18 Юли, 2024 10:05 20 639 18

Рецепта на деня: Кайзершмарн - палачинки по виенски

  • кайзершмарн-
  • палачинки-
  • виенски-
  • закуска-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Не просто десерт, а израз на внимание, грижа и желание да направиш нещо специално за любимия човек

Рецепта на деня: Кайзершмарн - палачинки по виенски - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 супена лъжица стафиди;
  • 1 чаена лъжица тъмен ром;
  • 125 мл прясно мляко;
  • 2 яйца (разделени жълтъци и белтъци);
  • 1 чаена лъжица ванилов екстракт;
  • 60 г брашно;
  • 25 г фина кристална захар;
  • щипка сол;
  • 1 супена лъжица масло за тигана;
  • пудра захар за поръсване;
  • пресни ягоди или друг плод за сервиране.

Начин на приготвяне:

Подготовка на стафидите: Накиснете стафидите в рома за няколко часа.

Смесване на съставките: В купа смесете жълтъците, ваниловия екстракт и брашното, като постепенно добавяте млякото, за да получите гладка смес без бучки.

Разбиване на белтъците: В отделна купа разбийте белтъците със солта на средна скорост, докато започне да се образува пяна. Постепенно добавяйте захарта и продължете разбиването на висока скорост, докато белтъците станат лъскави и плътни.

Смесване на белтъците с жълтъчната смес: Внимателно добавете разбитите белтъци на части към жълтъчната смес, като разбърквате с шпатула, за да запазите въздушната им текстура.

Готвене: Разтопете маслото в широк тиган на умерен котлон. Когато маслото е достатъчно загрято, изсипете палачинковата смес и добавете стафидите. Гответе 6-8 минути, докато долната страна стане златиста.

Обръщане и накъсване: Разделете палачинката на четири части с шпатула и обърнете всяка част. Гответе още 3-4 минути, след което накъсайте палачинката на по-малки парчета. Поръсете с пудра захар и гответе още няколко минути, докато се карамелизира.

Сервиране: Разпределете накъсаните палачинки в чинии, поръсете с пудра захар и гарнирайте с пресни ягоди или друг плод по избор.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    5 9 Отговор
    А кога ще има Хайлешман?
  • 2 От Хайделберг

    14 22 Отговор
    Боламач. Каква кухня имат Австрия или пък Германия??

    Коментиран от #4, #6, #15

  • 3 Ами не сме ходили в тез държави

    8 5 Отговор
    С, детските помощи, така, че нищо не мога да кажа и си на лягам на суровия фасул и мухлясалия шпек...!
  • 4 Товарищ

    8 13 Отговор

    До коментар #2 от "От Хайделберг":

    Яж тогава борше пелмени
  • 5 kuchen

    17 4 Отговор
    И в Бавария я приготвят. Много е вкусно. Може да се фламбира на финала с рома и тогава е с фантастичен вкус.
  • 6 хахаха

    24 9 Отговор

    До коментар #2 от "От Хайделберг":

    Имат, имат. В Германия даже всяка бундесланд си има типични ястия, това че ти не ги знаеш, не значи, че нямат.
  • 7 ники

    3 10 Отговор
    Буламач
  • 8 Гост като гост

    25 7 Отговор
    Представям си как някоя възрастна женица,чете рецептата и иска да си я направи, ама как ще я "филетира" тази мандарина и от къде ще намери тази "касерола", там е проблема че наще журналя налагат други думи и термини, че да се чуди възрастен човек, как да раздели и да си вземе тенджере.
    Журналистите използвайте Български термини !!!

    Коментиран от #9, #17

  • 9 друг гост

    17 5 Отговор

    До коментар #8 от "Гост като гост":

    Измишльотина на някое ,,шефче-кашаварче " е тази рецепта. Няма нищо общо с оригинала.Какви мандарини,каква заквасена сметана? Сладко от цели сини сливи и пудра захар,това е оригинала.

    Коментиран от #10

  • 10 Абсолютно

    14 5 Отговор

    До коментар #9 от "друг гост":

    Нищо "виенско" няма в тази рецепта. Това със сладкото от мандарини (?!) определено уби рибата. Ябълков мус/пюре. Това е истината. Вероятно са прочели "мариленмармеладе", и, вместо "сладко от кайсии", са го превели като "сладко от мандарини". Българска му журналистическа работа! 😆😄🤣😉
  • 11 Абсолютно...

    13 4 Отговор
    Да не говорим, че пък си е направо подвеждащо да се говори за "палачинка" в този контекст. Тестото си "бухва" в тигана, става си поне 1 см. дебело, ако не и повече.
  • 12 това е храната на 3 райх

    0 8 Отговор
    виенчани не са знаели за вредите от захарта , глотамата , содата , прекомерното хранене и свръх теглото . съкратяването на живота между 2 и 20 години . намаляването на жизнения цикъл е на 3 място от вреда храната - отровата . 1 място е алкохола, а 2 са цигарите . но дебел, тлъст и миризлив човечец е вече с 1 крак в гроба .

    Коментиран от #18

  • 13 Ром с кола

    2 3 Отговор
    Това е олинклузив шенгенска закуска.
  • 14 прокопи

    1 2 Отговор
    Цените на продуктите, надхвърлят малката ми потребителска кошница.
  • 15 Браво

    6 2 Отговор

    До коментар #2 от "От Хайделберг":

    Напълно си прав, а тези които са ти нацъкали минусите не са в час. Австрия може да се гордее с торти и сладкиши и ....дотам Но това все пак е висш пилотаж. Като цяло кухнята на местните е тотално зле, а иначе имат самочувствие до небесата. Донякъде е липса на качествени продукти. Донякъде са ограничени в съзнанието и не виждат по-далеч от носа си. Майка ми живя там 6 години и се научи да прави нелоши торти, но тя си готви супер по принцип (както всички от семейството). Като цяло се е нагледала на идиотската им кухна в комбинация със самочувствието им.
  • 16 По български казано -

    2 1 Отговор
    .... палачинки по НАЦИСКИ ! Хаил .....
  • 17 Хм...

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост като гост":

    Къде прочете, че има филетирана мандарина, касерола и други,, термини"? А и кой ти каза, че бабите не знаят тези думи? Това не зависи от възрастта, а от интелигентността, нали .
  • 18 Прав си

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "това е храната на 3 райх":

    Кой знае колко повече ще изкараш от някой дундьо не се обзалагай