Last news in Fakti

9 Март, 2021 12:32 4 860 18

Мегз с остра атака срещу НАП в съда

  • megz-
  • мегз-
  • нап-
  • съд-
  • дела-
  • дело-
  • обезщетение

Агенцията по приходите трябва да изплати солени обезщетения на дизайнерката

Напористата дизайнерка Миглена Каканашева – Мегз съсипа от дела НАП-Пловдив. Над 5 бона обезщетения е прибрала Мегз от Раковски след съдебни битки в Районен и Административен съд под тепетата, пише trafficnews.bg.

Само за една година тя е завела 17 дела за отмяна на наложени глоби.

През последните няколко години дизайнерката е регистрирала над 45 дружества с името "МЕГЗ" и номер от 1 до 49. Всички те имат годишни обороти между 30 и 45 хил. лева - точно на границата, преди да подлежат на задължителна регистрация по ДДС.

За всяка една фирма Мегз е подала заявление за пререгистрация по ДДС. При ревизиите от страна на данъчните, същите са забелязали, че дружествата оперират без да притежават фискални устройства. Каканашева продава дрехите си без да предоставя касови бележки към клиентите си, което ѝ е коствало по 3 хиляди лева на дружество.

От началото на годината Мегз е обжалвала 17 наказателни постановления. Седем от тях са били на първа инстанция в Районен съд.
Останалите са били отнесени до компетенцията на Административен съд за касационно решаване след жалба от НАП за отменени наказания.

Дружествата „Мегз” – 18, 38, 31, 34, 46, 22 и 17 са били ударени след ревизии с 3 хиляди лева. Всички дружества са получили санкциите при едни и същи мотиви от страна на НАП.

Според наредбата на министерство на финансите, търговските дружества, които упражняват дейност са длъжни да въведат в експлоатация и използват регистрирани в НАП касови апарати. Това не е сторено при стартиране дейностите на дружествата. Това продължава и до ден днешен.

Спрямо Каканашева са съставени актове за по 3000 лева всеки. Наказанията масово обаче падат в съда, след жалби от страна на дизайнерката. Нещо повече – при всички спечелени процеси,на Миглена Каканашева са изплащани пари от бюджета на НАП за адвокатски хонорари.

Причината за отпадането на наказателните постановления е административна грешка при изписване на санкциите. При всички липсва основният момент – по какъв начин е била заплатена стоката, продадена чрез съответната фирма.

Според Наредбата, фирмата не е длъжна да издава касов бон и да има фискал, когато плащане е извършено чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод.

Всяко едно отменено постановление НАП обжалва в Административен съд. Такива са казусите за още 10 дружества на Каканашева – „Мегз” 42, 22, 1, 16, 37, 12, 10, 18, 20 и 25.

Всички жалби от приходната агенция са по повод отменени наказателни постановления от Районен съд. И всички с един и същи мотив.

За късмет на Мегз и 10-те определения на Районен съд, с които са били отменяни глобите, са били потвърдени. Освен отпадането на административната санкция, при всеки процес дизайнерката претендира и за обезщетения.

От делата в Административен съд тя е прибрала средно около 500 лева на заседание или близо 5 бона.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    34 6 Отговор
    типична циганка, като фики и той като дойдат помощите се прави на беден и ходи за помощи
  • 2 Тая па

    32 8 Отговор
    А бе я вземи си плащай данъците като нормалните хора , лигави детинщини
  • 3 Гоуст

    23 5 Отговор
    А на дЖиб-а данъците платила ли е? Тоя, дето уж го били откраднали, пък той в двора на аверчето? За пред Карбовски питам...
  • 4 На тая

    21 5 Отговор
    някой й "помага" (или тя на него), защото това озъбено същество няма достатъчно мозък за бизнес, камо ли за далавери. Подлога.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Stéphanie 🎲

    10 5 Отговор
    Ами за това България е на това положение много са като тази 😂куче влачи рейс‼❗Останалото е излишно което бих написала 🤔PS:Ако се подгонят всички до един като тази със сигурност България би станала малко по красива .Как да кажа не може да имаш бизнес и да не даваш това е което трябва по закон не плащат само мигрантите защо нямат пари ‼
  • 8 Мекгьс

    6 3 Отговор
    Ако я бяха пратли на почивка в Сливен за застрахователна измама сега нямаше да ги има тия НАП драми !
  • 9 Наркос

    19 1 Отговор
    Поредна гавра с българския закон, който очевидно е писан от българи малоумници , а лилавата ги направи за смях, за което тъпия български народ плаща. П.с ще ме извините за тона , но това са фактите!
  • 10 Доцента

    13 2 Отговор
    Гаджето е много секси.Естествено ,че плащането може да става и електронно без касов апарат.Нап сега ли го разбраха това????
  • 11 Чобанин

    18 0 Отговор
    Абе Мегз не е много умна но е по-умна от специалистите от НАП. Кога ще уволнят некомпетентните хрантутници
  • 12 Буко Баламата

    10 0 Отговор
    На тия в НАП за работата дето вършат им се полагат по около 200лв заплата.

    Коментиран от #13

  • 13 Гоуст

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Буко Баламата":

    По толкова да дават ли? Те си взимат другото на ръка повечето.
  • 14 Русенец

    9 1 Отговор
    Годишен оборот между 30 и 45 хиляди лв. Кой купува парцалки за толкова пари? И това не е единственият бутик за дрехи в София. Никой ли няма да се усети? Толкова ли безпомощен е законът ни и институциите му? Защо тогава да ви плащаме данъци?

    Коментиран от #15

  • 15 ...

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Русенец":

    За да пълниш шкафчетата. Не забравяй да отскочиш до нап да си платиш здравните утре! Кака ти Меги чака банкнотите по 500 ,)
  • 16 запознат

    6 0 Отговор
    Ако е така, както го пише в статията....Мегз има право да ги съди.
    Когато плащането е по банков път, а в нейния случай това е така...НЕ СЕ ИЗИСКВА КАСОВ БОН. Ролята на касов бон играе платежното/вносната бележка от банката/..естествено тя е задължена да издаде фактура..НО БЕЗ КАСОВА БЕЛЕЖКА. Ако плащането е с наложен платеж, т.е.: доставят Ви поръчената стока на адрес и Вие плащате на куриера, тогава е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ФАКТУРАТА ДА Е ПРИДРУЖЕНА С КАСОВ БОН/бележка/.
    Ще напиша още нещо, за да информирам повечето хора, които коментират, а и по коментарите им съдя, че бегла представа си нямат .КАК РАБОТЯТ НАП?!! Там е пълно с "калинки", "парашутисти", връзкари, некадърници(сиреч, хора удобни и лесно манипулирани). МНОГО ЧЕСТО, В ПО-ГОЛЯМ% ОТ СЛУЧАИТЕ...АКТОВЕТЕ ИМ СА НЕЗАКОННИ!!!!!!!!! ЗАЩО!!!?!!!
  • 17 запознат

    6 0 Отговор
    Казва се РЕКЕТ...ДЪРЖАВЕН РЕКЕТ. В много от случаите , хората от страх , че ще почнат с тотална проверка...ПО ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ..изобщо и не оспорват наложените им глоби. И това нап го знае, и си лющят глобите наред за щяло и нещяло/естествено "наш'те хора" не се закачат/. Между другото дори директно те заплашват, в стил: плати си, няма нужда да обжалваш, защото ще трябва да ти правим допълнителни проверки и става много сложно за теб..затова е най-добре да си платиш?!!!!!!
    Някои ще писнат/ще обжалват/, но стотици други си плащат ка'т поп. Това е горчивата истина. Гневът в в хората идва от там, че за някой/и може да си затворим очите, но за други..НА ПЪНГАРА, има наши и ваши, т.е. ДИСКРИМИНАЦИЯ!!!!
  • 18 запознат

    5 1 Отговор
    Има още много примери, но за сега ще се огранича само с това. казвам Ви го като човек, който е врял и кипял в тези неща. Знам им всичките номера. Дори имам познати от т.нар. държавен апарат..ка'т се съберем на по чашка и те като пийнат в повечко..САМИ СИ КАЗВАТ КАКВО-ЩО.
    Това е реалността.
    Живи и Здрави!!!