Last news in Fakti

22 Февруари, 2021 21:02 18 246 19

10 храни с изтекъл срок на годност, които може да ядете спокойно

  • храна-
  • срок на годност-
  • годност-
  • консумация

Не всички храни стават негодни за консумация при изтичането на срока на годност

10 храни с изтекъл срок на годност, които може да ядете спокойно - 1
Снимка: Shutterstock

Трябва ли винаги да изхвърляме продуктите с изтекъл срок на годност? Колко дълго можем да консумираме такива храни? Нужно ли е да проверяваме срока на годност на продуктите, които отдавна сме купили и съхраняваме в дома си?

Често си задаваме подобни въпроси, когато открием нещо, което сме купили отдавна, но по някаква причина сме забравили да отворим.

Много хора избират да се фокусират единствено върху срока на годност и да изхвърлят храната, ако датата върху нея вече е отминала.

Те обаче допускат грешка, защото не всички продукти стават автоматично негодни за консумация, когато срокът, посочен на опаковката, изтече. Те изглеждат и миришат нормално и не е нужно да бързате да ги хвърляте на боклука.

Преди обаче да решите, че всичко старо може да се консумира, от jenata.blitz.bg описват в списък безопасните за употреба продукти с изтекъл срок на годност, публикуван в сайта Mental Floss.

Корнфлейкс

Ако в опаковката не е проникнала влага, зърнените закуски могат да се консумират безопасно дори след изтичане на срока им на годност. Но си струва да помните, че с времето съдържащите се в тях мазнини могат да се окислят, и тогава миризмата и вкусът със сигурност ще престанат да ви радват.

Яйца

Яйцата могат да се съхраняват дълго време в хладилника. Сигурен знак, че най-накрая са се развалили, е неприятната миризма, която не може да бъде сбъркана с нищо.

Трябва да имате предвид, че с течение на времето яйцата губят някои свойства и не трябва да се разбиват.

Мляко

Млякото, което е съхранявано в хладилника, също не трябва да се изхвърля, ако срокът му на годност е изтекъл. Добре е все пак преди употреба да го опитате. Ако не киселее или горчи, всичко е наред.

Твърди сирена

Твърдите сирена, като пармезана например, не се развалят дори и след като срокът им на годност изтече, а продължават зреят. Това може да продължи с години.

Разбира се, вкусът и текстурата на сиренето ще са доста по-различни от това, което сте купили от магазина.

Кисело мляко

Ако млякото не киселее и не се е покрило с мухъл, може смело да го консумирате, дори и срокът му на годност да е изтекъл.

Макаронени изделия

Ако пастата се съхранява на сухо място, може да не се развали с години. Но попадането на влага в опаковката ще провокира появата на мухъл.

Колкото и да е странно, дори и в този случай тези продукти могат да се консумират безопасно, но ще трябва да забравите за приятния вкус и аромат.

Консерви

Датата, посочена на кутията, ще ви помогне да разберете кога техните хранителни качество ще започнат да се влошават. Дори и тогава те могат безопасно да се съхраняват в продължение на години. Струва си да изхвърлите консервата, само ако се е надула.

Замразени продукти

Тайната на запазването на качествата на замразените продукти е да не ги размразявате. Ако камерата ви случайно се развали, съществува риск да пропуснете момента, в който те ще започнат да се влошават.

Не забравяйте, че в камерата храната се обезводнява и това може да доведе до появата на горчивина. Затова не си струва да отлагате използването им.

Шоколад

Ако някога сте дояждали шоколада от новогодишния си подарък година по-късно, сигурно знаете, че с времето той става още по-вкусен. И все още може да го ядете, без да се притеснявате, че ще навреди на здравето ви.

И не се подвеждайте по белия цвят - най-вероятно това са само захари или мазнини, които влизат в състава на продукта.

Подправки

С подправките нищо не се случва. Просто с времето те губят своя аромат, но са абсолютно безвредни за организма.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТО НИЕ ПЕНСОНЕРИТЕ ИНВАЛИДИ

    41 1 Отговор
    ЯДЕМ ВСЕКИ ДЕН ТАКАВА ХРАНА!!!
  • 2 Шпек

    18 2 Отговор
    Вчера една засукана лелка солеше и пиперосваше едно посиняло пиле преди да го метне в грила за изпичане.Няма да правя реклама на магазина.
  • 3 ØJØ

    22 1 Отговор
    И мед.
  • 4 Пацо

    21 1 Отговор
    Не се връзвайте на подобни щуротии особенно ако консумирате сравнително качествена храна.
    В евтините шоколади от 100 грама има около 70 грама захар и боклуци. Няма какво да се развали в него. В киселото мляко е същата история . Има всичко друго но не мляко и закваска. Подправките хващат плесен с времето както и кафето. Дълга тема с много детайли.
  • 5 За шоколада

    13 2 Отговор
    Ако оставите шоколад в хладилника и леко побелее по повърхността, това е сигурен знак, че съдържа хидрогенирани мазнина, обикновено палмова. Например, сложете една морена в хладилника и ще видите, че шоколадовжто й покритие е пълно с палмово мазнина.
  • 6 Льокрем

    21 1 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: Ако млякото не киселее и не се е покрило с мухъл" ... Не лъжете хората, бе, мискини. Ако млякото не се развали, значи е пълно с консерванти и индустриална химия. Мляко, дето цял месец не е мръднало на вид и вкус е ВРЕДНО за ядене.
  • 7 Линдт

    5 2 Отговор
    Всеки шоколад побелява в хладилника, вима инфо защо. И изобщо шоколад не се държи там.

    Коментиран от #10

  • 8 Ромите всичко ядът

    5 0 Отговор
    Няма страшно
  • 9 Тъпня

    12 4 Отговор
    Хората може да са бедни, но не са прасета. Тъпа статия.
  • 10 Не е вярно

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Линдт":

    Пример - Купи си от Лидъл черният шоколад със 74% какао и, ако искаш го дръж в камерата, пак няма да побелее. Не побелява, защото не съдържа хидрогенирани мазнини. Всеки шоколад, който побелява, не е чист шоколад, защото към какаовото масло и лецитина са добавили палмова мазнина. Образовайте се и не яжте боклуци, така и производителите ще спрат да правят боклуци.
  • 11 Пенсионер 200

    16 2 Отговор
    Проклет да си Бойко. Методиев Борисов!
  • 12 Само скадолета,

    3 0 Отговор
    Се разваля,съсетката каза...!
  • 13 Гнида

    7 1 Отговор
    Едно време млякото се вкисваше на третия ден . Сега на третата седмица . Кое ли е истинското . Едното беше в стъкло , а другото в пластмаса . Сегашното и каймак няма , колко ли е истинско и става ли за ядене е въпросът .

    Коментиран от #19

  • 14 ИВАН

    9 0 Отговор
    Вече забравих вкуса на кисело мляко, българско кисело мляко ... уж проста работа, уж бяхме прост селски народ, уж имахме природа, ама май нямаме трева ли, крави ли .... откакто разрушиха чинията на Бузлуджа, доста неща не ми харесват в тая демокрация
  • 15 пенсионер

    6 0 Отговор
    Това важи само за боб, леща, нахут, зная го със сигурност. Имам от преди 6-7 г. от тези варива и не са мръднали. Ако не са заразени с гъгрица, пак стават. Просто по трудно увират. Ориз също, брашно, захар, сол., но чак пък мляко и яйца. .....е.....това са даренията от големите магазини. ...да не ги изхвърлят. ...вместо навреме да ги намалят
  • 16 Минчо

    4 2 Отговор
    Точно прясното мляко, яйцата и консервите не са за предпочитане. Яйцата има как да се проверят, преди да са замирисали.
  • 17 азазаз

    3 0 Отговор
    в "белите" страни има "best before" и "use before" - общо взето първото е с най-добри вкусови показатели преди определена дата , а второто си е срок на годност. Само че в България всичко се приравнява та да им е по-лесно на РЗИ
  • 18 Даааа

    0 0 Отговор
    Никога не съм изхвърлял кисело мляко още от 70-те години на миналия век, дори и плесенясало, освен ако някое от сегашните млека има неприятна миризма, което пък показва, че не е мляко. Ако кофичката е поне половина или повече и има плесен, внимателно обирам и изхвърлям само повърхностния слой с лъжица, а останалото си го хапвам без проблем. Никога не ми е причинявало стомашни проблеми, а съм имал случаи с мляко престояло повече от месец. Надолу млякото е само по кисело от преди, но не и развалено. Всъщност то веднъж е " развалено" още когато е подквасено така, че по различно от това разваляне не се случва, а ако е престояло повече става само по кисело.
  • 19 Даааа

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Гнида":

    Е не само в стъкло. Първоначално се продаваше насипно на килограм, от алуминиеви фасади ( тава с капак дълбока около 10 - 12 см. и всеки си носеше съд от къщи за пресипване), после се появиха кофички, но картонени и след това стъклени бурканчета, докато накрая въведоха пластмасовите кофички.