6 Април, 2021 10:05 4 186 2

Рецепта на деня: Дърпани банички

  • дърпани-
  • банички-
  • тесто-
  • какво да сготвя

Тайната за перфектно тесто за дърпани банички със сирене е в бъркането и месенето

Рецепта на деня: Дърпани банички - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

500 мл топла вода

1 с.л. сол

3 с.л. олио

1 с.л. ябълков оцет

около 800 гр. брашно

250 гр. сирене за поръсване

200 мл олио

За намазване:

1 яйце

1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

В купа пресейте 800 г брашно.

В голяма купа поставете солта олиото и оцета, добавете топлата вода и разбъркайте. Започнете да добавяте от брашното по 1 кафеена чаша при непрекъснато бъркане, докато е възможно да бъркате.

След което започнете да месите образувалото се тесто с ръце, като добавяте брашното лъжица по лъжица и месите, докато тестото спре да се лепи по ръцете. То трябва да бъде меко и много еластично.

От тестото оформете 12 топки и ги поставете върху леко поръсен плот с брашно и ги завийте с плътна и чиста кърпа, оставете така не по-малко от 30 минути.

През това време затоплете (не нагрявайте) олиото в тиган и натрошете сиренето отделно. След като престоят, наредете топчетата за баничките в топлото олио, оваляйте ги в него и оставете за 5 минути да се поотпуснат.

Намазнете работният плот с малко олио, започнете да дърпате тестото първо на ръце а после издърпвайте краищата, като се стремите да получите възможно най-тънък правоъгълен лист, доколкото може.

Поръсете листа с 2 с.л. от мазнината, в която престояват топчетата и малко натрошено сирене. Навийте листа на рехаво руло, завийте го на охлюв и го поставете в тава постлана с хартия за печене. Така процедирате с всичките топчета, като ги редите в тавата. Разбийте яйцето много добре с помощта на вилица и добавете олиото в него и отново разбивате добре.

С четка намажете баничките обилничко, поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 30 минути. След като отгоре за зачервят добре, покрийте с алуминиево фолио и така до края на печенето, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Настопроценти

    0 0 Отговор
    Сигурно Лео който меси ги е дърпал.
  • 2 Това, оригинална баба, туркиня,

    2 0 Отговор
    Да ти го направи, а не някои тежки теста, само да си напълниш търбуха, кората, трябва, тук да, е максимално тънка...!