Алуминиевото фолио за готвене е част от всяко едно домакинство. То има редица приложения, но най-често го използваме, за да задушим храната, която приготвяме в печката и тя да стане много по-сочна и вкусна.
Дали обаче някога сте се замисляли върху това коя страна е правилно да се използва и коя не? Вероятно повечето от домакините, докато четат това, си дават сметка, че никога до сега не са и предполагали, че има грешна страна.
Както и сами знаете, едната страна е лъскава, а другата не. Какво обаче значи това?
Някои хора са свикнали да покриват тавата с лъскавата страна навън, докато за други по-правилно е да бъде обратното. Дали обаче има разлика?
Възможно ли е блестящата страна да привлича повече топлина и това да допринася за по-бързото приготвяне на храната? Дали пък матираната страна на фолиото не е по-добър проводник. Въпросите, които нахлуват в главите ви в този момент са наистина много.
Нека се фокусираме върху техните отговори, служейки си единствено с мнението на експертите. Ако използвате алуминиевото фолио с лъскавата страна навън, бъдете спокойни – правите го правилно. Ако обаче залагате на матираната страна да бъде навън – дишайте, отново не допускате грешка.
Истината е, че матираната и лъскава страна нямат нищо общо със самото готвене. Това е обвързано единствено с производствения процес. Когато лъскавата страна на фолиото влезе в контакт с друг лист, се получава този матиран ефект.
Ефективността на фолиото е една и съща, без да има значение от коя страна го ползвате. Гответе спокойно и покривайте тавата според настроението си, пише Actualno.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Behemoth
18:42 14.07.2021
2 Цеко сифоня
18:44 14.07.2021
3 КОКО
18:45 14.07.2021
4 Махленска клюкарка
18:58 14.07.2021
5 Пипи
18:59 14.07.2021
6 свидетел
18:59 14.07.2021
7 Гост
19:38 14.07.2021
8 Тома Неверни
19:41 14.07.2021
9 Мръсния Фикри
19:42 14.07.2021
10 Aлфа Вълкът
Коментиран от #11
19:50 14.07.2021
11 Другия с коня
До коментар #10 от "Aлфа Вълкът":
Изключително Полезна статия .От колко време обяснявам на жената да слага лъскавото отгоре,тя го слага отдоло и за малко да яде бой....Сега печем и в знак на помирение й купих вратни пържоли,салата,сосове,сладолед за десерт и Изненада за след вечерята,ако не съм заспал на филма.....Браво на Факти - ще черпя!!!!20:27 14.07.2021
12 Беше
22:03 14.07.2021
13 верно е
09:44 15.07.2021
14 ШЕТФАКТИ
09:57 15.07.2021
15 Ами всъщност има разлика!
Фолиото може да се ползва и от двете страни и резултата ще е, че храната ще се сготви. Въпросът е във времето за печене. Когато фолиото е с лъскавата страна навън, печенето е по-бавно, а в определени случаи това е важна подробност.
Освен да си добър готвач, трябва и да си учил физика, поне до осми клас!
Топлината отделяна от реотаните или какъвто и да е източник представлява лъчение, а лъчите имат свойството да се отразяват от огледални повърхности, не всички лъчи от спектъра, но голяма част от тях. Поради тази причина и лъскавата страна на фолиото прави печенето малко по-бавно.
На някоя сватба ще почерпите, че като гледам, в тази държава само аз и още няколко живи Майстори готвачи от соца могат да ви го кажат това простичко нещо. Новите "Шефове", дето са завършили тримесечни курсове, могат само пунтажи да ви покажат. Аре...
19:18 19.01.2023