9 Януари, 2013 13:59 2 690 1

Да пътуваш с влака на Тито

  • тито-
  • влак

Този влак е син. В него са се возели монарси и световни лидери, но в наши дни и любопитни туристи могат да разберат как се е чувствал един от най-дълго управлявалите след Втората световна война политици в Европа.

Това е просто. Нужен е само билет за 12 часовото пътешествие със известния син влак на Йосип Броз Тито.

Тръгва се в 7 часа сутринта от гарата в Белград и се пристига в 7 часа вечерта в Бар, Черна гора. Влакът пътува през равнините на Сърбия и гористите планини на Черна гора, минавайки през клисури и езера.

В облицования с дървена ламперия вагон-ресторант туристите могат да се насладят на закуска и обилен обяд, полят с вино и сливова ракия.

Екскурзията се предлага от туристическата фирма - Explore Montenegro. Цената е от 699 британски лири на човек.

Подробности могат да се видят на www.montenegroholidays.com или на телефон 020 7118 1002.

Екскурзията си заслужава, защото предлага емоцията на пътуването с построения през 1959 г. „Син влак“ на Тито.

По общото мнение тогава той е бил най-луксозната композиция, която е можела да се види на железопътната карта на Европа.

Влакът е навъртял над 600 000 км. Отвътре вагоните са изпълнени в стил Art Deco. В тях са отделени луксозни апартаменти за Тито и неговите гости, конферентна зала, вагон-ресторант, спалните и помещения за помощния персонал.

В заседателната зала са седели и мнозина от тогавашните монарси и водещи политици.

Вагоните от вътре са облицовани с махагон, круша и орехово, разкриват от Сръбските железници. Салоните и коридорите пък са покрити с вълнени килими, кадифе и коприна.

При смъртта на Тито през май 1980 г. на влака е поставен ковчегът с тялото му. След това е направена траурна обиколка из тогавашна Югославия за сбогуване с диктатора, властвал от 1945 г.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 0 Отговор
    Не искам да се качвам на влака на Тито. Искам на Еър Форс 1.