Last news in Fakti

5 Април, 2021 10:05 9 373 5

Рецепта на деня: Перфектното тесто за домашна баница и баклава

  • тесто-
  • брашно-
  • баница-
  • баклава-
  • какво да сготвя

То е икономично, а вкусотиите с него са повече от любими на поколения лакомници

Рецепта на деня: Перфектното тесто за домашна баница и баклава - 1
Снимкa: Shutterstock

Основните продукти за приготвянето на банички и щрудели са: брашно, вода и сол, а допълнителни - растително масло, бяло вино, лимонов сок и при изключителни случаи малко оцет.

Една истинска домакиня в нашата родина трябва поне веднъж да пробва да спретне домашно тесто за баница и баклава. То е икономично, а вкусотиите с него са повече от любими на поколения лакомници, пише flagman.bg.

Перфектното тесто за баница и баклава

Добре отлежалото и богато на глутен брашно се пресява и оформя на венец. В средата се слагат водата (с температура 18-20 градуса), солта и при необходимост - киселината. Омесва се средно меко тесто с гладка повърхност. Разрязва се на късове с големина според големината на платното или масата, на която ще се точат корите.

Късовете се доизмесват и се правят на гладки топки, като краищата се прибират отдолу. Поставят се на табла, поръсена с брашно, сплескват се на питки и се намазват с растително масло, покриват се с чиста кърпа и се оставят да отлежат 15-20 минути при температура 18-20 градуса.

Отлежалите питки се разточват с дебела точилка на дебели кори с диаметър 25-30 см и се разтеглят малко с ръце, след което се хвърлят на специално платно, поръсено с брашно. Под платното са инсталирани нагревателните уреди - реотани примус или мангал с жар от дървени въглища.

Краищата на корите се опъват с двете ръце в кръг, докато се образува тънка, гладка и прозрачна кора. Дебелите краища се отрязват и отново се омесват.

След леко засъхване голямата прозрачна кора се нарязва на правоъгълни листове, широки и дълги според предназначението им. Тези листове леко се наръсват с брашно или нишесте и се нареждат един върху друг.

При липса на подходящо платно, корите се разточват на маса, застлана с чиста покривка и поръсена с брашно.

От тези домашни кори за баница още се правят баклави, тригуни, щрудели и други вкусни неща.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Априлов в, жълто, но интелекта режисьор

    1 5 Отговор
    Си остава, такъв, баници и бакклави, почти вече не, се, ядат, освен съседката, държава, тя не изневерява, на, традициите си...!
  • 3 Чудесна, клавиатура имах,

    3 0 Отговор
    И това, ми се,, унищожи,, така, че неграмотните да не ми правят забележки., относно правописа....!
  • 4 Верен син... на, традициите си..!

    3 0 Отговор
    Мерси.....какво има под, жълтата, рокля, че се,, ожени,, за, тоз,, буклук,,.....!?
  • 5 хаберих

    1 2 Отговор
    Иванчо пита един японец:
    – Ти колко бащи имаш? Японецът на майтап му отговаря "шест".
    Иванчо:
    – Така си и мислех! От две яйца не можеш да станеш толкоз жълт.