12 Юни, 2021 10:05 3 127 9

Рецепта на деня: Шоколадова торта с тиквички

  • торта-
  • шоколад-
  • тиквички-
  • десерт-
  • какво да сготвя

Сочен и мек шоколадов десерт

Рецепта на деня: Шоколадова торта с тиквички - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За блата:

240 грама настъргани тиквички (една по-голяма тиквичка)
150 грама брашно
35 грама какао, неподсладено
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
малко сол
2 яйца с размер L
120 грама захар
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
60 милилитра масло
80 милилитра мляко
90 грама шоколадови капки или парченца шоколад

За шоколадовата глазура:

120 грама шоколадови капки или тъмен шоколад
45 грама масло
1/2 чаена лъжичка екстракт от ванилия
1 супена лъжица глюкозен сироп

шоколад за декорация

Начин на приготвяне:

Блат:

Включете фурната на 180 ° C. Пригответе тавичка за хляб с размери 25 х 12 см, поставете хартия за печене на дъното и намажете краищата.

Измийте тиквичките, отстранете краищата и ги настържете на ренде с по-големи зъби. Оставете настърганите тиквички. Не източвайте излишната вода (освен ако няма твърде много вода, отстранете тази вода, но не я изстисквайте допълнително).

В отделна купа смесете брашно, какао, бакпулвер, сода и сол. Оставете ги настрана.

В нова купа, в която по-късно ще комбинирате всички съставки, смесете яйцата, захарта, екстракта от ванилия, маслото и млякото.

Разбъркайте с бъркалка.

Добавете сухите съставки (в купата с брашното), разбъркайте всичко с шпатула и накрая смесете настърганите тиквички и шоколадови капки или парченца тъмен шоколад.

Прехвърлете сместа в подготвената форма и печете 35-40 минути или докато клечката за зъби, която сте поставили в средата, излезе суха.

Оставете тортата във формата за 10 минути, след което внимателно я прехвърлете в хладилника.

Шоколадова глазура:

Напълнете наполовина с вода малка тенджера и оставете да заври. Междувременно начупете шоколада на по-малки парченца.

Прехвърлете шоколада в топлоустойчив съд и го поставете върху тенджерата с вода. Разтопете шоколада, като разбърквате от време на време. Можете също да разтопите шоколада в микровълнова фурна.

Сега добавете нарязаните на кубчета масло и разбъркайте, докато се разтопи напълно.

Накрая смесете глюкозния сироп и екстракта от ванилия.

Изсипете глазурата върху охладената торта. Когато глазурата стегне, украсете тортата с черни или бели парченца шоколад, пише trafficnews.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така така

    10 0 Отговор
    Може и торта отягоди с чесън, домати с колците и други извращения
  • 2 Сух таратор

    7 1 Отговор
    А към тиквичките чеснов сос поднася ли се?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 7438

    3 1 Отговор
    Прясно изпечен домашен кекс с чесън и коприва
  • 6 Последния Софиянец

    3 0 Отговор
    Утре отиваме в Банкя.Тиквата да ни почерпи с такава за рождения ден.
  • 7 И аз да кажа

    2 0 Отговор
    Тиква пълнена с раци и сладолед 🎃🦀🍨
  • 8 15 годишен

    1 0 Отговор
    Харесвам тиквички, но нз какво ще стане от всичкото това....!
  • 9 Туй не го ща

    0 0 Отговор
    няма да го ям