Необходими продукти:
- 1 супена лъжица стафиди;
- 1 чаена лъжица тъмен ром;
- 125 мл прясно мляко;
- 2 яйца (разделени жълтъци и белтъци);
- 1 чаена лъжица ванилов екстракт;
- 60 г брашно;
- 25 г фина кристална захар;
- щипка сол;
- 1 супена лъжица масло за тигана;
- пудра захар за поръсване;
- пресни ягоди или друг плод за сервиране.
Начин на приготвяне:
Подготовка на стафидите: Накиснете стафидите в рома за няколко часа.
Смесване на съставките: В купа смесете жълтъците, ваниловия екстракт и брашното, като постепенно добавяте млякото, за да получите гладка смес без бучки.
Разбиване на белтъците: В отделна купа разбийте белтъците със солта на средна скорост, докато започне да се образува пяна. Постепенно добавяйте захарта и продължете разбиването на висока скорост, докато белтъците станат лъскави и плътни.
Смесване на белтъците с жълтъчната смес: Внимателно добавете разбитите белтъци на части към жълтъчната смес, като разбърквате с шпатула, за да запазите въздушната им текстура.
Готвене: Разтопете маслото в широк тиган на умерен котлон. Когато маслото е достатъчно загрято, изсипете палачинковата смес и добавете стафидите. Гответе 6-8 минути, докато долната страна стане златиста.
Обръщане и накъсване: Разделете палачинката на четири части с шпатула и обърнете всяка част. Гответе още 3-4 минути, след което накъсайте палачинката на по-малки парчета. Поръсете с пудра захар и гответе още няколко минути, докато се карамелизира.
Сервиране: Разпределете накъсаните палачинки в чинии, поръсете с пудра захар и гарнирайте с пресни ягоди или друг плод по избор.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 въпросче
10:06 03.04.2021
2 От Хайделберг
Коментиран от #4, #6, #15
10:11 03.04.2021
3 Ами не сме ходили в тез държави
10:24 03.04.2021
4 Товарищ
До коментар #2 от "От Хайделберг":
Яж тогава борше пелмени10:38 03.04.2021
5 kuchen
10:42 03.04.2021
6 хахаха
До коментар #2 от "От Хайделберг":
Имат, имат. В Германия даже всяка бундесланд си има типични ястия, това че ти не ги знаеш, не значи, че нямат.10:45 03.04.2021
7 ники
11:07 03.04.2021
8 Гост като гост
Журналистите използвайте Български термини !!!
Коментиран от #9, #17
11:18 03.04.2021
9 друг гост
До коментар #8 от "Гост като гост":
Измишльотина на някое ,,шефче-кашаварче " е тази рецепта. Няма нищо общо с оригинала.Какви мандарини,каква заквасена сметана? Сладко от цели сини сливи и пудра захар,това е оригинала.Коментиран от #10
12:09 03.04.2021
10 Абсолютно
До коментар #9 от "друг гост":
Нищо "виенско" няма в тази рецепта. Това със сладкото от мандарини (?!) определено уби рибата. Ябълков мус/пюре. Това е истината. Вероятно са прочели "мариленмармеладе", и, вместо "сладко от кайсии", са го превели като "сладко от мандарини". Българска му журналистическа работа! 😆😄🤣😉16:27 03.04.2021
11 Абсолютно...
16:30 03.04.2021
12 това е храната на 3 райх
Коментиран от #18
10:11 18.07.2024
13 Ром с кола
10:36 18.07.2024
14 прокопи
10:43 18.07.2024
15 Браво
До коментар #2 от "От Хайделберг":
Напълно си прав, а тези които са ти нацъкали минусите не са в час. Австрия може да се гордее с торти и сладкиши и ....дотам Но това все пак е висш пилотаж. Като цяло кухнята на местните е тотално зле, а иначе имат самочувствие до небесата. Донякъде е липса на качествени продукти. Донякъде са ограничени в съзнанието и не виждат по-далеч от носа си. Майка ми живя там 6 години и се научи да прави нелоши торти, но тя си готви супер по принцип (както всички от семейството). Като цяло се е нагледала на идиотската им кухна в комбинация със самочувствието им.14:19 18.07.2024
16 По български казано -
16:13 18.07.2024
17 Хм...
До коментар #8 от "Гост като гост":
Къде прочете, че има филетирана мандарина, касерола и други,, термини"? А и кой ти каза, че бабите не знаят тези думи? Това не зависи от възрастта, а от интелигентността, нали .17:07 18.07.2024
18 Прав си
До коментар #12 от "това е храната на 3 райх":
Кой знае колко повече ще изкараш от някой дундьо не се обзалагай08:49 19.07.2024