Last news in Fakti

6 Април, 2021 09:52 4 007 8

Кога се пада този Великден и кога трябва да постим?

  • великде-
  • пости-
  • възкресение христово-
  • празник-
  • честван-
  • дата-
  • 2 май-
  • християнство-
  • исус христос

Ето защо всяка година датата се мени

Кога се пада този Великден и кога трябва да постим? - 1
Снимка: shutterstock

Великден или Възкресение Христово се смята за най-големия християнски празник. Въпреки че по време на Коледните празници честваме раждането на Христос, той доказва, че е Син Божи именно, след като възкръсва на третия ден след като е разпнат на кръста и погребан.

Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Кога се пада Великден?

Интересното е, че събитията на Великден се случват около еврейския празник Пасха. Пасхата също е свързана с лунния календар и подобно на Великден всяка година променя датата си, но има правило, според което той не може да се празнува заедно с еврейския празник, а в неделните дни около него. Принципът на определяне води началото си от Първия вселенски събор през 325 година и се приема, че се празнува от всички християни неделята след първото пълнолуние на пролетното равноденствие. Разминаването в датите, на които католици и православни честват празника пък идва от това, че първите следват Григорианския календар, а вторите – Юлианския, пише на своя сайт сдружение „Българска история“.

Великден през 2021 година се пада на 2 май, когато е и краят на Великденските пости. Тази година те започват от понеделника след Сирни Заговезни, който е на 14 март.

Великденските пости продължават от 14 март 2021 до Великден, 2 май 2021 година.

Католическата и Протестантската църква също отбелязват Възкресение Христово, но датите на честване рядко съвпадат.

Католическата църква изчислява Великден по Грегорианския календар, докато православните църкви използват Юлианския календар. Затова и някои години празникът при двете църкви се пада на една дата, а в други години – на различна.

За последно съвпадение имаше на 16 април 2017 година. Следващият път, когато православният и католическият Великден ще съвпаднат, е Великден 2025 година – 20 април.

Любопитно: Всеки, който организира сватба, трябва да знае, че Великденските пости са най-строгите пости в годината. Докато те траят, сключването на църковни бракове е строго забранено. Това е причината една от най-предпочитаните и популярни дати за сватба да бъде последната събота преди началото на постите в дадената година. Също така, силният сватбен сезон започва с приключването на постите. Тоест, след Великден.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Точка Омега

    5 6 Отговор
    И новите сатанисти в парламента са като старите, имат за задача да забранят Великден.
  • 2 Късно

    14 0 Отговор
    Великите пости започнаха още на 14 март, а Вие чак сега се сетихте!
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    1 0 Отговор
    Великден няма как да е "ТОЗИ" 😡😡😡 освен за някоя мисирка ‼
  • 4 глоги

    2 0 Отговор
    Мария Магдалена...Магдалина е,а не Магдалена. Родена е в град Магдала.
  • 5 Мутрополит

    1 1 Отговор
    Очевидно на този "първи вселенски събор" е имало доста извънземни, така са объркали календара, че вече никой не знае, а и на никой не му дреме.
  • 6 Развълнувания, Михал

    3 0 Отговор
    Не сме фалшиво набожни, та поназнайваме това, онова , само за пост ми е доста неясно....!
  • 7 ГОСТ

    1 0 Отговор
    Също като фарисеите си измислили собствен канон,коѝто да е по-далече от Божието слово и угоден за тях.Защо след като в Библията са посочени дните на празника(за разлика от Коледа)умишлено се избягват,и на кого правят фалшиво поклонение вярващите без да осъзнават?!
  • 8 вагелия

    1 1 Отговор
    ВЕЛИК ДЕН Е КОГАТО ГОСПОД ПРАТИ БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН. СЛУЧВАЛО СЕ Е И ДА НЕ ГО ПРАЩА.