Last news in Fakti

30 Януари, 2013 11:38 4 690 4

Присадиха две ръце на ветеран от Ирак

  • ръце-
  • трансплантация-
  • брендън мароко

Екип от водещи американски хирурзи от болницата „Джон Хопкинс“ в Балтимор успешно присади две ръце на ветеран-инвалид от Ирак, предаде „Евронюз“.

Сержантът Брендън Мароко по чудо оцелява при взрив на крайпътна бомба на Великден 2009 г. в Ирак. За съжаление тогава той претърпява ампутация на двете си ръце и двата си крака.

Той не се отчайва и продължава да се бори. Дни след като домът на Мароко е унищожен от ураган Санди, на 16 декември ветеранът научава, че е намерен подходящ донор. След 13 часова операция на 18 декември хирурзи от „Джон Хопкинс“ успяха да присъдят на сержант Мароко две ръце, взети от донор. Екипът от 16 лекари призоваха да се изчака известно време, за да е ясно доколко бившият военен може да използва новите си ръце.

Самият Мароко посочи на пресконференция, че следващата му цел е да се подготви и да участва в маратон с инвалидни колички.

По време на операцията специалистите са свързали костите, кръвоносните съдове, нервите, мускулите и сухожилията и на двете ръце. Болницата в Балтимор също има опит в трансплантирането на ръце.

Първата успешна трансплантация на ръце беше извършена през 2008 г. в Германия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 случаен

    1 0 Отговор
    Уникално постижение. Ако медицинота в цял свят се обедини с бескорисна цел и прекратят войните земята ще бъде рай. Мисли като край на нашия свят, ще будят само насмешки. Некада се стремим към такова бъдеще, което изцяло зависи от нас.
  • 2 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    Уникално!Всички от компанията се молим,повече доктори да прочетат този форум!и да се стремят към такова реализиране!
    .............използваме форума за да напомним на ДПС лично на лидера
    взел 1.500 000 лв.за ЦАНКОВ КАМЪК и на мазника МЕСТАН,дете мюсюлманче се нуждае от 20.000 лв.за да бъде живо!..................
    ........................да не се наложи пак да ВИ прекръстваме!
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    За терористите винаги ще намери кой да се погрижи. Когато налагаш терор на света и налагаш управление чрез терор трябва да се грижиш и за терористите.
  • 4 правосьдието

    0 0 Отговор
    да му присадят и малко поне малко мозьк другият пьт да не ходи в ИРАК кому дядовият е тьрсил там ???