29 Юли, 2021 17:04 2 458 14

САЩ планират да върнат на Ирак клинопис на 3500 години

  • клинопис-
  • ирак-
  • сащ-
  • джо байдън-
  • древен текст

През 2017 г. уредник в музея изразява загриженост за произхода на древния документ

САЩ планират да върнат на Ирак клинопис на 3500 години - 1
Снимка: shutterstock

САЩ възнамеряват да върнат в Ирак клинопис на 3500 години, считан за "открадната културна ценност" и внесен контрабандно на американския пазар на изкуство, предаде Франс прес, позовавайки се на министерството на правосъдието.

Глинената плочка съдържа фрагменти от Епоса за Гилгамеш, считан за едно от най-старите литературни произведения на човечеството и разказващ за приключенията на могъщ цар на Месопотамия в търсене на безсмъртие.

Американски търговец на изкуства купува клинописа през 2003 г. от семейство от Йордания, установило се в Лондон, въпреки че е "нечетлив заради елементи, инкрустирани на повърхността", според съдебните документи.

Търговецът след това изпраща пакетираната пратка в САЩ, без да уточнява естеството ѝ на митниците и я продава на антиквари през 2007 г. за 50 000 долара, с фалшив сертификат за произход, предава БТА.

В крайна сметка глинената плочка е продадена през 2014 г. за 1,67 милиона долара на собствениците на веригата магазини "Хоби Лоби" - семейство Грийн, известно с християнската си активност, което иска да я изложи в своя Библейски музей във Вашингтон.

През 2017 г. уредник в музея изразява загриженост за произхода на клинописа, считайки документите, предоставени по време на покупката, за непълни.

Полицията го иззема през септември 2019 г. Федерален съдия е потвърдил конфискацията в понеделник. Решението му "представлява важна стъпка към връщането на този шедьовър на световната литература в страната му на произход", се посочва в прессъобщението на министерството на правосъдието.

През юли 2017 г. на компанията "Хоби Лоби" вече беше наредено да върне на Ирак няколко хиляди предмета от месопотамския период, внесени незаконно в САЩ, включително други клинописи и древни печати.

САЩ ще върнат на Ирак общо 17 000 археологически находки отпреди близо 4000 години, които са придобити незаконно през последните десетилетия, обяви междувременно иракският министър на културата. "Това е най-значимото връщане на антики на Ирак", се посочва в изявление на министъра на културата Хасан Назим и става възможно в резултат на "няколко месеца усилия на иракските власти и посолството във Вашингтон".

Артефактите ще бъдат върнати със самолета, с който ще пътува и иракският премиер Мустафа ал Казими. Той се връща в Ирак в четвъртък след посещение във Вашингтон, където се срещна с президента на САЩ Джо Байдън.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    13 1 Отговор
    А мимио ите да не кажа милиарди откраднати барели петрол разрушенията и избитите невинни нещо да кажат,, къде са химическите оръжия къде е оон
  • 2 Софиянец

    3 14 Отговор
    Де и ватниците да върнеха нещо, я архив, я тоновете злато или пък меча намерен в Украйна. Азиатеца само краде и заплашва!!

    Коментиран от #6, #12

  • 3 гадно

    13 0 Отговор
    Много интересно кой ли го е откраднал и изобщо някой знае ли колко е откраднатото и внесено в краварника от завръщащите се "освободители".
  • 4 Запознат

    13 0 Отговор
    Краварите унищожиха световно колтурно наследство в Ирак на 5000 г стотици храмове и музеи бяха бомбени без никакъв срам!
  • 5 Артефактите

    11 0 Отговор
    Били пренесени незаконно. Ами кажете си го направо бе Би ли са ОТКРАДНАТИ
  • 6 Вярно бе

    7 0 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Украинците кога ще ни върнат меча
  • 7 Дайте им нещо по ценно

    4 0 Отговор
    Че, са толкова добри, нечетлив и за какво им е, не може да, се реставрира дори... нищо де, медалите от Олимпиадата, ще ги удовлетворят и този път...!
  • 8 БОРУНА ЛОМ

    9 0 Отговор
    А КОГА ЩЕ ВЪРНАТ ЗЛАТОТО И ПЕТРОЛА? ХИТЛЕР РЯПА ДА ЯДЕ!
  • 9 ТаУмВзе

    7 0 Отговор
    Изтрепахме хиляди, гепихме ви петрола и да се раздвате на разрушенията на великата демократична краварска армия. Земи тая плочка, за компенсация. Защото си е твоя и хич не сме я откраднали и нея.
  • 10 планът

    5 0 Отговор
    крадеца планирал да върне откраднатото....

    Коментиран от #13

  • 11 Гост

    2 0 Отговор
    Връщат го редактиран, съобразно най-новите западни ценности.
  • 12 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Софиянец":

    Га дяда ти от Стамбул върне Света София на България.
  • 13 За овце

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "планът":

    Да, но не съвсем или по-скоро съвсем не 🤫
  • 14 no name no face no number

    2 0 Отговор
    Тия фащ и камъни ли са краднали от Ирак!? Хм щом бият белина и носят петрол в найлонови торбички всичко е възможно. Все пак се доказва че са крадци освен петрол и камъни. Толкова са см.....ни