Last news in Fakti

18 Март, 2021 14:55 1 866 9

Учени създадоха ранни ембриони от човешки клетки

  • наука-
  • медицина-
  • клетки-
  • ембриони

Разработката повдига някои етични въпроси

Учени създадоха ранни ембриони от човешки клетки - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Учени използваха човешки клетки, за да създадат структури, които имитират най-ранните фази от ембрионалното развитие, съобщи БТА.

Разработката ще улесни изследванията, като даде възможност да бъдат избегнати ограниченията за работа с ембриони.

Две статии, публикувани в сп. "Нейчър", описват как два научни екип разработили независимо един от друг такива модели. Едната е на екипа на Джун Ву от университета на Тексас, а другата на екипа на Хосе Поло от университета Монаш в Австралия. Учените подчертават, че разработката е само за изследователска цели, но все пак поставя етични въпроси.

"Изследването на ранното човешко развитие е наистина трудно. По същество то е черна кутия - каза биологът и специалист по стволови клетки Джун Ву. - Вярваме, че моделът ни може да даде възможности в тази област."

Екипът на Ву е използвал ембрионални стволови клетки, а другият екип - препрограмирани кожни клетки. Така специалистите са получили топки от клетки, които приличат на един от най-ранните етапи в човешкото развитие. Тези структури, наречени бластоцисти, се появяват няколко дни след оплождането на яйцеклетката, но преди клетките да се закрепят за матката и да се образува ембрион. За да ги разграничат от естествените, учените ги наричат "иБластоиди" и "човешки бластоиди".

"Те не трябва да се смятат за еднакви с бластоцистите, макар и да са отличен модел за някои аспекти в биологията" - каза Хосе Поло.

Съществува предишна лабораторна разработка на подобни структури от миши клетки, но сега за първи път учените използват човешки клетки. Новите модели съответстват на около три до 10 дена след оплождането. Миналата година учени разкриха структури, моделиращи клетки 18 до 21 дена след оплождането.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    7 3 Отговор
    Такива учени и мисирки ще затрият света, дето си мислят че ше измислят лек за безсмъртие

    Коментиран от #9

  • 2 Краят наближава

    7 2 Отговор
    Покайте се грешници ...
  • 3 адаша

    5 0 Отговор
    Какво ли не измислихте в тези лаборатории ? Затривате човечеството. Само едно не можете- да извлечете мозъчни клетки от един жипкаджия...
  • 4 Рошко

    4 0 Отговор
    Дето ми цвъкате минусите, само ще си мечтаете че ще живеете вечно
  • 5 Мнение

    2 0 Отговор
    Ако природата, създателят или Разумът е искал да се размножава многоклетъчен организъм от кожни клетки, то щяхме да сме още червеи. Нямаше да имаме череп и мозък, да творим, и да създаваме подобни чудовища
  • 6 Аз40🏴‍☠️

    2 0 Отговор
    Целта е хората да бъдат произвеждани в лаборатории, а после директно на къра да копаят, или там където решат. Всеки роден ще е безполов. Ще ги кръстят адапа, не човеци. Като в книгата "Документите Тера". Затова е джендарската мантра, с която занимават гоите. Просто нагаждат овчелюдието за бъдещето. Нямат си на представа дори, понеже поп-кОлтурата ги е пратило на рафта в магазина на глобализма отдавна.
  • 7 Парашке давай

    1 0 Отговор
    Ембриони, най сетне дано попаднеш на несиганин от Хаскю. и да не е лут като вас....!
  • 8 Гост

    2 0 Отговор
    И о6ратните двойки ликуват, че вече могат да си се размножават изкуствено. Новият световен режим идва. Сатанистите са в екстаз.
  • 9 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Рошко":

    Предлагам човешки ембриони с първокачествен набор от гени. При поръчки над 500 бройки - отстъпка.