Last news in Fakti

21 Март, 2021 17:39 5 353 12

Защо да спите на пода, както японците

  • сън-
  • соане-
  • на пода-
  • японски стил-
  • спите на земята

Ето няколко убедителни причини за това

Защо да спите на пода, както японците - 1
Снимка: shutterstock

Повечето от нас са свикнали да спят в меко и комфортно легло. Но ако влезете в японска спалня, има вероятност дори да не намерите легло. Съществуват много причини, поради които азиатците предпочитат да спят на пода, като не става въпрос само за традиция и пестене на място. Оказва се, че спането на земята има някои доста впечатляващи ползи за здравето.

Ето и част от тях:

Може да облекчи болка в гърба

Спането на твърда, равна повърхност е полезно за гърба ви и може да ви освободи от болка, от която страдате от години. Докато спите на меко легло, със сигурност се чувствате удобно, но матракът ви може да започне да потъва с течение на времето, което води до изкривяване на гръбначния стълб и болки в гърба. Лекари дори препоръчват да поставите шперплат под матрака си, ако е прекалено мек. Спането на пода също ще поддържа гръбнака ви подравнен и ще предотврати изкривяването на тялото ви в неестествено положение.

Може да подобри стойката ви

Ако спите в правилна позиция и гръбначният ви стълб получава подходяща опора, ще бъде много по-лесно да държите гърба си изправен през деня. Преместването на пода може да ви помогне да коригирате лошата си стойка, защото когато гърбът ви не ви боли, не чувствате нужда да се мърдате.

Може да подобри кръвообръщението ви

Когато спите на пода, това подобрява притока на кръв, защото теглото ви се разпределя равномерно и има по-малко натиск върху различни части на тялото. Спането в естествено положение също ще предотврати изтръпването, причинено от лошо кръвообръщение. Например, ако спите свити настрани, кръвта циркулира и след това се връща обратно към сърцето ви, причинявайки различни здравословни проблеми като кръвни съсиреци и разширени вени.

Може да ви помогне да ставате навреме

Ако сутрин ви е трудно да станете от леглото си, не сте сами. Когато алармата се включи, много хора се изкушават да натиснат бутона за отлагане. Когато спите на пода, получавате качествен сън и не ви е толкова удобно, че да искате да лежите там цял ден.

Защо да спите на пода, както японците
Снимка: shutterstock

Кой НЕ трябва да спи на пода:

Подът е най-твърдата повърхност, на която можете да спите. Въпреки че освобождаването от матрак има много предимства, не се препоръчва за някои хора.

Хора, страдащи от алергия

Тъй като подът събира мръсотия и прах, хората, склонни към алергични реакции, могат да получат кашлица и хрема.

Хора с костни заболявания

Ако страдате от сериозна костна болест, спането на пода може да ви причини повече вреда, отколкото полза. Причината е, че така натискът е по-голям натиск върху ставите ви.

Много възрастни хора

Тъй като мобилността намалява с възрастта, на по-възрастните хора може да им е трудно да лягат и стават от пода.

Хора, на които постоянно им е студено

Ако често се будите вечер, тресейки се от студ, по-добре избягвайте да спите на пода.

Защо да спите на пода, както японците
Снимка: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лирой

    28 4 Отговор
    Японките са супер секси.

    Коментиран от #7

  • 2 Майна

    21 8 Отговор
    В камери , като китайците, на пода може, като японците, над руска печка, като руснаците....А може и на черга, натъркаляни по земята...отляво , надясно ...,АСАМО ЧЕ, С ТОВА, КОЕТО НИ ОБЛЪЧВАТ И ВЕЧЕ НИ ДРЕСИРАТ СКОРО ЩЕ МОЖЕМ ЛИ ИЗОБЩО ДА СПИМ?

    Коментиран от #3

  • 3 Урал

    18 2 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Руснаците редят тухли единичка и спят върху печката.

    Коментиран от #4

  • 4 то тяхното

    11 7 Отговор

    До коментар #3 от "Урал":

    е от БЕДНОТИЯ и мизерия, в доста жилища руски съм бил рускиня домакиня НЕ ВИДЯХ
  • 5 туй то

    11 4 Отговор
    Защото , когато се прави кекс на пода , не се губят сантиметри , а японците не се славят с много сантиметри.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Японците в, БГса, стари радус пелтека

    2 1 Отговор
    Така,, че говорим за, Япония, не свързвайте всичко със старите си телеса,оттам и ревност... ако бъдете в Япония, един истински такъв, никога няма да обърне внимание на такива като вас, достатъчно са интелигентни...затова,рзчитате на близкия изток...!
  • 9 А бе

    5 4 Отговор
    У нас даже кучетата и котките не спят на пода. Ний дан'сме японци?
  • 10 Къде ли не сме спали,

    2 3 Отговор
    Сега, се въргаляме у белио чаршаф, ако е засякан да ми прости,, мъжо,,...и кучето разбира.се,апогейййй на, стари години, са ама не..... не харесвам,, игралните,, зали, не съм,, модерна,, и, харесвана,, жина като..... нища да броя,, прозта,, съм.....!?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 кочо

    0 0 Отговор
    ПРЕДИ 60-70 Г.БЪЛГАРИТЕ СЪЩО СА СПЕЛИ НА ПОДА ВЪРХУ СЛАМЕНИ РОГОСКИ.