Last news in Fakti

5 Януари, 2013 11:18 27 804 15

Къде въздухът е най-чист през зимата

  • въздух-
  • чист-
  • замърсяване-
  • смог-
  • мъгла

Замърсеният въздух в индустриалните градове съкращава човешкия живот с поне две години. Данните са на Европейската агенция за околната среда. Сред населените места с най-вреден въздух в Европа попадат и големите градове в България.

Според последните измервания, лидерското място с най-замърсен въздух у нас държат София и Пловдив, съобщи ТВ7. Над 200 дни в годината вредните частици във въздуха там са над нормата. Причините са няколко - най-вече остарелият автомобилен и обществен транспорт, както и използването на твърди горива, основно дърва и въглища.

С най-чист въздух в столицата пък се оказва квартал "Люлин", категорични са от екоорганизацията WWF. Въпреки това кристалното небе и там е рядкост.

Смогът е почти постоянно явление в София, която е разположена в котловина. Такъв не се наблюдава само през лятото и напролет, когато завали силен дъжд и има вятър.

Именно силните ветрове са предпоставка въздухът около нас да е свеж. Причината жк "Люлин" да е сред най-здравословните в столицата е фактът, че там обикновено духа вятър в посока изток-запад. И обратно, ако времето е спокойно, вероятността опасните частици да се застоят е по-голяма.

Друг враг на чистия въздух е мъглата. Освен че задържа частиците, влагата в нея спомага за образуване на различни съединения, вредни за дихателните пътища.

Замърсяването е свързано и с надморската височина. Колкото на по-високо е разположено дадено населено място, толкова по-чист би трябвало да е въздухът там. Причината е, че отровните частици са тежки и обикновено падат ниско, като създават "обвивка" около града.

Решението да избягаме на село в търсене на чист въздух също може да се окаже безполезно, особено през зимните месеци. Именно тогава едва ли ще видим къща, от която да не дими. След кратка справка с експертите обаче постигаме компромисен вариант – можем да намерим подходящ въздух, при това на крачка от столицата.

От десетилетия село Иваняне се слави като селото с най-чист въздух. Това е и причина все повече да се разраства. Постоянното население е над 1000 души. Преди 10 години били едва 300. Жителите са категорични, че доживяват до дълбоки старини именно заради чистия въздух.

Въздухът в Иваняне е по-чист и заради въздушно течение, което преминава оттук и отвява замърсяванията, като оставя единствено чист въздух. Според местните, в цяла Европа има само още едно място с толкова чист въздух – курортът Карлови Вари в Чехия.

Село Иваняне е в близост до Банкя, която също има репутацията на едно от местата с най-здравословен въздух в Европа.

 


Поставете оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 софиянец

    2 1 Отговор
    Най чистият въздух в България е гр.Котел,без промишленост в планината! Още цар Фердинант е направил санаториум за белодробни заболявания,ама сега дали се използва??
  • 2 viki

    2 9 Отговор
    От сума ти време се знае, че най-чистия въздух в Софийското поле е в кварталите под Витоша - Симеоново, Драгалевци и Бояна. Там минава Владайското течение. Да сте чули някой баровец или известен човек с възможности да си е купил в Люлин или друг район на София къща или апартамент? Не! И аз не съм. Всеки драпа за Витошката яка.
  • 3 PlimP

    2 2 Отговор
    в Пловдив е прашно и то доста, но за индустрията ше ме извинявате, щото отдавна я ликвидираха господата дeмократи, пък и гората е на 15км от нас :D
  • 4 каро17

    2 1 Отговор
    А нещо да сте чували за Сандански!?
  • 5 ЗЛАТКО злобарката

    2 2 Отговор
    v liulin dishame nai chistiq vuzduh v evropa
  • 6 5еп

    0 1 Отговор
    ами враца като е на 5 км. от балкана минаваш 7 км и си на 700м по висока надмовка височина
  • 7 петър петров

    2 1 Отговор
    да в враца е много хубаво една крачка гора две балкан
  • 8 Балкан

    1 1 Отговор
    Санаториум има и в село Искрец,пак създаден от Фердинанд,ако не се лъжа .
  • 9 ЩУРОМАКЕ

    0 0 Отговор
    Както са го казали стаааааааааааарите българи най-добрия град с най-чист ваздух е Гоце Делчев!!!
  • 10 Бързия

    0 0 Отговор
    Ами че разбира се !

    Коментиран от #11

  • 11 Бързия

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Бързия":

    Долния коментар е до №-4 "каро17"
  • 12 Марко

    11 2 Отговор
    "От сума ти време се знае, че най-чистия въздух в Софийското поле е в кварталите под Витоша - Симеоново, Драгалевци и Бояна. Там минава Владайското течение. "

    Тезата, че Владайското течение продухва Симеоново и Драгалевци е много интересна, при положение, че и двете места са на километри от него...
    Незнаенето и на факта, че луксозен квартал построен в подножието на северните склонове на сериозна планина е нонсенс, също показва определен тип интелигентност.
    "Кретените" по цял свят са убедени, че хубавите места за живот са по южните планински склонове, но нашите червени интелигентни се пробваха да убият района около чудесно разположеното върху южните части на Стара планина село Кремиковци, за да се набутат в кимизарниците под Витоша!
    Това е положението ;)
  • 13 Пича

    5 3 Отговор
    Във Финландия е най чист.Съветвам ви един по един да отиваме на чист въздух! В България остана само пръдня.
  • 14 златко

    1 0 Отговор
    посоката на вятъра не е изток-запад, а север-запад...
  • 15 Иван

    3 0 Отговор
    Не друг, а строителните фирми не дават да се споменава истината заради голямите пари.Колко му е да излъжеш хората от провинцията и да им продадеш имот по нивите под Витоша.Който е учил и е имал намерение да живее в София е трябвало да си спомни урока за "РОЗАТА" на ветровете в Софийското поле.Ако не е късно знайте, че най-чистите райони на София са Люлин, Обеля и северната част на Софийското поле.