23 Юни, 2021 17:17 6 620 14

Вижте една любопитна история през Втората световна война отпреди 79 години

  • втората световна война-
  • нобуо фуджита-
  • япония-
  • сащ-
  • пилот

Нобуо Фуджита - единственият в света военен пилот, който бомбардира през 1942 година континентална Америка

Едва ли има много хора по света,които знаят къде се намира красивото градче Брукингс, окръг Къри,югозападната част на щата Орегон, САЩ. То носи името на Джон Е. Брукингс, президент на Brookings Lumber and Box Company/Брукингс Лъмбър енд Бокс Къмпани/, която основава града през 1908 г. В градчето,разположено живописно на тихоокеанското крайбрежие в района на реката Четко/Chetko River/ с основен поминък дърводобивни дейности и корабоплавателен местен център днес живеят 6440 души,предимно пенсионери.

На 11 март 2011г. в световните новини за регистрираното най-силно катастрофално земетресение/ с магнитуд 9-та степен/ в историята на Япония,последвано от ужасяващо цунами се писа и за пристанището на Брукингс. Повредено от приливните вълни на японското цунами с щети,оценени на 25 до 30 милиона долара.

Вижте една любопитна история през Втората световна война отпреди 79 години

Реката Четко/Chetko River/ Brookings

Но преди 79 години името на Япония отново е намесено в историята на градчето.След атака от японците, сутринта на 3 юни 1942 на Датското пристанище на Алеутските острови,близо до Аляска, на 9 септември същата година, планината Емили, близо до Брукингс, става първото място в континенталната част на САЩ, което претърпява въздушна бомбардировка по време на война.

Вижте една любопитна история през Втората световна война отпреди 79 години

Дата: сряда, 3 юни 1942 г.

Място: Датско пристанище, алеутци, Аляска, САЩ

Фотограф: Неизвестен

Запалителни седемдесет и пет килограмови фосфорни бомби са хвърлени от японски хидроплан/ хидросамолет E14Y1 (в някои източници, наречен "Yokosuka/Йокосука" - от името на производителя),преобразуван в свръхлек бомбардировач.Американското име на този самолет е Glen, изстрелян от подводница -самолетоносач тип I-25 под командването на капитан 3-ти ранг Мейджи Тагами. Според военни експерти набегът на територията на Съединените щати всъщност е бил тестов полет на японската армия, за да се установи възможността за бомбардиране със запалителни бомби на вражеска територия и е целял започване на масивни пожари в гъстите гори на тихоокеанския северозапад на САЩ.

Пилотът на хидроплана е офицерът Нобуо Фуджита, който хвърля запалителните бомби на Уилър Ридж на планината Емили,като подпалва горски пожари. Смелият Фуджита лети отново с втори бомбардировъчен самолет три седмици по-късно, използвайки за ориентация носа Blanco Light като маяк. След 90 минути полет на изток от нос Бланко той хвърля бомбите си и след това се спасява, като по случайност намира своята подводница-самолетоносач в океана. Японците,когато разбират за това решават да се откажат от използването на корабни самолети за бомбардиране на САЩ, докато не се създаде по-усъвършенствана навигационна система.

Вижте една любопитна история през Втората световна война отпреди 79 години

Американските военноморски сили - миноносци от бреговата охрана реагират на удара със закъснение - търсят I-25 цяла нощ,но подводницата успява да се измъкне безнаказано. Фуджита успял да се върне обратно на самолетоносача, но никога не забравя какво е направил.През 1962-а година приема покана на градските власти на Брукингс да го посети, като японското правителство получава уверения, че няма да бъде съден като военен престъпник.Фуджита настоявал да получи прошка от града и в знак на покаяние,мир и приятелство донесъл като дар на Брукингс,семейния самурайски меч на 400-годишна възраст. Посрещнат бил като приятел и вместо унижения получил ключа на града.

В отговор на благородното помирение ветеранът заплатил също разходите на трима тийнейджъри да посетят Япония, както и платил 1000 долара на местна библиотека в Брукингс за книги. Нобуо също се заел да засажда дървета, за да помогне за възстановяването на гората, запалването на която е причинил.

Нобуо Фуджита направил още три посещения до града и малко преди да почине през 1997-а година, той става почетен гражданин на Брукингс.

Вижте една любопитна история през Втората световна война отпреди 79 години

На следващата година дошла и дъщеря му, за да изпълни последното му желание - да разпръсне праха му там, където е хвърлил бомбите!

Днес, ако посетите градчето Брукингс, можете да видите самурайският меч, дарен от смелият пилот Нобуо Фуджита, изложен в Обществената библиотека на общността Chetco, където до експоната има надпис: „Единственият противник, който бомбардира САЩ от въздуха“.

*За тази интересна история ни информира известният български футуролог, адвокат Цветан Цветанов,който я открива във военни източници.

*През 2018 г. в интервюта, публикувани досега в медиите, като например Прогноза: До 10 години ще има война за вода, адвокат Цветанов твърдо предвиди появата на "виртуалния" човек на планетата, виртуалния начин на живот и общуването онлайн, които днес се налагат по целия свят.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    2 41 Отговор
    Някакъв ръждясал меч.

    Коментиран от #9

  • 2 Мръсния Фикри

    2 14 Отговор
    Това, история за човешката доброта ли е...?!

    Коментиран от #4

  • 3 джими

    22 2 Отговор
    браво за интересната статия
  • 4 Врачка

    26 9 Отговор

    До коментар #2 от "Мръсния Фикри":

    Паметникът на “Американските летци” бомбандирали София е израз на човешката доброта,нищо че са превърнали София в руини и са напълнили няколко гробища с мъртавци.

    Коментиран от #5

  • 5 Ти с, какво образование си?

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "Врачка":

    И ти си ни жива, ни омряла...?!

    Коментиран от #6

  • 6 Капитана

    11 5 Отговор

    До коментар #5 от "Ти с, какво образование си?":

    Ти с какво образование си? Като ти гледам пунктуацията....

    Коментиран от #7, #11

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЕЙ ЗАТОВА ЯПОНЦИТЕ И АМЕРИКАНЦИТЕ

    11 13 Отговор
    СА ПРИЯТЕЛИ И ПАРТНЬОРИ,А СЪС С.С.С.Р. НИКОЙ ОСВЕН МИЛОШЕВИЧ И ЛУКАШЕНКО НИКОЙ НЕ ЩЕ ДА Е „ПРИЯТЕЛ”!!!А И българите русопyти😬

    Коментиран от #14

  • 9 Бай ганю

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Патето Яки":

    Наистина се чудя понякога как може да има такива прости индивиди
  • 10 Ако бяха всички, капитани,, такива

    3 0 Отговор
    Нямаше да, съществува БГ......!
  • 11 Хихата

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Капитана":

    Абе личи си, че човеко има вишУ УбразУвание, получено във Факултето!
  • 12 Я па я

    1 1 Отговор
    Не бях чувал за подводница самолетоносач.Имо ли такива ?

    Коментиран от #13

  • 13 Бай Шиле

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Я па я":

    Ми ти и за подводен летящ танк не си чувал.Как ще чуеш като е военна тайна?
  • 14 mdee

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ЕЙ ЗАТОВА ЯПОНЦИТЕ И АМЕРИКАНЦИТЕ":

    дУбре ли си, кви приятели, почети малко, ще разбереш, че японците никак не им харесва амер. присъствие, защото нарочно не им дават да се развиват военно.