Last news in Fakti

4 Юни, 2021 20:31 6 947 14

Тези филми предсказаха бъдещето с изключителна точност

  • филми-
  • бъдеще-
  • предсказват-
  • 2001 космическа одисея

Авторите на научна фантастика често проявяват далновиден поглед към технологиите на бъдещето

Тези филми предсказаха бъдещето с изключителна точност  - 1
Снимка: shutterstock

В историята на киното има случаи, в които филмите предсказват бъдещето. Изобразяването на далечното бъдеще развихря фантазията на творците и те стигат до изключителна точност в много от детайлите.

Такъв например е филмът "Заразяване" от 2011 г., който почти напълно предсказа COVID пандемията. Но далеч не е единственият, пише каналът на Мария Захариева във vbox7.

Ето и още:

"2001: Космическа одисея"

Филмът е истинска класика, режисирана от великия Стенли Кубрик. Темите във филма са свързани с еволюцията, технологиите, изкуственият интелект. Във "2001: Космическа одисея" виждаме нещо, което днес ползваме изключително активно - видео разговорите и изкуствен интелект тип Google Assistant и Siri. Във филма виждаме и космически туризъм - нещо, върху което Илон Мъск и компания активно работят.

"Стар Трек"

Всъщност какво ли не са предсказали филмите от поредицата? Там виждаме много преди появата им мобилни комуникации, смарт часовници, таблети, Bluetooth технология, както и дори футуристичен 3D принтер, който принтира храна.

"Терминатор"

Спомняте ли си военните дронове, които бяха във филма. Е, такива вече съществуват. Истината е, че за първи път военни роботи се появяват в комедия от 1986 г., но истински опасни те изглеждат именно в "Терминатор".

"Завръщане в бъдещето"

Във втората част на епичната трилогия Марти отива в бъдещето, където носи смарт очила. Google Glass се появи през 2015 г., а във филма Марти провеждаше телефонни разговори с тях.

"Кабелджията"

Във филма от 1996 г. героят на Джим Кери предвижда, че съвсем скоро в американските домове ще бъдат интегрирани в едно телевизия, телефон и компютър. "Ще може ще посещаваме Лувъра по единия канал, а по другия да гледаме женски бой. Ще може да пазаруваме от дома си или да играем "Смъртоносна битка" с приятел във Виетнам". Това казва героят на Джим Кери. Днес всичко това звучи изключително нормално.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врачка

    29 1 Отговор
    Джордж Оруел е видял бъдещето такова каквото е сега в }1984” и “Животинска ферма”.Другото е подготовка а киното е направено за масите.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 любител

    3 1 Отговор
    На времето четох роман , в който гл.герой е писател на фантастика и при него идваха хора от бъдещето...те му разказваха какво се случва с човечеството и той си пишеше фантастиката :)

    Коментиран от #4

  • 4 д р фройд

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "любител":

    Гл.герой трябва да е бил пациент на д р Гълъбова?
  • 5 Ммм...да

    15 1 Отговор
    Странно,че няма пророчески филм за възхода на педе.астията !

    Коментиран от #8

  • 6 Не това бе сценарии

    9 2 Отговор
    Не те просто ни подготвяха с тези филми за електронен концлагер
  • 7 AlienVsPredator

    2 1 Отговор
    Би могло да бъде и по-зле.
  • 8 Хасан

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ммм...да":

    В бегето тя се намира в свои води.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 биби

    6 1 Отговор
    Сттига с това ,ЗАРАЗЯВАНЕ" .След SARS COV-1 през 2003,който беше изненадващо бързо овладян( за разлика от сегашния),се създаде план за справяне с появата на същия или подобен патоген.,Сценария" на филма е художествено доукрасяване на извадка от същия този план,в който има разработени варианти на възникване на зарази от нови патогени.Това е.Предсказване...ала -бала за наивници
  • 11 джедай

    1 0 Отговор
    Еееее,забравихте "Междузвездни войни" на Джордж Лукас. Там са показани новите кораби, с които ще летим в градовете,вместо автомобили,новите сгради,нови градове и нови отношения между хората.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бай Ху (By Who)

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "джедай":

    Мене най ме кефи бара в първия Междузвездни войни, а па Джаба си е досущ шиши.
  • 14 ИВАН

    0 0 Отговор
    Е, и океаните от боклуци са предсказани /на по-заден план/, но какво са животните и дърветата - на кого му пука за тях, важното е, че хората сме велики и голямата работа и ще хвърчим над отровната смрад с бесни скорости