Last news in Fakti

30 Април, 2021 11:04 5 341 4

Откриха първата в света мумия на бременна жена

  • мумия-
  • египет-
  • пирамиди-
  • музей-
  • бременна-
  • жена

Досега се смяташе, че въпросната мумия е на мъж

Откриха първата в света мумия на бременна жена - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Първата в света мумия на бременна жена беше открита в хранилищата на Националния музей във Варшава от полски египтолози, съобщи Полската агенция по печата. Досега се считаше, че мумията е на жреца Гор-Джехути, живял през 1 век пр. Хр., предава БТА.

"Тази мумия се оказа наистина изключителна. Досега не е бил регистриран нито един случай на мумифициране на бременна жена", заяви Войчех Ейсмонд, сътрудник на Института за източни и средиземноморски култури към Полската академия на науките.

Първите изследвания на находката започват още през 2016 година. Именно тогава се разбрало, че мумията принадлежи на жена, а не на мъж. Впоследствие учените използвали рентген и томография, чрез които установили бременността.

Засега няма никакви данни за личността на покойницата, но се счита, че тя е била част от елита на Древен Египет. Балсамирането е било направено по най-скъпата технология за онова време.

Мумията е била пренесена в Полша от Египет в средата на 19 век за колекцията на древни артефакти на Варшавския музей. Йероглифите на саркофага съобщавали, че тялото принадлежи на жреца Гор-Джехути. В колекцията на Националния музей във Варшава находката е била предадена през 1917 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    14 4 Отговор
    И сега е така докато не пипнеш и не свалиш гащите не може да си сигурен мъж ли е жена ли е с тези модерни евроатлантици дето си сменят пола!
  • 2 Тракиеца

    8 3 Отговор
    Следващата президентка на САЩ. Щом Джо може що тя да не може!
  • 3 😁😁😁😁

    0 3 Отговор
    ...😁...лишаване от свобода между от 15 до 20 години и обещетение в размер на 200 000 лева за причинени от престъплението неимуществени вреди на гражданските ищци ...😁...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.