Last news in Fakti

29 Април, 2021 16:35 2 591 13

Топенето на ледниците се ускорява

  • ледници-
  • глобално затопляне-
  • климатични промени-
  • топене на ледовете

Това се случва от Хималаите до Арктика

Топенето на ледниците се ускорява - 1
Снимка: shutterstock

Топенето на ледниците на планетата, предизвикано от климатичното затопляне, се е ускорило още повече през последните 20 години.

Този феномен е допринесъл с над 20 процента за повишаването на нивото на моретата. Земята прибави 1 градус по Целзий затопляне от началото на прединдустриалната епоха.

Вследствие на климатичните промени ледниците от Хималаите до Андите, като се мине през Алпите, са на режим "вталяване" от средата на 20 век.

Но за жалост само няколко стотици от съществуващите 220 хиляди ледника на Земята се наблюдават пряко на терен. Съществуват много региони, в които не знаем какво е състоянието на ледниците, заяви Ромен Югоне от университета в Цюрих, главен автор на изследването, публикувано в сп. "Нейчър".

Неговият екип анализирал половин милион сателитни изображения. Учените изготвили първата пълна карта на изтъняването на ледниците в света. По техните думи всички ледници се топят с няколко много малки изключения.

Общо те са изгубили средногодишно 267 милиарда тона лед в периода 2000-2019 г. Това количество би могло да потопи под 6 метра вода всяка година територията на Щвейцария.

Топенето рязко се е ускорило. От 227 милиарда тона през 2000-2004 до 298 милиарда годишно от 2015 до 2019 година.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Голям Слон

    14 2 Отговор
    Глобалните затопляния и застудявания са факт от няколко милиона години насам. Или ни лъжете, че са следствие на замърсяването, или ни лъжете, че историята е това, което в момента знаем... От Големия слон да знаете, нищо не е такова, каквото ни го представят :-) Даже и изкуствената истерия напоследък. Знаете за какво говоря.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 77777

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "Голям Слон":

    И измирането на пчели не се дължи на нищо нали

    Коментиран от #9

  • 5 Танев

    2 5 Отговор
    Ускорението на топенето на ледовете е по аритметичната прогресия. Разтопява се не само повърхноста им, но и самото им дъно, дължащо се на нарастването на вътреЗемните енергийни процеси. Вследствие на тези вътреЗемни процеси трите съставки като цяло, Астеносфера, Литоссфера и Кора отъняват, предвещаващо увеличаване броя и градиента на Земетресенията, на вулканите. Увеличаването на количеството на Магмата, пропорционо нараства гравитационната взаимозависимост между Слънцето и Земята, което определя повече Слънчеи частици, атакуващи Земята.

    Коментиран от #6

  • 6 зомби

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "Танев":

    Моля те сложи си ваксина, светът има нужда от твоя ум.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Голям Слон

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "77777":

    Какво общо има измирането на пчелите с топенето на ледовете? Моите пчели са живи обаче. Нищо им няма. Но са разположени точно до близката на вилата гора :-)
  • 10 Жалко за Нидерландия

    2 0 Отговор
    Хубава,даже много хубава европейска държава беше..
  • 11 Под 6 метра вода

    0 0 Отговор
    Добре че Швейцария е в планината.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 незнайко

    0 0 Отговор
    Никой , ама никой не говори за повишената СЛЪНЧЕВА активност от 10 години насам ! Продължават да ни натрапват, че причината за затоплянето е нашата дейност ! Залъгват ни с озоновия слой и какво ли още не !!! ИСТИНАТА Е, ЧЕ СЛЪНЦЕТО ГРЕЕ ОЩЕ ПО СИЛНО !!! Защо мислите, че искат да колонизират МАРС вместо да предприемат мерки за "ЧАДЪР" на 400 000 км. от земата за да ни пази от слънцегреенето ??? Не напразно ЛУНАТА е на това разстояние и може да закрива перфектно СЛЪНЦЕТО . Някой я е създал точно затова !!!