ФАКТИ.БГ

Показаха връзка между храненето и сърдечно-съдовите заболявания

Сърдечно-съдовите заболявания са една от водещите причини за смърт и инвалидност

Публикувана: 22 Април, 2021 13:32
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 4466
Показаха връзка между храненето и сърдечно-съдовите заболявания
Снимка: shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.

Британски учени са анализирали връзката на някои храни с риска от сърдечно-съдови заболявания и ранна смърт. Списъкът на смъртоносните храни включва шоколад и други сладки храни, масло и бял хляб, както и сладки напитки и конфитюри. Резултатите от изследването са публикувани в списанието „BMC Medicine“.

За да проучат ефекта от диетата върху риска от сърдечно-съдови заболявания и смъртност, учени от Оксфордския университет, заедно с колеги от Австралия и Китай, анализират данни от британската UK Biobank. Дългосрочно проучване, което изследва приноса на генетичната предразположеност и взаимодействието с околната среда, включително храненето, на развитието на някои заболявания.

За анализа са избрани общо 116 806 британци на възраст от 37 до 73 години, които за първи път са участвали в проучването в периода от 2006 до 2010 г. и за които има данни за регистрация на хоспитализации и смъртни случаи съответно до 2017 и 2020 г.

Авторите свързват честотата на заболяванията и смъртта с диетата на участниците и идентифицират два често срещани хранителни навика, които увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и преждевременна смъртност. Един от тях се характеризира с голямо количество шоколад и други сладкарски изделия, масло и бял хляб с малък дял пресни плодове и зеленчуци. Втората се характеризира с високо съдържание на сладки безалкохолни напитки, плодови сокове и конфитюри, шоколад, бонбони, захар, масло и сирене.

Сред привържениците на първата диета има предимно мъже на възраст под 60 години, които също пушат, не спортуват и често са с наднормено тегло или хипертония. Техният риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания е по-висок от този при хора над 60 години, които не са били с наднормено тегло или затлъстяване и които са яли по-здравословни храни.

Вторият стил на хранене се следваше предимно от жените. Въпреки факта, че повечето от тях не пушат и са физически активни, много от тях съобщават за висок холестерол, наднормено тегло, диабет и хипертония.

"Сърдечно-съдовите заболявания са една от водещите причини за смърт и инвалидност във Великобритания и основната причина за това е лошата диета", каза ръководителят на проучването Кармен Пиернас от първичната здравна грижа в съобщение за „Springer Nature“ на Оксфордският университет. Повечето препоръки за хранене се основават на хранителните вещества в храните, а не на самите храни и това може да обърка. Нашите резултати помагат да се идентифицират конкретни храни и напитки, които могат да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания и смъртност".

Авторите се надяват, че техните открития ще помогнат за разработването на препоръки за хранене, които ще помогнат на хората да се хранят по-здравословно и ще намалят риска от сърдечни заболявания.

Учените отбелязват още, че наблюдателният характер на тяхното проучване не позволява да се правят изводи за причинно-следствена връзка между диетата, сърдечно-съдовите заболявания и смъртността.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.1 от 8 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Вайна
1 Отговор
КраварЕте да кажат дали има връзка между пиенето на чай,подсладен с "Новичок" и сърдечно-съдовите заболявания.

Оценка:
-3 +8

Колю
2 Отговор
Имаше една сентенция: "Ти си това, което ядеш!" - аз съм чипс, бира и кебапчета. На 40 години съм, а вече стават в автобуса да ми направят място... Жалко, че пенсията не я дават за външен вид

Оценка:
-4 +15

208
3 Отговор
Алармата на часовника всяка сутрин, стреса , гадната храна от супермаркета ! А 50 г повтаряха - цигарите водят до инфаркт . Греда

Оценка:
-1 +16

4
Този коментар е премахнат от модератор.
Анонимен
5 Отговор
Не конфитюра, а добавките в храните, бялото брашно, подобрители и други ета в храните разболяват, едно време предците ни,живееха с трошии, сирене, хляб и сезонни плодове и зеленчуци и бяха здрави, сега млади хора имат здравни проблеми защото похапват постоянно какви ли не залъгалки и така нататък.

Оценка:
-0 +4

Този
6 Отговор
"хранителните вещества в храните, а не на самите храни и това може да обърка"
Има се предвид примерно, че има разлика между домашен и купешки хляб или домашно и купешко кисело мляко.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Доналд Тръмп
Американският президент с комплимент за севернокорейския си колега
На Ким Чен-ун му сече пипето"

Още бисери
ТОП 5