Last news in Fakti

10 Юни, 2021 12:55 3 986 9

Доказаха мистериозния произход на северното сияние

  • северно сияние-
  • аurora borealis-
  • мистерия-
  • поява-
  • причини

Учени са успели да го симулират за първи път в лаборатория

Доказаха мистериозния произход на северното сияние - 1
Снимка: shutterstock

Северното сияние (Аurora borealis) лесно би могло да бъде описано като най-голямото светлинно шоу на Земята. Явлението, което може да бъде наблюдавано само в северните географски ширини, векове наред е учудвало и оставяло в недоумение учените. Мистерията, около причините за появата му, е била спекулирана мноигократно, но никога досега не е доказана.

Група физици от университета в Айова най-накрая доказаха, че "най-блестящите сияния се произвеждат от мощни електромагнитни вълни по време на геомагнитни бури", според тяхно новоизлязло проучване. Изследването показва, че тези явления, известни още като вълни Алфвен, ускоряват електроните към Земята, карайки частиците да произвеждат светлинното шоу, което познаваме като северно сияние, предава hicomm.bg.

Учените са предполагали от десетилетия насам как най-вероятно се създава полярното сияние, но чак сега са успели да го симулират за първи път в лаборатория на Голямото плазмено устройство (LPD) в Основния научен център за плазма на Университета на Калифорния в Лос Анджелис.

Доказаха мистериозния произход на северното сияние
Снимка: shutterstock

Специалистите са използвали 20-метрова камера, за да пресъздадат магнитното поле на Земята, използвайки мощните намотки на магнитно поле върху LPD на UCLA. Вътре в камерата учените генерират плазма, подобна на тази, която съществува в Космоса близо до Земята.

„Използвайки специално проектирана антена, пуснахме вълните на Aлфвен надолу по машината, подобно на разклащането на градински маркуч бързо нагоре и надолу и наблюдавахме как вълната се движи по свеоеобразния маркуч“, казва Грег Хаус, доцент в Катедрата по физика и астрономия в Университета на Айова и съавтор на изследването. Когато започват да наблюдават електроните, „сърфиращи“ по вълната, те използват друг специализиран инструмент, за да измерват как тези електрони получават енергия от вълната.

Доказаха мистериозния произход на северното сияние
Снимка: shutterstock

Въпреки че експериментът не пресъздава цветния блясък, който виждаме в небето, "нашите измервания в лабораторията ясно съвпаднаха с прогнози от компютърни симулации и математически изчисления, доказващи, че електроните, "сърфиращи" на вълните на Алфвен, могат да ускорят всички електрони до скорости от милиони километри в час, които причиняват сиянието", казват учените.

"Тези експерименти ни позволяват да направим ключовите измервания, които показват, че космическите теории наистина обясняват по основен начин как се създават полярните сияния", казва още Крейг Клецинг, съавтор на изследването.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    10 0 Отговор
    да не са го прочели от Уикипедия ?
  • 2 Корморан

    12 0 Отговор
    Направо избихте и жабите с тая простотия, аз да ви кажа..
  • 3 15 годишен

    3 0 Отговор
    Само съм чувал, че било красива гледка....!
  • 4 учЕн

    9 0 Отговор
    УчЕните английски ли са (от ония с големите тюрбани)?
  • 5 Deathmagnetic

    5 0 Отговор
    Вместо да се занимават с глупости, като "разклащането на своеобразния маркуч нагоре надолу", учените от университета в Айова биха могли да се опитат да пресъздадат стабилно електромагнитно поле, подобно на земното, което би могло да се използва за защита от космическите лъчения, при евентуални пилотирани космически полети и при колонизирането на други планети като Марс, които нямат магнитно поле.
  • 6 Michael Golden

    5 0 Отговор
    Учени - кавали. За друго не стават освен за евтини /но не, като бюджет/ циркаджийски номера. Все с нещо, трябва, да си изкарват хляба. Некадърни за нещо смислено.
  • 7 "доказаха"

    4 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Доказаха мистериозния произход"
    "доказаха" ли или разбулиха мистериозния произход???? Много сте зле, фактолози!
  • 8 токчо

    2 0 Отговор
    От кога е този мистериозен произход? Като от доста години се знае че слънчевия вятър го предизвиква.
  • 9 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Мистър Клецан, явно ги разбира тези сияния !
    Когато траеше учението на НАТО в " саламурата" /след като МИГ-а падна/ три нощи на небето, посока от Варна - ююгоизток, височината не мога да я определя. Дядо ми би казал на "две копрали" - каквото и да означава това. Виждаше се ясно нещо като огромен циферблат на часовник със стрелки, сочещи 9 без25. Цифри нямаше - само светещи маркери. На около една длан с протегната ръка, в дясно, ясно се виждаше бледо копие на този "часовник+
    Наблюдавах това три нощи под ред, от 2-2,30 часа / тогава се будех/ почти до разсъмване на 9, 10 и 11 -ти.
    Направих жалък опит за фотографиране, но телефона ми е " стара машина" с копчета и ....нищо не излезе.
    Те това да ми кажат хамериканците от Айова що е било !??!