Last news in Fakti

27 Март, 2021 19:38 11 290 22

Вреден ли е парацетамолът?

  • парацетамол-
  • лекарство-
  • вреден-
  • полезен

Лекарството е забранено да се използва само от бебета до три години

Вреден ли е парацетамолът? - 1
Снимкa: Shutterstock

Парацетамол е лекарство, което принадлежи към групата на антипиретиците. То има изразен обезболяващ, както и антипиретичен и противовъзпалителен ефект. Парацетамол е част от много болкоуспокояващи, които се използват за елиминиране на признаци на ТОРС.

Защо не се препоръчва да пиете хапчета за високо кръвно сутрин?

Лекарството се произвежда в няколко лекарствени форми. Например, хапче в таблетки за орална употреба. За да разберете дали Парацетамол е вреден за здравето или не, важно е да знаете как това лекарство действа върху тялото.

Противовъзпалителните, антипиретичните и аналгетичните свойства на лекарството се осигуряват от действието на активния компонент върху центъра за терморегулация в мозъка. Много противовъзпалителни лекарства имат изразен отрицателен ефект върху лигавицата на стомаха и червата.

Какви са положителните свойства на лекарството?

Вредно ли е да се пие парацетамол? Лекарството влияе неблагоприятно на организма в случай на предозиране. При спазване на инструкциите, медикаментът има антипиретичен, както и обезболяващ и противовъзпалителен ефект върху тялото.

С проникването на лекарството в стомаха, активното вещество се абсорбира в кръвта. Лекарството бързо и напълно се абсорбира в стомашно-чревния тракт.

Кога се приема парацетамол?

Таблетките се предписват на хора при следните условия:

Артралгия (периодичното възникване на болка в ставите, при липса на характерни признаци и симптоми на тяхното поражение).

Алгодисменорея (болка по време на менструация, в резултат на инфантилизъм, неправилно положение на матката, възпалителни процеси в гениталиите, с ендометриоза и други заболявания, както и с повишена възбудимост на централната нервна система).

ARVI (група клинично и морфологично подобни остри възпалителни заболявания на дихателната система, причинени от пневмотропни вируси. ARVI е най-често срещаната група заболявания в света, съчетаваща респираторна синцитиална инфекция, риновирусни и аденовирусни инфекции и други катарални инфекции на горните дихателни пътища).

Мигрени (основната форма на главоболие, симптомите на които са периодични пристъпи на главоболие със средна и висока интензивност).

Невралгия (патологично състояние, което прогресира поради увреждане на определени участъци от периферните нерви).

Треска за вирусни и инфекциозни заболявания. Треска при настинки и грип.

Кога е забранено да се използва парацетамол?

Пациентът трябва да прочете инструкциите, преди да използва лекарството. Парацетамол е забранено да се използва в следните случаи: Индивидуална непоносимост. Тежки нарушения във функционирането на черния дроб и бъбреците. Чернодробна недостатъчност. Деца под 3 години. Бременност в първия триместър. Хроничен алкохолизъм.

Как да приемате лекарството?

Единичната и дневна доза на парацетамол се определя от лекаря в зависимост от възрастта, теглото, тежестта на болката или топлината. Възрастни и деца от 12-годишна възраст се предписват 0,5-1 грама, един до два часа след хранене, максималната концентрация на лекарството е до 4 g на ден.

Интервалът между употребата на лекарството трябва да бъде най-малко четири часа. При хора с увреждане на черния дроб или бъбреците, както и със синдрома на Гилбърт и при пациенти в напреднала възраст, дневната доза трябва да бъде намалена и интервалът между дозите трябва да се увеличи.

Вреден ли е парацетамолът за децата?

Както е написано в анотацията, лекарството е забранено да се използва само от бебета до три години. Дозировката на лекарството се изчислява въз основа на възрастта и телесното тегло на детето: Дневната концентрация от три до шест години (с тегло от 15 до 22 килограма) е 1 грам.

До девет години (до 30 кг) - 1,5 g. До дванадесет години (до 40 кг) - 2 грама. Честота на употреба - четири пъти на ден; интервалът между всяка доза трябва да бъде най-малко четири часа. Ако неприятните признаци продължават, струва си да се свържете с медицински специалист.

Препоръки

Таблетката може да се приема независимо от храненето с вода. Не увеличавайте произволно указаната доза. Парацетамол не може да се използва повече от пет дни като аналгетик и повече от три дни като антипиретик без разрешението на медицински специалист.

Увеличение на дневната концентрация на лекарството или увеличаване на продължителността на терапията е възможно само под наблюдението на лекар.

Лекарството предизвиква ли нежелани реакции?

Каква вреда нанася парацетамолът на организма? Както е написано в пояснението, по време на употребата на лекарство хората могат да изпитат определени странични ефекти, които са посочени в листовката. Ако тези негативни ефекти се появят по време на приложение, човек трябва да се консултира със специалист.

Вреден ли е за стомаха парацетамолът?

Известно е, че лекарството е противопоказано при пациенти с гастрит, тъй като лекарството дразни лигавицата и употребата му може да доведе до обостряне на неприятни симптоми.

Парацетамол повишава или понижава кръвното налягане

Доколкото е известно, лекарството няма никакъв ефект върху показателите за кръвно налягане. Лекарството парацетамол може да помогне за стабилизиране на налягането само косвено, ако увеличаването му е реакция на болка (намаляване на тежестта им, лекарството нормализира работата).

Вреден ли е парацетамолът за черния дроб?

Ако говорим за ефекта на лекарството върху този орган, трябва да се отбележи, че именно това лекарство действа като директен хепатотоксин. Това означава, че колкото повече парацетамол е консумирал пациентът, толкова по-голяма е вероятността от развитие на хепатит и чернодробна недостатъчност, пише zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Илюминат

    31 0 Отговор
    Полезен е Вене, издумкай шест блистера с водна чаша уиски и проблемите ти свършват ! Мизерните ти журналистически напъни също!
  • 2 Айше

    11 1 Отговор
    Яз илач не пиям, само жони уйокър дъня :)
  • 3 др Гей Билтс

    14 1 Отговор
    Всяко лекарство идва от гръцката дума фармакия, или отрова.
  • 4 Преди

    12 0 Отговор
    Три години работих в Англия там лекарите за всичко изписват парацетамол.

    Коментиран от #7

  • 5 Дълбоко виждащ

    8 5 Отговор
    Парацетамол бг е полезен срещу всякакви вирусни инфекции,включително може да се взема превантивно,на мъжете помага срещу рак на простата!

    Коментиран от #9

  • 6 Коментара

    9 0 Отговор
    Интересна статия, сякаш съм я чел и преди ....в листовката на лекарството. Дежавю!
  • 7 АМОНИКЕ ОТ НИГЕРИЯ

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Преди":

    ТО ЗАТОВА ПРИНЦА И ПРИНЦЕСАТА ИЗБЯГАХА ОТ АНГЛИЯ,КОЙ ЗНАЕ ГРАНД МАДЪР КРАЛИЦАТА КОЛКО ПАРАЦЕТАМОЛ ИМ Е СИПВАЛА ВЪВ ВОДАТА😬

    Коментиран от #11

  • 8 Гост

    13 1 Отговор
    Венелина, секс статийте ти се получават по добре. Парацетамол забранен за бебета и деца до 3 години. Ами Панадол бебе, дето масово се дава на бебета какво активно вещество съдържа?
  • 9 АБЕ ТИ ЗА ВСИЧКО ДЪЛБОКО ВИЖДАШ

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Дълбоко виждащ":

    ЗА СЕРИОЗНИ ЗДРАВНИ ВЪПРОСИ НЕ Е УМЕСТНО КОЙТО НЕ Е ЛЕКАР ДА СЕ ИЗКАЗВА С КОМЕНТАРИ ПО ИНТЕРНЕТ!!!АКО СИ ЛЕКАР ДОБРЕ!НО НА КОЙТО ИЛИ НА НЯКОЙ НЕЩО МУ ПОМАГА НЕ ЗНАЧИ ,ЧЕ НА ДРУГ ЧОВЕК ЩЕ ПОМОГНЕ!!!!ТАЗИ СТАТИЯ Е ИНФОРМАЦИЯ,А НЕ РЕЦЕПТА!!!

    Коментиран от #14

  • 10 Гост

    2 0 Отговор
    Лекари са казвали, в краен случай, а аптекари, аз пия всяка вечер. Може би има значение Егн - то. По-добре младите да избягват, в краен случай. Казано от невролози.
  • 11 Перко

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "АМОНИКЕ ОТ НИГЕРИЯ":

    Ма кралицата и принца -мъжа и демек ,са на по сто години!
  • 12 Патето Яки

    4 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Защо не се препоръчва да пиете хапчета за високо кръвно сутрин?????????????????????????????????????????
  • 13 123

    2 1 Отговор
    Парацетамол е много вреден унищожава бъбреците и те поства на диализа и трансплантация ако въобюе стигнеш до там, същотото прави и ибупрофена но предимно унищожава черния дроб. Не повче от 2 грама на ден вземане.
  • 14 ПРАВИЛНО. .ВИДЯЛ СЪМ

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "АБЕ ТИ ЗА ВСИЧКО ДЪЛБОКО ВИЖДАШ":

    СТОТИЦИ ХОРА КОЙТО ВЗИМАТ ПАРАЦЕТАМОЛ ВСЕКИ ДЕН. .ИЛИ БЪБРЕЦИТЕ ОТКАЗВАТ ИЛИ ПРОБЛЕМИ С ЧЕРНИЯТ ДРОБ. .НА НЯКОЙ ОБРАЗУВА ЯЗВИ В СТОМАХА. ..МИСЛЯ ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ВЗИМА САМО ПРИ БОЛКИ ИЛИ ДА СВАЛЯ ТЕМПЕРАТУРАТА. ...РЕКЛАМИРА СЕ ЗДРАВО ПО МЕДИИТЕ. ..ХОРАТА СЕ ПРИСТРАСТЯВАТ И ГО ВЗИМАТ ВСЕКИ ДЕН! !

    Коментиран от #16

  • 15 Нямам срам

    2 1 Отговор
    Вреден е колкото Коалиция Бойки Шиши и Нинова ... ИДВА НОВАТА КОАЛИЦИЯ ГЕРБ БСП ДПС внимавайте за кого гласувате ще има яко обединение срещу Божков
  • 16 Дълбоко виждащ

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "ПРАВИЛНО. .ВИДЯЛ СЪМ":

    Това е убиец на вируси!НеЩоТо,е прикрепено на корона вирус!Когато застане пред вас,вие имате топлина,която не можете да намалите по никакъв друг начин,сетете се за парацетамол а и после благодарете,и моля не говорете глупости!!!повечето професори говорят на диалект и знаят по малко и от вас ,четящите във факти!първо черния дроб се уврежда от прекалено натрупване на мазнини,които тялото не усвоява!Една чаша вино на ден увреждат черния дроб повече от колкото един парацетамол!ето защо пазители на черния дроб алкохол се пие _един път на седмица,а това парацетамола,ако пиеш всеки ден няма да боледуваш от вирусни инфекции и няма да плачеш от .....Простатата!И накрая да ти кажа след 03.03ще ви оставя,които научил,изучил,а такива,като вас да си трошат главата с тесуу7ууууууууу вашите бг селяндури с всякакви титли!
  • 17 Само питам

    2 0 Отговор
    А ма Венелиноо, ти панадола знаеш ли какво е? Бебе не си ли имала? Ибупрофенът се ползва с особено мнение.
  • 18 Порно

    3 2 Отговор
    Мафията около парацетамола съсипа аналгина. И сега ни липсва аналгин-хинин , но е без лиценз за ЕС.
  • 19 Личи ти Айше

    2 0 Отговор
    Мътно гледаш....!
  • 20 Всичко в повече е вредно,

    2 0 Отговор
    Само при нужда...парсцетамол,иначе.черния дроб и мозъка, отиват на,, кино,,.....!
  • 21 Журналистката няма деца

    7 0 Отговор
    Ако имаше деца щеше да знаеш, че"бебета до три години" няма. Бебе е до 12 я месец, след това си е дете. После, парацетамол се дава на бебета и се пъха в дупенцето, а при деца от 3+години има и други форми на приемане. Опасността от парацетамол е най-вече зависима от дозата. За възрастни всичко над 3-4гр. / 24ч. според теглото е опасно, защото натоварва черния дроб изключително много. Разбира се, като всеки медикамент има и странични ефекти.

    Предлагам на журналистката да си направи едно бебе и да спре да ни занимава с глупавите статии, плагиатствани от всякакви медии и драскачи.
  • 22 Ели Енчева

    2 1 Отговор
    Парацетамол е лекарство,което има бележка в кутийката на опаковката. Не е необходимо толкова обясняване,четете етикета! Вени,а какво е ТОРС? Торс знам какво е,но ТОРС не.Матката ми е в правилно положение.