Last news in Fakti

8 Март, 2021 13:56 5 837 24

Куркински: Преходът беше брутален и създаде измекяри

  • мариус куркински-
  • актьор-
  • призание-
  • интервю-
  • театър-
  • политика

Актьорът признава, че е правил много компромиси с личния си живот заради театъра

„Преходът продължи прекалено дълго – изнерви ни, озлоби ни. Беше много брутален и зверски планиран – съсипа пролетариата и роди измекяри. Ако ги нямаше хората, които не шумят около това, което са направили, които помагат, без да се заявяват – както е в евангелието, щяхме да бъдем унищожени“, каза Мариус Куркински по БНТ. Самият той презира политиката и дори не иска да я споменава, но е сигурен, че бесовете са у всеки от нас – не у другия, не във врага.

"До 40-годишна възраст нямах усещането, че имам живот или лично съществуване. Аз бях грабнат от театъра като дете и просто той беше всичко за мен. На сцената - където е театралният огън, комуникацията с публиката и всичко друго, подчинено само на това да се докосвам до това място", сподели в "Денят започва с Георги Любенов" известният актьор и режисьор.

"След известно време човек започва да се съмнява и да вижда, че е живял по някакъв начин не много възпитано и уважително към всички хора, към близките си заради театъра", допълни актьорът.

Куркински призна, че е направил много компромиси в личния си живот, в общуването с родителите и това в един момент го е разклатило като личност, но го приема като нещо нормално. По думите му, не можем да бъдем непрекъснато в абсолютна разсъдъчност и да знаем какво сме, както и стремглаво да се стремим към постигане на всякакви цели.

"По-хубаво е да бъдем по-леки към себе си и към другите, към душата си, което е едно уважение към създателя на света, към създателя на нашите души", категоричен беше Куркински.

Само преди седмица той постави пиесата "Двубой" от Иван Вазов в Народния театър. "Човекът е деколте в акъла", гласи една от репликите, които са го накарали да се обърне именно към тази пиеса.

"Малко след като е написал "Българийо, за тебе те умряха....", малко след това Вазов написва "Двубой" и слага в устата на своите герои реплики като: "Човекът е деколте в акъла, Никой не спазва закона, Ти си отсъствие на всякакво присъствие." Всичко това звучи толкова актуално, сякаш е писано от сценарист на съвременно комедийно предаване", смята Куркински.

"Двубой" е бил върнат от артистите на Народния театър някога именно заради това, че е бил много модерен текст и е бил много изобличаващ, ярък, откровен и бичуващ, и просто тогавашният елит не е искал да си го признае - допълни той.

За себе си Куркински споделя, че като човек няма достатъчно смирение и достатъчно вяра, а като артист страда от липсата на достатъчно амбиция. Но е направил дуета „Черни очила“ с рапъра Боро Първи, за да покаже, че не се взима крайно насериозно. „Реших да не се превземам от позицията на „високото изкуство“ – да пази Господ. Рапърите създават стойностна музика, когато в текстовете им, разбира се, няма гнусотии и гадости.

Посланието на „Черни очила“ е да се вгледаме и вслушаме в човека срещу нас, да вникнем в него, колкото и да е различен. За моето участие в парчето използвах мелодии и думи, които съм чувал преди години от баща ми и дядо ми“, коментира оше Куркински. Той не крие, че скандалният му имидж от 90-те въобще не отразява неговата същност, макар че не съжалява за нищо и ще плаща греховете си.

„На 40 нямах усещане, че имам собствен живот – съществувах заради театъра и той беше всичко за мен. Бях подчинил съществуването си на него. Днес се съмнявам, че е това е достатъчно уважително. Затова сега за мен театърът е само работа – както трябва да бъде. Не може постоянно да се стремим към поставяне на цели. Трябва да сме по-леки към душата си, към себе си, към другите – за да уважим Създателя. Театърът не е храм, храмът е един.“, категоричен е Куркински.

Мариус хвали най-младите артисти в трупата за това, че те са много по-малко обременени. „Не са злонамерени като нас, успяват да съхраняват душите си“, твърди той. И припомня, че в пиесата Иван Вазов излива болката си от това в какво се е превърнала България веднага след Освобождението, от упадъка на нравите, от корупцията, от факта, че никой не спазва законите.

Тъкмо поради тази бичуваща откровеност през 1920 година Народният театър отказва да постави „Двубой“ – артистите не искат от тяхната сцена да признаят за тоталния срив на общонационалните и общочовешките ценности. „Но не говоря с ирония. Вече не обичам иронията – вижте до къде ни докара. В крайна сметка двубоят е в душите, в отношенията – с Бога ли сме или не сме“, анализира Куркински.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Достойна присъда

    41 2 Отговор
    Браво Мариус вчера беше брилиантен в шоуто на Рачков,получи се уникално шоу!
  • 2 честен ционист

    24 6 Отговор
    Защо говориш в минало време за Прехода. Тепърва предстои развръзката, пък и 40г трябва да се лутате, преди да стигнете до табелата закрито.
  • 3 Сатъра на Хана

    8 29 Отговор
    Само не се разбра ти ли беше първия член на ЛГБТ или Слави и Кошлуков :))

    Коментиран от #10

  • 4 Емил

    9 4 Отговор
    А ми така стана, щото твоята "партия" (на веселяците) е на власт! Вече 30 години все "веселяци" ни управляват!
  • 5 безпартиен

    17 1 Отговор
    Вярно,но не съвсем.Нито е имало преход нито се очаква такъв!Просто властта взета с оръжие през 1944 е предадена на деца и внуци през 1989 с помощта на писалката!Да,прав е бил "великият кормчия",че власт се взима с оръжие и се задържа с писалката!Сега на мераклиите за власт нито писалка ще им дадат още по-малко оръжие!
  • 6 една истина

    14 3 Отговор
    всеки ,който е гласувал през последните 30години,независимо за коя партия,е дал своя принос за сегашното мутро-ченгеджийско състояние на страната !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 къв преход бе

    28 6 Отговор
    драги Мариус, това си е обикновен капитализъм, озъбен, жесток и безмилостен. Да живей капитализъма, другарке и другаре, нали не ни харесваше социализъма.
  • 9 Оха

    20 3 Отговор
    Еййй, ама как му го каза на Баце право в очите, че измекяр!
  • 10 сила

    27 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сатъра на Хана":

    ВИНАГИ Е БИЛ ПРОТИВ АФИШИРАНЕТО НА СЕКСУАЛНОСТА СИ....нещо много си се объркал,освен това е и противник на еднополовите бракове и осиновяването на деца от такива двойки....псевдохумора ти по отношение на точно този човек е меко казано неуместен

    Коментиран от #14

  • 11 Тера Рата

    26 4 Отговор
    След Наум Шопов остана само Мариус Куркински. На постановките с Мариус останалите "актьори" са като манекени, незабележими, никакви. Да е жив и здрав Мариус!
  • 12 Българин

    10 1 Отговор
    Наследихме измекяри ДС БКП превратаджиите
  • 13 цербер

    25 2 Отговор
    Мариус е много културен и начетен човек. Де да има повече като него в България! Следя творчеството му от доста време и го гледам с удоволствие!
  • 14 Ахах

    9 6 Отговор

    До коментар #10 от "сила":

    Не, по-скоро тази ханска кукундрела се мисли за някакъв мазен псевдопатриот, с елементи на нацист. Пише за някакви ханове, боили и тн, но наларай го да изброи хановете или поне ханските родове управлявали Българиите по света няма да може да каже. Изпилените кухи тикви са такива. Това е модерно един вид. Нямат нищо истинско. Необразовани и некултурни същества с безсмислено съществуеане. Явно наццизмът им е последното възможно упование за да покажат някакъв смисъл за съществуването си. Този тулуп не знае абсолютно нищо. Празна кратуна лесно се пълни с глупости. Той е точвн пример. А за Куркински само едно - голям актьор и човек!
  • 15 Хермес,, включи и приятелката си

    3 1 Отговор
    В бизнеса, Мариус, не си алчен, знам обичаш театъра, възпитаваха ни, повечето стойностни учители, а, сега ...да пази Бог....!
  • 16 Jack Bauer

    7 0 Отговор
    Това е вярно не само за България а и за целия свят. След като най-желаната професия от милениум-поколението е "инфлуенсър" какво повече да коментираме.
  • 17 Doko

    12 0 Отговор
    Мариус е истински АРТИСТ!!! Той и Фреди Меркюри са причината да НЕ мразя всички гейове.

    Коментиран от #18, #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 незнайко

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Doko":

    А откъде знаете, че Мариус е ГЕЙ ? От това какво се говори в медиите ли ? Жестоко се заблуждавате !!! Поведението и държанието на човека не го прави гей .
  • 20 Христо Обрешков

    2 0 Отговор
    Ценя високо и артиста и човека Мариус Куркински... Най-малкото, затова че се "домогва" до Моралните и Духовни измерения на (най-общо казано)-човешката Дейност в Живота... Такива хора, обикновено имат Трагична съдба, именно поради високата степен на осъзнаване на Голямата Човешка Глупост... Надявам се подобна съдба да го постигне, а "да се вземе в ръце" и да Смело да отстоява Личната си позиция-така ще плати дан на Олигофренията, спасявайки Себе си от "противоречията"..., Иначе-Олигофренията тика към пропаст... така си мисля...(абе, тук Защо всеки е с псевдоним !?)...
  • 21 Христо Обрешков

    0 0 Отговор
    Пардон...исках да пиша "да НЕ го постигне"-грешка "на перото...
  • 22 Човек

    3 0 Отговор
    Мариус,ти си най- талантливия и нормален човек на света.Казваш истините с прекрасен изказ.Голям си!Щастие,късмет и вяра ще има винаги щом има Човеци като теб.Безкрайно талантлив и уникален.Мариус е в съкровищницата на уникалните и истински хора!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ГЕРБ=БСП=ДПС

    3 0 Отговор
    „Преходът продължи прекалено дълго – изнерви ни, озлоби ни. Беше много брутален и зверски планиран – .... роди измекяри. " Според мен не прехода роди изминалите. Тях си ги имаше и преди при живковизма. Човек като чете Алеко Константинов, Иван Вазов ... разбира, че измекяри по нашите земи е имало и преди да дойде комунизма.