27 Март, 2021 08:48 17 039 32

Ето къде Татяна Лолова се е заразила с COVID-19

  • татяна лолова-
  • поклонение-
  • заразила-
  • covid-19

Най-близките ѝ са убедени, че тя се е заразила в Операта, където се появява в края на февруари на разпределението на ролите за мюзикъла „Баща ми, бояджията”

Ето къде Татяна Лолова се е заразила с COVID-19 - 1
Снимкa: БГНЕС

„Сбогом, Слънце...“, „Угасна Светлината“, „ От днес сцените ще са малко по-пусти, по-тъжни и по-вглъбени без нея!“, „От сега на света ще има по-малко смях, доброта и талант“. С тези емоционални думи стотици творци изразиха скръбта си от смъртта на царицата на смеха – Татяна Лолова. Легендарната актриса почина на 22 март вечерта в „Пирогов“ след усложнения, породени от коварния коронавирус. Вестта за кончината ѝ бе абсолютен шок за гилдията, тъй като малцина знаеха, че тя се е заразила.

87-годишната достолепна дама прихваща заразата в края на февруари по време на многобройните си срещи с хора и посещения в театри и заведения. Най-близките ѝ са убедени, че тя се е заразила в Операта, където се появява в края на февруари на разпределението на ролите за мюзикъла „Баща ми, бояджията”. Впоследствие се оказва, че двама от танцьорите и един от хористите са били заразени. Самата Лолова признава пред приятели, че още на следващия ден се чувства неразположена. Тя обаче до последно не вярва, че е пипнала Ковид-19 и дни наред не взима мерки, въпреки че кашля и има лека температура.

Лолова, която имаше своите хронични заболявания, се колебаела дали да се ваксинира и изчаквала, макар че получила предложение от директора на Сатиричния театър Калин Сърменов да се имунизира заедно с трупата. Актьорите от Сатирата бяха сред първите, които се ваксинираха. Вечно усмихнатата Татяна вярвала, че вирусът ще я пощади и насред пандемията се съгласила да ходи и на репетиции в Софийска опера. Тя бе на път да осъществи мечтата си и да пее в Операта. Директорът и режисьор акад. Пламен Карталов откликнал на огромното желание на голямата Лолова да блесне на сцената на Софийската опера и ѝ предложил роля в мюзикъла „Баща ми бояджията“, който той поставя по емблематичната кинокласика, в която участват Коста Цонев, Невена Коканова, Славчо Пеев, Ицхак Финци, Георги Парцалев, Джоко Росич. Уви, царицата на театъра не успя да осъществи детската си мечта.

87-годишната кино и театрална звезда постъпва за лечение в „Пирогов" на 6 март 2021 г. с Ковид-19. Докторите успяват да овладеят бързо коронавирусната ѝ инфекция, няколко дни по-късно PCR тестът ѝ е вече отрицателен, но възникват усложнения със стари хронични болести. ВИП пациентката е със силно увредени дихателна система и кръвоносни съдове и я местят в друга клиника. Уви, там състоянието ѝ не се подобрява от медикаментозната терапия и минути след 21 часа на 22 март великата актриса предава Богу дух. Трагичната вест обаче бе съобщена ден по-късно.

Татяна не се чувства никак добре по време на престоя си в болницата. Лекарите се виждат в чудо от нея, тъй като тя непрекъснато говори по телефона с приятели. Отказва да си слага и маска. Дни преди да се влоши дори планира да избяга от „Пирогов” и звъни на свои приятели, за да я измъкнат. За това свидетелства и Георги Тошев, който беше сред най-близките ѝ хора.

Лолова почти цял живот страдаше от здравословни проблеми. На всеки три месеца тя ходеше при джипито си, за да ѝ изписва рецепти за лекарства. „Основната ми мъка са бъбреците – така е, откакто съм 17-годишна. Като тийнейджърка за първи път отидох с една много притеснена физиономия в болница и то със смъртоносна диагноза. След като ми направиха изследвания, се оказа, че имам камъни в отделителната система. Винаги съм ги имала. В театъра бяхме няколко души с тази диагноза. Когато бях зле, се обаждах в Сатирата по телефона, че няма да мога да отида да играя. Тогава идваше зам.-директорът Благой Хаджиянков с лекар. Но не защото не ми вярваше, че съм зле. Водеше доктор, който да ме вдигне да изиграя представлението, тъй като салонът беше претъпкан. На много от нас, актьорите с болни бъбреци, ни биеха инжекции, за да излизаме пред публиката”, сподели Таня приживе в интервю за сп. „Биограф”.

Тя беше и непоправима хипохондричка, спомнят си нейни познати. Гениалната артистка все се притеснявала, че е болна от нещо, от каквото де факто не страдала. Страхувала се и да не пипне някоя зараза на улицата, затова най-редовно увивала лицето си с шалове и отбягвала почитателите си. Втълпила си била, че от целувките и прегръдките на феновете може да хване я жълтеница, я грип. Дори се шегувала, че ще наеме бодигард, за да я брани от народната любов. Веднъж Лолова отишла да си купува лекарство в кварталната аптека и някаква солидно простудена жена без да иска ѝ кихнала в лицето. След това цял месец Таня живяла с мисълта, че е заразена. Проклинала се, задето на младини не послушала баща си и не станала докторица, та да се лекува сама.

Въпреки хроничните си болести, дори прехвърлила 80-те Татяна Лолова изглеждаше отлично за годините си. Комшиите ѝ си обясняваха завидния ѝ външен вид с редовната консумация на плодове и зеленчуци. Актрисата често можеше да бъде забелязана да се разхожда из кв. „Гео Милев” с торбичка, пълна със зарзават. Всяка пролет наблягаше на зелената салата, краставичките и пресния лук. Купуваше си само екопродукти, за които бе сигурна, че не са пълни с нитрати.

В петък от 11 часа в Сатирата беше прощаването с великата комедиантка под наслов „Цвете за Таня“. Там поставен неин портрет и всеки, който иска, сложи китка или написа нещо в специалната книга за спомени.

"Погребението ще е в тесен семеен кръг заради епидемиологичната ситуация”, сподели директорът на театър „Алеко Константинов“ Калин Сърменов.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Asdfg

    63 23 Отговор
    Стига бре!!! Какъв вирус бре? ПРЕСТАНЕТЕ! Имайте респект към кончината на един великолепен човек!

    Коментиран от #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 сила

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "xaxaxa":

    научи се да пишеш ....
  • 5 Черен Петър

    31 3 Отговор
    Хайде престанете! Нека почива в мир! Светъл и усмихнат човек беше и едва ли щеше да и стане по-леко ако знаеше къде е лепнала коварната болест!
  • 6 Еколог

    25 6 Отговор
    Аз не знам в последните 20 години по пазарите да се продават еко продукти, ама нейсе. Да ви не трошим хатъра. Ако се е снабдявала от някоя баба от някое село, да ви повервам, ама па баш от пазара. Сега има едни хубави уреди, дето измерват нитрати, нитрити и квот се сетиш. Малко скъпички, ама вършат работа. Вчера направих проба на два три зеленчука...ми скалата не хваща изобщо нивата, толкова яко са наблъскани с торове. Пищи онаа ми ти джаджа, та се къса. Еко продукти ..на пазара..Хахахахахаха.

    Коментиран от #13

  • 7 Дузпата

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "xaxaxa":

    А ти като се хилиш като варена зелка и повтаряш едни и същи тъпизми под всяка статия си много ЕнТеЛеГеНтЕн.
  • 8 Алфа Вълкът

    23 14 Отговор

    До коментар #2 от "Asdfg":

    Вие се спрете бе, аман от вас баламурници, заради такива като вас си отиде жената. Ей дей в селото вчера си отиде една жена. Нямало ковид, нямало болест ама цялото семейство болно сега, крили се и личния им лекар ги крил, че са болни и днес погребение.

    Коментиран от #12, #23

  • 9 Михал

    16 0 Отговор
    Такива жени, които имаха късмета да, се родят талантливи, известни, които никога не са, се занимавали с,, низости,, а болестите на, всеки започват, още със, самото появяване на бял свят.....!
  • 10 Неделина

    44 7 Отговор
    Кощунство е да използвате смърта на тази велика актриса,за целите на ваксинационната ви кампания.Жалки сте.

    Коментиран от #11

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Вълчи капан

    8 7 Отговор

    До коментар #8 от "Алфа Вълкът":

    Аман от "компетентното " ти мнение по всеки въпрос , по-добре нахрани 🐔🐔и изкарай 🐑🐑 !
  • 13 Поклон пред Татяна Лолова!

    17 3 Отговор

    До коментар #6 от "Еколог":

    Ако имаше морал у българските производители, повечето продукти тук щяха да са екологични. Всичко си имаме, и почви, и климат, и слънце за отглеждане на плодове, зеленчуци, зърнени продукти, за процъфтяващо животновъдство и животновъдна продукция. Известни сме били с всичка това. Сега направо не могат да се ядат, ни домати, ни сирене и млека! От едната алчност! Селяните проидвеждат за себе си друга, чиста продукция, за пазара-пълна с нитрати, пръскана и наторявана с позволени и непозволени препарати. На път сме да
    уморим пчелите. Тогава да видите! Земеделската министърка трябва да отговаря на много въпроси!

    Коментиран от #17, #19, #26

  • 14 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 4 Отговор
    БОГ да я прости ПОКЛОН
    еднаЗВЕЗДА ИЗГРЯ НА НЕБЕТО

    ЕДНОГОЛЯМО СЛЪНЦЕ УГАСНА НА
    ЗЕМЯТА

    Коментиран от #24, #32

  • 15 Елвис

    31 7 Отговор
    Айде, сега и с нея се изгаврихте!!! Жената не е починала от никакъв "ковид", а поради съвсем други научно и медицинско-доказуеми причини!!! Срам нямате ли?!

    Коментиран от #18

  • 16 Българофоб

    8 7 Отговор
    В България държава на ГЕРБ хунтата ,всеки с влияние и връзки се е ваксинирал , а рисковите групи/ възрастни ,хора с хронични болести още не мога да се ваксинират заради такива като Калин Сърменов ,артисти ,певци ,футболисти , депутати ,ченгета , министри цялата тази пасмина здрави и прави хора е прередила всички хора които са рискови и би трябвало първо тях да ваксинират ! Законът на джунглата това е България в момента . Никъде в Европа не ваксинират така приоритетно Сульо и пульо били те министри или артисти ,всеки си чака редът . Затова България е в дъното на всички класации - заради манталитета на хората ,Матрял кво да правиш .Господ да слезе не може да оправи тази отвратителна държава . Затова който е излязал веднъж извън България не иска да чуе повече да се връща в тази клоака
  • 17 Прав си

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "Поклон пред Татяна Лолова!":

    Но всичко отговаря на стандартите на ЕС , а ние наивно си мислехме , че ще стане по-добре относно качеството на храната. А Татяна Лолова - светла и памет !
  • 18 МАЯ

    3 4 Отговор

    До коментар #15 от "Елвис":

    лицемер си
  • 19 Еколог

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Поклон пред Татяна Лолова!":

    Светла и памет на Татяна...Добре го пишеш това, и аз съм напълно съгласен с теб. Но...останаха ли български производители. Според мен такова животно нема...вече. Благодарение на ''правилната'' европолитика. Затова ни хранят Гърция и Турция. Турския домат...ми то пластмасата на касетката е с по-добър вкус. Гръчките марули ( може да ти е смешно, но е факт) се наторяват с противозачатъчни с изтекъл срок. А тучната Българска земя е потънала в трънаци и бъзаци. Абе...тя България приключи, ние за селското стопанство жалим.
  • 20 Behemoth

    2 1 Отговор
    Само чиповете ще ви оправят вас ....ако не с ваксина с кренвиршите трябва да ви ги нахакат
  • 21 Професора

    10 8 Отговор
    Само чакаха да умре и да и лепнат етикета Корона вирус! Никой не бил знаел, че била болна??!!!!
  • 22 Нйкиш

    2 4 Отговор
    С тия симптоми, лека температура и кашлица....си е баш Ковид.
  • 23 Алфа Чакал

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "Алфа Вълкът":

    Най-накрая ти написа коментар с който съм 100 процента съгласен. БРАВО!

    Коментиран от #25, #28

  • 24 Стамат магарето

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    последвай я
  • 25 Вълкът амбриажа

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Алфа Чакал":

    да..
  • 26 Виж ко Гошету е земеделец,

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Поклон пред Татяна Лолова!":

    Върни се, при него...... тук се, говори за Лолва или се страхуваш, че ще влезеш в замърсена почва, не бой се, няма, да усетиш там,по удобно ще ти бъде в,, казаня,,...!
  • 27 Рошко

    4 1 Отговор
    Срам нямате, пишете вече с година назад че всички починали са били от измисления ви ковид, още малко току що заченстите са вече с ковид да ви............
  • 28 Вълчи капан

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Алфа Чакал":

    Хайде честито ! Гор-чи-во !
  • 29 Яна

    0 0 Отговор
    Много добра актриса!
    За автора на статията - февруари заведенията бяха затврени!!
    4
  • 30 Аз пък

    4 0 Отговор
    познавах човек на 87 - и си отиде от този свят без Ковид. Възможно е, да знаете!
  • 31 Велина

    4 0 Отговор
    В България няма друго освен ковид!Няма значение,актриса,певица,учител,всичко умира от ковид!Не се знае и кой и е помогнал да умре!Влезеш ли в болница,излизаш с краката напред,защото всичко е ковид!Идиоти!Поклон пред паметта и,беше любимата ми артистка!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.