ФАКТИ.БГ

Прост трик запазва козунака свеж за дълго

Ето как да върнем козунака към прясната му форма дори и след като е изсъхнал

Публикувана: 30 Април, 2021 18:54
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 6003
Прост трик запазва козунака свеж за дълго
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.8 от 12 гласа.

Прясно изпечените козунаци от пекарната са несравнимо вкусни, а хубавото е, че не съдържат консерванти и подобрители. Въпреки това, същите тези козунаци са склонни да загубят свежестта си много по-бързо, след като са нарязани. В това се състои дилемата, особено за тези, които искат да избегнат изхвърлянето и пилеенето на негодния за консумация козунак.

По безспорен начин е доказано, че стареенето на козунака е свързано с промени в структурата на нишестената фракция, тъй като нишестето е съществена част от хранителните вещества в козунака. Нишестето, в естественото си състояние, има твърда кристална структура. Когато това нишесте се смеси с вода и се загрее (изпечено като самун козунак), нишестето претърпява процес, наречен желатинизация. С други думи, нишестето набъбва, разтяга се и губи своята твърда структура. Веднага след като козунака започне да се охлажда, обаче, нишестето започва постепенно да възвръща първоначалната си кристална структура т.е. настъпва ретроградация на нишестето. Това постепенно възвръщане на изходната кристална структура е основната причина за стареенето на козунака, при което той губи крехкостта си и става жилав, твърд и приятните ясно изразени вкус и аромат на пресен козунак отслабват. Излагането на въздух ускорява този процес на рекристализация.

Ето защо, този трик, за да запазите козунака си свеж по-дълго помага да се извлече максимална полза от кората на козунака, играеща роля на въздушна бариера. Това са най-добрите съвети за забавяне стареенето на козунака, пише actualno.com:

1. Не купувайте предварително нарязан козунак. Предварително нарязания козунак има многократно по-голяма повърхност, изложен е в по-голяма степен на въздействието на въздуха и това води до бързото му стареене.

2. Започнете да нарязвате от средата вашия козунак, вместо да започнете да го правите от единия край. След това, съберете и натиснете двете отрязани страни заедно, след като извадите нарязаните филийки. Двата събрани края на козунака действат като бариера срещу действието на въздуха и предотвратяват непосредствения му достъп до вътрешността на козунака (която е много по-податлива на стареене).

Тези полезни съвети доказано позволяват да се насладите на пресния козунак за много по-дълго време.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.8 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
От опит
2 Отговор

До коментар #1 от "Домашен козунак с филирани неща":


Който не е мързелив и има време, запретва ръкави и меси у дома козунаци, каквито му душа иска. Рецепти в нета бол. Ако не стане от първия път, пробайте отново и отново. Накрая ще стигнете точно до Вашия истински козунак. Благословени празници!

Коментиран от #3


Оценка:
-2 +9

3
Този коментар е премахнат от модератор.
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
ТОП 5