Трябва ли винаги да изхвърляме продуктите с изтекъл срок на годност? Колко дълго можем да консумираме такива храни? Нужно ли е да проверяваме срока на годност на продуктите, които отдавна сме купили и съхраняваме в дома си?
Често си задаваме подобни въпроси, когато открием нещо, което сме купили отдавна, но по някаква причина сме забравили да отворим.
Много хора избират да се фокусират единствено върху срока на годност и да изхвърлят храната, ако датата върху нея вече е отминала.
Те обаче допускат грешка, защото не всички продукти стават автоматично негодни за консумация, когато срокът, посочен на опаковката, изтече. Те изглеждат и миришат нормално и не е нужно да бързате да ги хвърляте на боклука.
Преди обаче да решите, че всичко старо може да се консумира, от jenata.blitz.bg описват в списък безопасните за употреба продукти с изтекъл срок на годност, публикуван в сайта Mental Floss.
Корнфлейкс
Ако в опаковката не е проникнала влага, зърнените закуски могат да се консумират безопасно дори след изтичане на срока им на годност. Но си струва да помните, че с времето съдържащите се в тях мазнини могат да се окислят, и тогава миризмата и вкусът със сигурност ще престанат да ви радват.
Яйца
Яйцата могат да се съхраняват дълго време в хладилника. Сигурен знак, че най-накрая са се развалили, е неприятната миризма, която не може да бъде сбъркана с нищо.
Трябва да имате предвид, че с течение на времето яйцата губят някои свойства и не трябва да се разбиват.
Мляко
Млякото, което е съхранявано в хладилника, също не трябва да се изхвърля, ако срокът му на годност е изтекъл. Добре е все пак преди употреба да го опитате. Ако не киселее или горчи, всичко е наред.
Твърди сирена
Твърдите сирена, като пармезана например, не се развалят дори и след като срокът им на годност изтече, а продължават зреят. Това може да продължи с години.
Разбира се, вкусът и текстурата на сиренето ще са доста по-различни от това, което сте купили от магазина.
Кисело мляко
Ако млякото не киселее и не се е покрило с мухъл, може смело да го консумирате, дори и срокът му на годност да е изтекъл.
Макаронени изделия
Ако пастата се съхранява на сухо място, може да не се развали с години. Но попадането на влага в опаковката ще провокира появата на мухъл.
Колкото и да е странно, дори и в този случай тези продукти могат да се консумират безопасно, но ще трябва да забравите за приятния вкус и аромат.
Консерви
Датата, посочена на кутията, ще ви помогне да разберете кога техните хранителни качество ще започнат да се влошават. Дори и тогава те могат безопасно да се съхраняват в продължение на години. Струва си да изхвърлите консервата, само ако се е надула.
Замразени продукти
Тайната на запазването на качествата на замразените продукти е да не ги размразявате. Ако камерата ви случайно се развали, съществува риск да пропуснете момента, в който те ще започнат да се влошават.
Не забравяйте, че в камерата храната се обезводнява и това може да доведе до появата на горчивина. Затова не си струва да отлагате използването им.
Шоколад
Ако някога сте дояждали шоколада от новогодишния си подарък година по-късно, сигурно знаете, че с времето той става още по-вкусен. И все още може да го ядете, без да се притеснявате, че ще навреди на здравето ви.
И не се подвеждайте по белия цвят - най-вероятно това са само захари или мазнини, които влизат в състава на продукта.
Подправки
С подправките нищо не се случва. Просто с времето те губят своя аромат, но са абсолютно безвредни за организма.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ТО НИЕ ПЕНСОНЕРИТЕ ИНВАЛИДИ
21:07 22.02.2021
2 Шпек
21:10 22.02.2021
3 ØJØ
21:17 22.02.2021
4 Пацо
В евтините шоколади от 100 грама има около 70 грама захар и боклуци. Няма какво да се развали в него. В киселото мляко е същата история . Има всичко друго но не мляко и закваска. Подправките хващат плесен с времето както и кафето. Дълга тема с много детайли.
21:26 22.02.2021
5 За шоколада
21:40 22.02.2021
6 Льокрем
21:51 22.02.2021
7 Линдт
Коментиран от #10
21:58 22.02.2021
8 Ромите всичко ядът
22:00 22.02.2021
9 Тъпня
22:03 22.02.2021
10 Не е вярно
До коментар #7 от "Линдт":
Пример - Купи си от Лидъл черният шоколад със 74% какао и, ако искаш го дръж в камерата, пак няма да побелее. Не побелява, защото не съдържа хидрогенирани мазнини. Всеки шоколад, който побелява, не е чист шоколад, защото към какаовото масло и лецитина са добавили палмова мазнина. Образовайте се и не яжте боклуци, така и производителите ще спрат да правят боклуци.22:25 22.02.2021
11 Пенсионер 200
22:51 22.02.2021
12 Само скадолета,
23:17 22.02.2021
13 Гнида
Коментиран от #19
23:33 22.02.2021
14 ИВАН
23:44 22.02.2021
15 пенсионер
00:13 23.02.2021
16 Минчо
03:56 23.02.2021
17 азазаз
07:57 23.02.2021
18 Даааа
17:02 24.04.2022
19 Даааа
До коментар #13 от "Гнида":
Е не само в стъкло. Първоначално се продаваше насипно на килограм, от алуминиеви фасади ( тава с капак дълбока около 10 - 12 см. и всеки си носеше съд от къщи за пресипване), после се появиха кофички, но картонени и след това стъклени бурканчета, докато накрая въведоха пластмасовите кофички.17:22 24.04.2022