ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Дърпани банички

Тайната за перфектно тесто за дърпани банички със сирене е в бъркането и месенето

Публикувана: 6 Април, 2021 10:05
2 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3357
Рецепта на деня: Дърпани банички
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Необходими продукти:

500 мл топла вода

1 с.л. сол

3 с.л. олио

1 с.л. ябълков оцет

около 800 гр. брашно

250 гр. сирене за поръсване

200 мл олио

За намазване:

1 яйце

1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

В купа пресейте 800 г брашно.

В голяма купа поставете солта олиото и оцета, добавете топлата вода и разбъркайте. Започнете да добавяте от брашното по 1 кафеена чаша при непрекъснато бъркане, докато е възможно да бъркате.

След което започнете да месите образувалото се тесто с ръце, като добавяте брашното лъжица по лъжица и месите, докато тестото спре да се лепи по ръцете. То трябва да бъде меко и много еластично.

От тестото оформете 12 топки и ги поставете върху леко поръсен плот с брашно и ги завийте с плътна и чиста кърпа, оставете така не по-малко от 30 минути.

През това време затоплете (не нагрявайте) олиото в тиган и натрошете сиренето отделно. След като престоят, наредете топчетата за баничките в топлото олио, оваляйте ги в него и оставете за 5 минути да се поотпуснат.

Намазнете работният плот с малко олио, започнете да дърпате тестото първо на ръце а после издърпвайте краищата, като се стремите да получите възможно най-тънък правоъгълен лист, доколкото може.

Поръсете листа с 2 с.л. от мазнината, в която престояват топчетата и малко натрошено сирене. Навийте листа на рехаво руло, завийте го на охлюв и го поставете в тава постлана с хартия за печене. Така процедирате с всичките топчета, като ги редите в тавата. Разбийте яйцето много добре с помощта на вилица и добавете олиото в него и отново разбивате добре.

С четка намажете баничките обилничко, поставете тавата в предварително нагрята на 200 градуса фурна и печете за около 30 минути. След като отгоре за зачервят добре, покрийте с алуминиево фолио и така до края на печенето, пише Actualno.com.

Поставете оценка на статията:
Оценка 5 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Настопроценти
1 Отговор
Сигурно Лео който меси ги е дърпал.

Оценка:
-0 +0

Това, оригинална баба, туркиня,
2 Отговор
Да ти го направи, а не някои тежки теста, само да си напълниш търбуха, кората, трябва, тук да, е максимално тънка...!

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Ахмед Доган
Лидерът на ДПС Ахмед Доган отговаря на призива на премиера Бойко Борисов и Тройната коалиция да върне бонусите.
Хонорарът не е бонус"

Още бисери
ТОП 5