Last news in Fakti

31 Март, 2021 19:57 12 650 21

Мъж яде само картофи цяла година и... (СНИМКИ)

  • картофи-
  • диета-
  • режим

Удивителната диета на този мъж му помага да свали забележително количество мазнини

Мъж яде само картофи цяла година и... (СНИМКИ) - 1
Снимка: Shutterstock

Сигурно сте чували едни и същи съвети за диети и режими през годините. Ако искате да отслабнете, трябва да намалите консумацията на въглехидрати, особено на скорбялата, съдържаща се в тестени изделия, ориз и картофи. Но знаете ли, че можете да отслабнете като ядете само нишестени въглехидрати? Представете си, че ядете само картофи за една седмица. А сега си представете, че ядете само това в продължение на година.

В началото на 2016 г. теглото на Андрю Тейлър , който е на 36 години, надхвърля 330 паунда (около 150 кг). За да отслабне, той решава да приложи една радикална идея - през цялата година да не яде нищо друго освен картофи. Стратегията му изненадващо проработва. През 2016 г. Андрю, който яде по един картоф дневно, губи зашеметяващите 100 паунда (около 45 кг). Но какво вдъхновява австралиеца за толкова странен гастрономически експеримент?

На уебсайта си SpudFit.com Тейлър твърди, че повечето хора не приемат диетата му и го смятат за някой клоун, който просто прави нещо лудо и нездравословно, за да получи съмнителна мимолетна слава. Но, според него, това мнение е много далеч от истината.

Тейлър е бил каяк-маратонец, докато здравето му не се влошава. За да се отърве от наднорменото тегло, той се консултира с лекар за отслабването чрез картофена диета и изненадващо му дава зелена светлина. Трябва да се отбележи, че такава диета, като правило, предизвиква големи съмнения сред специалистите.

Публикувахте от Spud Fit в Понеделник, 14 октомври 2019 г.

Аргументи за и против

Един от най-важните аргументи срещу картофената диета е че те не съдържат достатъчно протеини, а това води до факта, че по време на загуба на тегло човек неизбежно ще губи мускулна маса. Други експерти твърдят, че логиката на диетата на Тейлър е подвеждаща. Вие ще отслабнете с почти всяка диета, ако консумирате по-малко калории, отколкото изгаряте. Ето защо някои хора намаляват теглото си, дори докато ядат по една пица дневно. Те просто ядат по-малко.

Но има специалисти, които одобряват диетата на Тейлър. Казват, че картофите са добра храна, защото са богати на въглехидрати, фибри, нискокалорични са, съдържат редица витамини и други полезни елементи.

Самият Тейлър настоява, че именно картофената диета го прави по-здрав.

"Здравето ми продължава да се подобрява. Имах висок холестерол, но сега е нисък, кръвното ми налягане е спаднало, както и нивото на кръвната захар. Експертите смятат, че този ефект е по-скоро резултат от загубата на тегло, а не заради картофите. След като сваля доста килограми, Андрю продължава да споделя опита си в интернет.

Тейлър категорично не съветва посетителите на сайта си да следват примера му сляпо. Той признава, че всяка диета е чисто индивидуална, така че такива експерименти са неприемливи без специален преглед и консултация с лекари.

"Make your food boring and your life interesting" is something I've said a lot. To me that doesn't mean you shouldn't...

Публикувахте от Spud Fit в Понеделник, 9 юли 2018 г.

Оптимална диета

Изглежда, че споровете за опасностите и ползите от различните диети няма да свършат никога. Въпреки това, учените през последните години все по-често стигат до заключението, че моно-диетите, включително и тези от картофи, въпреки че са ефективни по отношение на намаляването на теглото, не са безопасни за здравето. Диетата трябва да бъде балансирана. През последните осем години са проведени 41 изследвания на различни диети. Най-оптималната и призната е средиземноморската диета, която включва диета, богата на риба, зехтин, ядки, зеленчуци и плодове. В нея се ограничава използването на мляко и червено месо. Не е типично за свръхбърза загуба на тегло, но резултатите от нея продължават по-дълго време.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глупости

    35 3 Отговор
    Да бе, не е ял картофи, а по 1 картоф на ден. И по 1 дюнер да ядеш на ден, пак ще отслабнеш.
  • 2 Иван

    15 14 Отговор
    Тоя е помак 100%.
  • 3 Демократ

    7 6 Отговор
    Ми в тоя глад какво да прави
  • 4 Самоковски компир

    21 6 Отговор
    Сигурно е хванал и колорадски бръмбари.
  • 5 Помак

    4 8 Отговор
    Лошо нияма, ние ядем компири от как се помним... Отскоро наште помаци дето са на влас ядАт по софия свински пражоли кат Прасета с Каскет. Нищо я америка я русия я турция ше ни вкара у пътя.. Европския съюз само уЙсвоявания и грабежи, като почнеш от броЙко минеш през чанта била и ревизията WC, та чак до маГарешки и капанарина валери...

    Коментиран от #10

  • 6 asd

    4 4 Отговор
    Ганчовците откриха пак топлата вода.

    С картофи и масло (+ някои плодове/зеленчуци за разнообразие) е доказано, че може да се преживява сравнително здравословно.

    Коментиран от #18

  • 7 Николай

    24 2 Отговор
    Сутрин ставане в 05:00 закуска 2 филийки хляб и вода на корем, от 06:00 да 14:00 яко копане. Обяд 2 филийки хляб и вода колко ти душа иска, втора смяна копане до 20:00 ч. Вечеря 2 филийки хляб и вода. Почивен ден неделя копа се само до 18:00. Вода може да се пие и по време на работа, но без да се прекалява. Отслабването е гарантирано.

    Коментиран от #21

  • 8 Дедовия

    2 4 Отговор
    И почна да грухти!
  • 9 Лост

    7 2 Отговор
    Нещо се губи в превода.
    45 кг. за 365 дни =123гр на ден.
    100гр картофи -93 калории. Колко калории гори организма на 150 кг. човек на ден даже да не прави нищо? Сигурно е нещо от рода -ял едно яйце, но от щраус.

    Коментиран от #11

  • 10 Помакинята

    5 8 Отговор

    До коментар #5 от "Помак":

    Хм, минуси пишете.... сменици, ако не беше Бойко щяхте да сте на тютюна с катъра, i да si ближите la я ните ръце... Както пише Хрисо Стоянов .. Л на в човешки образ, по олни от индиици..
  • 11 Така е

    7 2 Отговор

    До коментар #9 от "Лост":

    150 кг мъж гори над 2500 ккал дневно дори само да спи 24 часа
  • 12 Цуки

    3 0 Отговор
    Безумна статия! Какъвто и да си, ако ядеш по картоф на ден, който е има няма 100 калории на 100 грама, ще губиш тегло с огромна скорост. Един мъж със средно тегло, гори по 2400 калории на ден без никаква физическа активност, ако си 150 кила, калориите са около 3000. Ако мъж със средно тегло започне да яде по 1500 калории, ще сваля по кило на седмица....смятайте ако си на само на ратроф.
    Съвсем отделен въпрос е колко е здравословно да ядеш толкова малко. Това че са само въглехидтати, е най-малкоя проблем.

    Коментиран от #14

  • 13 За, стар и дебел човек

    2 0 Отговор
    Само глад помага, нищо друго, а помакини съществуват, едната 100 кг, отслабна,, заради младеж, другата 599 кг, къпа младежи цела година, не помогна...даже стана 1 тон...!
  • 14 Пържолата

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Цуки":

    А за бавен метаболизъм да си чувал? А за инсулинова резистентност?
  • 15 Питайте

    0 1 Отговор
    Мат Деймън - той е спец в тази област.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 спортиста

    3 0 Отговор
    Това са абсолютни лъжи и манипулации! Няма как да яде по 1 картоф на ден само цяла година и да е между живите или най-малкото тежко болен. С по 1 картоф, няма как да си набави необходимите аминокиселини, витамини, минерали и микроелементи. Картофите са бедни на жизненоважни за човека вещества. Не вярвам на тази картофена диета дори да издържи повече от 3 месеца преди да го приемат в спешното. Никакъв шанс няма 1 г. това да се е случило.
  • 18 123

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "asd":

    Ти де-бил ли си или си просто оли-го-френ?! Май си и двете! Къде в статията прочете за масло, плодове и зеленчуци?! Къде? Изрично е написано с по един картоф на ден, което е абсурдно. Дори и картофа да е с тегло 1 кг. пак няма как да стане по простата причина, че в картофа няма основните витамини, желязо, магнезий, калий, калций, натрии, селен, мед и т.н. Картофите са много бедни на полезни вещества и този човек не би могъл да е сред живите с подобна безумна „диета“. Освен всичко, килограмите, които е свалил са прекалено малко за калориите, които е приемал. По-скоро е станал 45 кг, а не да е смъкнал толкова.
  • 19 абе тоя

    1 1 Отговор
    тирикат май бая си е похапвал тайно други неща. с тея картофи по един на ден работите намирисват. не зная как ги публикуват тези глупости но на такива неща даже и дете няма да повярва. изобщо има ли някой да вярва на написаното? който вярва да ми сложи един минус, а който не вярва +. така ще видим кой има акъл и кой няма.
  • 20 234

    0 0 Отговор
    Ако яде цяла година само по един домат на ден ще отслабне още повече!
  • 21 Чудесна рецепта за слугите на Тиквун...

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Николай":

    Ще се практикува минимум десет години в района на остров Белене.След изтичане на лечебният начин на живот,подновяване на партийната книжка....