Необходими продукти:
500 мл топла вода
1 с.л. сол
3 с.л. олио
1 с.л. ябълков оцет
около 800 гр. брашно
250 гр. сирене за поръсване
200 мл олио
За намазване:
1 яйце
1 с.л. олио
Начин на приготвяне:
В купа пресейте 800 г брашно.
В голяма купа поставете солта олиото и оцета, добавете топлата вода и разбъркайте. Започнете да добавяте от брашното по 1 кафеена чаша при непрекъснато бъркане, докато е възможно да бъркате.
След което започнете да месите образувалото се тесто с ръце, като добавяте брашното лъжица по лъжица и месите, докато тестото спре да се лепи по ръцете. То трябва да бъде меко и много еластично.
От тестото оформете 12 топки и ги поставете върху леко поръсен плот с брашно и ги завийте с плътна и чиста кърпа, оставете така не по-малко от 30 минути.
През това време затоплете (не нагрявайте) олиото в тиган и натрошете сиренето отделно. След като престоят, наредете топчетата за баничките в топлото олио, оваляйте ги в него и оставете за 5 минути да се поотпуснат.
Намазнете работният плот с малко олио, започнете да дърпате тестото първо на ръце а после издърпвайте краищата, като се стремите да получите възможно най-тънък правоъгълен лист, доколкото може.
Поръсете листа с 2 с.л. от мазнината, в която престояват топчетата и малко натрошено сирене. Навийте листа на рехаво руло, завийте го на охлюв и го поставете в тава постлана с хартия за печене. Така процедирате с всичките топчета, като ги редите в тавата. Разбийте яйцето много добре с помощта на вилица и добавете олиото в него и отново разбивате добре.
С четка намажете баничките обилничко, поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 30 минути. След като отгоре за зачервят добре, покрийте с алуминиево фолио и така до края на печенето, пише Actualno.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Настопроценти
10:19 06.04.2021
2 Това, оригинална баба, туркиня,
10:55 06.04.2021