Last news in Fakti

22 Април, 2021 13:32 5 449 6

Показаха връзка между храненето и сърдечно-съдовите заболявания

  • сърдечно-съдови заболявания-
  • изследване-
  • хранене-
  • хранителен режим-
  • диета-
  • сърце-
  • връзка

Сърдечно-съдовите заболявания са една от водещите причини за смърт и инвалидност

Показаха връзка между храненето и сърдечно-съдовите заболявания - 1
Снимка: shutterstock

Британски учени са анализирали връзката на някои храни с риска от сърдечно-съдови заболявания и ранна смърт. Списъкът на смъртоносните храни включва шоколад и други сладки храни, масло и бял хляб, както и сладки напитки и конфитюри. Резултатите от изследването са публикувани в списанието „BMC Medicine“.

За да проучат ефекта от диетата върху риска от сърдечно-съдови заболявания и смъртност, учени от Оксфордския университет, заедно с колеги от Австралия и Китай, анализират данни от британската UK Biobank. Дългосрочно проучване, което изследва приноса на генетичната предразположеност и взаимодействието с околната среда, включително храненето, на развитието на някои заболявания.

За анализа са избрани общо 116 806 британци на възраст от 37 до 73 години, които за първи път са участвали в проучването в периода от 2006 до 2010 г. и за които има данни за регистрация на хоспитализации и смъртни случаи съответно до 2017 и 2020 г.

Авторите свързват честотата на заболяванията и смъртта с диетата на участниците и идентифицират два често срещани хранителни навика, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смъртност. Един от тях се характеризира с голямо количество шоколад и други сладкарски изделия, масло и бял хляб с малък дял пресни плодове и зеленчуци. Втората се характеризира с високо съдържание на сладки безалкохолни напитки, плодови сокове и конфитюри, шоколад, бонбони, захар, масло и сирене.

Сред привържениците на първата диета има предимно мъже на възраст под 60 години, които също пушат, не спортуват и често са с наднормено тегло или хипертония. Техният риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания е по-висок от този при хора над 60 години, които не са били с наднормено тегло или затлъстяване и които са яли по-здравословни храни.

Вторият стил на хранене се следваше предимно от жените. Въпреки факта, че повечето от тях не пушат и са физически активни, много от тях съобщават за висок холестерол, наднормено тегло, диабет и хипертония.

"Сърдечно-съдовите заболявания са една от водещите причини за смърт и инвалидност във Великобритания и основната причина за това е лошата диета", каза ръководителят на проучването Кармен Пиернас от първичната здравна грижа в съобщение за „Springer Nature“ на Оксфордският университет. Повечето препоръки за хранене се основават на хранителните вещества в храните, а не на самите храни и това може да обърка. Нашите резултати помагат да се идентифицират конкретни храни и напитки, които могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания и смъртност".

Авторите се надяват, че техните открития ще помогнат за разработването на препоръки за хранене, които ще помогнат на хората да се хранят по-здравословно и ще намалят риска от сърдечни заболявания.

Учените отбелязват още, че наблюдателният характер на тяхното проучване не позволява да се правят изводи за причинно-следствена връзка между диетата, сърдечно-съдовите заболявания и смъртността.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вайна

    8 3 Отговор
    КраварЕте да кажат дали има връзка между пиенето на чай,подсладен с "Новичок" и сърдечно-съдовите заболявания.
  • 2 Колю

    15 4 Отговор
    Имаше една сентенция: "Ти си това, което ядеш!" - аз съм чипс, бира и кебапчета. На 40 години съм, а вече стават в автобуса да ми направят място... Жалко, че пенсията не я дават за външен вид
  • 3 208

    16 1 Отговор
    Алармата на часовника всяка сутрин, стреса , гадната храна от супермаркета ! А 50 г повтаряха - цигарите водят до инфаркт . Греда
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Анонимен

    4 0 Отговор
    Не конфитюра, а добавките в храните, бялото брашно, подобрители и други ета в храните разболяват, едно време предците ни,живееха с трошии, сирене, хляб и сезонни плодове и зеленчуци и бяха здрави, сега млади хора имат здравни проблеми защото похапват постоянно какви ли не залъгалки и така нататък.
  • 6 Този

    1 0 Отговор
    "хранителните вещества в храните, а не на самите храни и това може да обърка"
    Има се предвид примерно, че има разлика между домашен и купешки хляб или домашно и купешко кисело мляко.