Last news in Fakti

14 Юли, 2021 18:31 12 445 15

Алуминиево фолио за готвене има правилна и грешна страна

  • алуминиево фолио-
  • фолио-
  • домакинство-
  • правилно-
  • грешно-
  • използване

Кой да предположи

Алуминиево фолио за готвене има правилна и грешна страна - 1
Снимка: shutterstock

Алуминиевото фолио за готвене е част от всяко едно домакинство. То има редица приложения, но най-често го използваме, за да задушим храната, която приготвяме в печката и тя да стане много по-сочна и вкусна.

Дали обаче някога сте се замисляли върху това коя страна е правилно да се използва и коя не? Вероятно повечето от домакините, докато четат това, си дават сметка, че никога до сега не са и предполагали, че има грешна страна.

Както и сами знаете, едната страна е лъскава, а другата не. Какво обаче значи това?

Някои хора са свикнали да покриват тавата с лъскавата страна навън, докато за други по-правилно е да бъде обратното. Дали обаче има разлика?

Алуминиево фолио за готвене има правилна и грешна страна
Снимка: shutterstock

Възможно ли е блестящата страна да привлича повече топлина и това да допринася за по-бързото приготвяне на храната? Дали пък матираната страна на фолиото не е по-добър проводник. Въпросите, които нахлуват в главите ви в този момент са наистина много.

Нека се фокусираме върху техните отговори, служейки си единствено с мнението на експертите. Ако използвате алуминиевото фолио с лъскавата страна навън, бъдете спокойни – правите го правилно. Ако обаче залагате на матираната страна да бъде навън – дишайте, отново не допускате грешка.

Истината е, че матираната и лъскава страна нямат нищо общо със самото готвене. Това е обвързано единствено с производствения процес. Когато лъскавата страна на фолиото влезе в контакт с друг лист, се получава този матиран ефект.

Ефективността на фолиото е една и съща, без да има значение от коя страна го ползвате. Гответе спокойно и покривайте тавата според настроението си, пише Actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Behemoth

    28 2 Отговор
    Ох,успокоих са!
  • 2 Цеко сифоня

    41 1 Отговор
    Благодарим ти за полезната статия, г-жо Трачева. С нетърпение очакваме да ни информирате и коя страна на тоалетната хартия е по - добре да използваме.
  • 3 КОКО

    33 2 Отговор
    Толкова "Локуми", за да кажете, че няма значение???
  • 4 Махленска клюкарка

    21 1 Отговор
    Еебаhти тъпata статия
  • 5 Пипи

    21 2 Отговор
    Най-безполезната статията, която съм чела до Сега!
  • 6 свидетел

    13 2 Отговор
    глупости на търкалета ! авторът - веднага на психиатър !
  • 7 Гост

    7 1 Отговор
    Веднага орден "Стара планина" за тая ЛелЯ милена, толкова "задълбочена" и важна статия от тая Лелка, просто не е за вЕрване!!
  • 8 Тома Неверни

    5 1 Отговор
    Гъливер в страната на лилипутите: от коя страна трябва да се счупи вареното яйце
  • 9 Мръсния Фикри

    3 1 Отговор
    Не го ползвам, защото възрастните хора, не трябва да ядат много....!
  • 10 Aлфа Вълкът

    7 2 Отговор
    ДаЕбаМайкаВи иТъпа статия!

    Коментиран от #11

  • 11 Другия с коня

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "Aлфа Вълкът":

    Изключително Полезна статия .От колко време обяснявам на жената да слага лъскавото отгоре,тя го слага отдоло и за малко да яде бой....Сега печем и в знак на помирение й купих вратни пържоли,салата,сосове,сладолед за десерт и Изненада за след вечерята,ако не съм заспал на филма.....Браво на Факти - ще черпя!!!!
  • 12 Беше

    0 1 Отговор
    Ли ви полезна статията ни?
  • 13 верно е

    2 0 Отговор
    Аз си обръщам гащите и миризмата е същата.
  • 14 ШЕТФАКТИ

    2 0 Отговор
    малеееееееееее....гига тъпа статия....Трачева,кукуруз г.упав,по голяма шетня не бях чел от теб...вдигна мн високо летвата.....
  • 15 Ами всъщност има разлика!

    0 0 Отговор
    Четох няколко статии и всички са преписани от едно и също място. Само дето източника греши.
    Фолиото може да се ползва и от двете страни и резултата ще е, че храната ще се сготви. Въпросът е във времето за печене. Когато фолиото е с лъскавата страна навън, печенето е по-бавно, а в определени случаи това е важна подробност.
    Освен да си добър готвач, трябва и да си учил физика, поне до осми клас!
    Топлината отделяна от реотаните или какъвто и да е източник представлява лъчение, а лъчите имат свойството да се отразяват от огледални повърхности, не всички лъчи от спектъра, но голяма част от тях. Поради тази причина и лъскавата страна на фолиото прави печенето малко по-бавно.

    На някоя сватба ще почерпите, че като гледам, в тази държава само аз и още няколко живи Майстори готвачи от соца могат да ви го кажат това простичко нещо. Новите "Шефове", дето са завършили тримесечни курсове, могат само пунтажи да ви покажат. Аре...