Last news in Fakti

24 Февруари, 2021 17:31 3 301 14

Защо фъстъците са задължителни за всяка мисия на НАСА?

  • наса-
  • фъстъци-
  • космически мисии

Фъстъците с късмет се появяват през 1964 година

Защо фъстъците са задължителни за всяка мисия на НАСА? - 1
Снимка: shutterstock

На 18 февруари космическият кораб Perseverance достигна повърхността на Марс, за да изпълни своята мисия. След като преодоля страховитите „седем минути ужас“ при кацането, той се спусна върху кратера Jezero със задачата да намери доказателства за живот на червената планета и да провери дали съществуват условията за изпращане на мисии с човешки екипаж.

Историческото събитие бе излъчено на живо чрез официалния канал на НАСА, където отговорниците за мисията обясниха от централата на американската агенция как напредва амбициозният проект, пише DarikNews.

Отвъд кацането обаче, имаше един аспект, който също привлече вниманието на зрителите: кутиите с фъстъци, поставени на масите на хората от командния център. Те бяха там, за да заситят апетита или да намалят стреса на присъстващите, но и да гарантират успеха на мисията.

Фъстъците с късмет се появяват през 1964 година

Трудно е да си представим, че в света на науката се вярва в суеверия или амулети, но е факт, че фъстъците са неизменно в НАСА от 1964 г., за да се уверят, че всичко върви добре, както разкри самата агенция преди няколко дни на своя уебсайт.

На 28 юли същата година тръгва Ranger 7. След шест неуспешни опита натискът е огромен. За да „облекчи част от безпокойството в операционната зала“, инженерът Дик Уолъс пристигна в офисите на НАСА с голямо количество фъстъци, които разпространи сред целия екип.

"Останалото е история", казва Уолъс. Този ден Ranger 7 работи перфектно, както и неговите наследници, Ranger 8 и 9, стартирали през 1965 г. Те изпратиха снимки на повърхността на Луната и помогнаха при избора на места за кацане за лунната програма на Аполо.

Оттогава рядко се случва фъстъците да не присъстват по време на изстрелванията. И в дните, когато не пристигат навреме, последствията бяха ужасни. В един такъв случай корабът е загубен малко след изстрелването, при друг операцията се забави 40 дни и започна едва след доставянето им.

До мисията Voyager фъстъците са били използвани изключително в деня на изстрелванията, но днес те присъстват и в критични етапи на мисията, като вкарване в орбита, полети и кацания.

На въпроса дали това е суеверие, Уолъс е откровен: „Надявам се, че не и то в нашата професия, която се основава на логиката“. Фактът, че самите те са ги нарекли „Фъстъци с късмет“, както и използването им, предполага друго.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    16 1 Отговор
    Сигурно защото НАСА е подписала концесия с фъстъкопакетираща фирма/.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Санта Клаус

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кака Наска":

    Кой ме споменава...ето ме и мене тука. Мога да се ангажирам с мнение относно нашата планета, докато се тръскам в моята шейна и Комета и Купидон теглят здраво с останалите елени. :)
  • 4 фъстъците

    1 5 Отговор
    са демонстрация, че имаш топки.
  • 5 Абе

    1 4 Отговор
    Живот на Марс има и американците(и не само те разбира се) отдавна го знаят! Има изградени бази, в които освен хора от Земята се намират и същества от други планети, само че базите са под повърхността на Марс и не се виждат! Тъй като магнитното поле на Марс е прекалено слабо и реално липсва не е възможен нормален живот на повърхността на планетата. Слънчевата радиация е много силна и затова може да се живее само под повърхността, която да защитава живите същества от директен досег с нея! Навън може да се излиза само със защитно облекло, което да предпазва. Иначе има атмосфера и може да се диша, температурите са по-ниски от нормалните за Земята(сравними са с тези в Аляска). Вероятно зачестилите полети до Марс(не само на НАСА)се свързват не само с изследвания и научна дейност, но и пренасяне на различни товари до базите там! Така или иначе Марс ще бъде все по-често посещаван и изследван!

    Коментиран от #7, #8, #12

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 1 Отговор
    Точно тези фъстъци са вредни ,могат да предизвикат рак! имат някакво вредно вещество ! Това го знаят вси онко лекари и забраняват на пациентите си да ги консумират!Лешници1бадеми 1пастаци и най полезни са орехите! много вредно е и фъстъченото масло!Аз ви казах,а всеки си решава!
  • 7 Гад

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Абе":

    Всичко което си написал ме напушва на смях. Зачестиха защото сега Земята и Марс са най-близо. Всъщност на 6 октомври 2020 година Земята и Марс са се намирали най-близко една от друга за следващите 15 години.
  • 8 АБЕ

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Абе":

    СПРИ С ФЪСТЪЦИ И ДРУГИ ”ЯДКИ” НЕ ТИ ВЛИЯЯТ ДОБРЕ НА Ц.Н.С.😀😀😀
  • 9 Сомалийския пират

    3 2 Отговор
    На ушанките и кашу да им доставят пак нема да помогне, ще гледат луната и марс само през телескопа...🤣🤣🤣
  • 10 Румен

    1 0 Отговор
    Охаааа, да несъм чистачка после на тия свине. Мазало
  • 11 Шпек

    1 3 Отговор
    От фастъците се получава запек и космонафтите могат да се изходят когато се приберат.Ако видят зор го пускат в памперса.Американец без памперс не тръгват никъде .
  • 12 Стига фантастика

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Абе":

    Гледаш много филми. .и кислород няма. .и вода няма и минус 100 градуса. .
  • 13 НАмаСА

    2 0 Отговор
    На масите в командния център имало фъстъци, а под масите бърбън(ако нещо се провали мисията).
  • 14 Рошко

    1 0 Отговор
    Марс да се прекръсти на фъстък, не стига че тия кравари ни тровят с гмо ами и в космоса започнаха, не купувам хеле пък тази марка