31 Март, 2021 15:53 2 880 11

BTS осъдиха расизма срещу азиатци

  • bts-
  • k pop-
  • група-
  • азия-
  • азиатци-
  • расизъм-
  • нападение

Безумните нападения срещу азиатци заради коронавируса зачестиха в Щатите

BTS осъдиха расизма срещу азиатци  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Изпълнителите от популярната южнокорейска кей-поп група BTS осъдиха расизма срещу азиатци, американци от азиатски произход и жители на тихоокеанските острови в изявление, в което се посочва, че и самите те са се сблъсквали с него, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Ние се противопоставяме на расовата дискриминация", гласи публикация на групата в Туитър на английски и корейски. Членовете на популярната формация заявяват, че самите те са имали "болезнени срещи" с прояви на расизъм, сред които "обиди" и "подигравки за начина, по който изглеждат".

BTS публикуват своето изявление след неотдавнашните нападения срещу хора от азиатски произход в САЩ, броят на които се е увеличил по време коронавирусната пандемия.

"Не можем да изразим с думи болката от това да станем обект на омраза и насилие", се казва още в изявлението на групата.

Изпълнителите допълват, че преживяното ги е накарало се чувстват безсилни и е "подкопало" самочувствието им.

През февруари германска радиостанция предизвика гняв, когато неин водещ сравни групата с коронавируса.

BTS отбелязват също, че дискриминацията, с която са се сблъсквали, е "незначителна" в сравнение със "събитията, случили се през последните няколко седмици", и подтикнали ги да изразят гласно позицията си като азиатци.

"Това, което се случва в момента, не може да бъде разграничено от нашата идентичност като азиатци", казват момчетата.

Група BTS е една от първите южнокорейски формации, които открито осъждат расизма срещу азиатците. Известно е, че кей-поп групите внимават да поддържат персонажите, създадени от техните лейбъли, често "запушвайки устите" на изпълнителите по чувствителни теми като раса и психично здраве.

BTS и преди са засвидетелствали позицията си срещу расовата дискриминация и насилието. Миналата година момчетата дариха 1 милион долара в подкрепа на движението "Животът на чернокожите има значение" - сума, която в рамките на ден събраха и феновете им, известни като Армията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Платете на всеки

    5 0 Отговор
    който иска да се образова и възпита иначе ще се избием по между си.. Днес родителя гледа децата да са облечени, нахранени и здрави.... Ноо... Възпитанието и правилното образование прави хората хора... един образован канибал от вегани примерно би се държал по друг начин, и обратното...

    Коментиран от #10

  • 2 Баш Батка

    6 6 Отговор
    Ко викат тея жълтите?
  • 3 14 88

    1 7 Отговор
    Азиатците нямат място по тея земи.
  • 4 Антон

    5 4 Отговор
    Тези пък защо врякат!? Жълтурите са най-големите расисти, по-големи и от негрите!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Расата

    10 1 Отговор
    Защо никой никъде не осъжда расизма срещу белите?
  • 9 Тук няма, расизъм

    3 2 Отговор
    АЗ, не ги харесвам, защото не зная това, английски ли е или корейски, не звучи добре и такива, техни,, калабълъци,, ме,, дразнят,, някой ако е чувал, индиец как говори,, английски,, знаете ли защо е така и те са,,, фанатици,, толкова, години,, са биз бизе с Англия,, но не си дават,, своя,, ориз,който го ядат с много черните си ръце......!
  • 10 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Платете на всеки":

    Видя се то, че държавата няма да образова децата ни, а само ще ги разбращава. Родителите трябва да се заемат изцяло с тази задача.
  • 11 Ан Мари

    3 1 Отговор
    Аз съм ARMY вече от година и за тази година чух много обиди свързани с азиатците. Повечето бяха, че мъжете им приличат на жени, гримират се и подобни. Обаче за тя това си е нормално и не можем да ги съдим за това (книгата не се съди по корицата, така е при хората).
    Аз предпочитам да слушам BTS пред българските тъпотии. Песните на BTS са изпълнени с толкова смисъл (ЗА РЪСИЗМА, за любовта и за много други теми който засягат много от хората по света) и правят песните си с толкова много любов (особено за нас ARMY-тата).