Last news in Fakti

9 Април, 2021 09:14 3 935 4

5 полезни свойства на конопеното семе

  • полезни свойства-
  • конопено семе-
  • здраве-
  • храносмилане-
  • ползи

За максимална полза от конопените семена, препоръчително е те да се приемат небелени, тъй като в люспите се съдържа най-голямо количество фибри

5 полезни свойства на конопеното семе - 1
Снимкa: Shutterstock

Семената на конопа са изключително богати на полезни вещества. Могат да се добавят към овесените ядки, смутито или домашно изпечения хляб, да ги консумирате под формата на тахан от конопено семе в комбинация с мед върху филийка, или да използвате масло от конопено семе към соса за салатата. Конопените семена имат мек, ядков вкус и се вписват добре в разнообразие от рецепти, пише flagman.bg. Който и вариант да изберете, няма да сбъркате – вижте и защо конопеното семе е полезно за здравето.

Конопеното семе е много хранително

Семената на конопа съдържат над 30% мазнини и са изключително богати на омега-3 и омега-6 мастни киселини. Те са и отличен източник на протеин – имат над 25%, като за сравнение в семената от чия и лененото семе съдържанието на протеин е около 16-18%.

Конопеното семе е богато и на витамин Е, витамини от група В, както и на минерали като фосфор, калий, магнезий, желязо и цинк.

Конопеното семе може да намали риска от сърдечно-съдови болести

Семената съдържат високи количества от аминокиселината аргинин, която произвежда азотен оксид в организма. Азотният оксид кара кръвоносните съдове да се разширяват и отпускат, като по този начин намалява високото кръвно налягане и понижава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Отделно, конопените семена съдържат и гама-линоленова киселина, която намалява възпалителните процеси – друг рисков фактор за появата на сърдечно-съдови усложнения.

Конопените семена повлияват добре кожни заболявания

Добрият баланс между омега-6 и омега-3 мастни киселини в конопените семена влияе върху правилното функциониране на имунната система. Поради тази причина те могат да окажат положителен ефект при третирането на различни кожни състояния като екзема или суха лющеща се кожа. Вътрешният прием на конопени семена и външно третиране с конопено олио намалява сърбежа, успокоява сухата кожа и подобрява кожните проблеми.

Конопените семена са пълноценен източник на протеин

Както вече отбелязахме, конопеното семе има високо съдържание на протеин – около 25%. Но освен това, то съдържа и пълен набор от незаменими аминокиселини – нещо много рядко срещано сред растителните източници на протеин.

Освен това, протеинът от конопените семена се усвоява от организма по-добре от този в повечето варива, пълнозърнести продукти и ядки.

Конопеното семе се грижи за храносмилането

Приемът на фибри е особено важен за правилното функциониране на храносмилателната система, а конопените семена са добър източник както на разтворими, така и на неразтворими фибри.

За максимална полза от конопените семена, препоръчително е те да се приемат небелени, тъй като в люспите се съдържа най-голямо количество фибри.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 попара

    4 0 Отговор
    Ако не ти се яде,поне можеш да си го изпушиш.
  • 2 Индонезиеца

    1 0 Отговор
    Е нямаме чак толкова кожни несъвършенства, освен старческата провиснала, кожа, но конопеното семе мирише особено.....!
  • 3 заплес

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: За максимална полза от конопените семена, препоръчително е те да се засадят:)))
  • 4 моряка

    4 0 Отговор
    Сухите му листа по стават!