Last news in Fakti

10 Август, 2021 14:35 4 217 11

Как си почиват световните лидери

  • лидери-
  • президент-
  • почивка-
  • канцлер-
  • хоби-
  • занимания

Меркел има слабост към кулинарията, а Путин - към екстремните изживявания и спортове

Как си почиват световните лидери - 1
Снимки: БГНЕС/ EPA

Политиците по света, освен да управляват и да вземат икономически, стратегически и други решения, понякога също така търсят отмора в своите хобита. Как разпускат световните лидери разкрива БНР.

Не се знае много за това как обича да се забавлява американският президент Джо Байдън, но изглежда, че едно от нещата, които със сигурност му носят удоволствие, е шофирането. Той притежава Corvette Stingray, модел от 1967 г. – подарък за неговата сватба от баща му, който е работел в автокъща. „Обичам да шофирам. Приемах се за доста добър шофьор като млад. Обичам тази кола, с нея свързвам само невероятни спомени. Как само шофираше баща ми! Когато седнеш зад волана чувстваш, че контролираш нещата напълно.”

Как си почиват световните лидери

Си Дзинпин, лидерът на втората водеща икономическа сила в света – Китай, е почитател на книгите. „Най-любимото ми хоби е четенето. Четенето за мен е начин на живот. Да прочитам книги от различни жанрове е хобито, което е било част от целия ми живот. Докато бях млад в провинцията четях много и постепенно разширявах кръгозора и познанията си. Когато тръгвах сутрин за земеделска работа, винаги носех книга със себе си, обикновено китайски фразеологичен речник или кратък речник на философията. Започвах да работя на полето след като научавах дума или израз и след това друга, докато почивах. Търсех книги навсякъде и си повтарях, че трябва да се срамувам, ако не съм достатъчно начетен.”

Си Дзинпин е любител и на футбола. Той има фланелки с №10 от „Байер Леверкузен”, бразилския национален отбор и националния отбор на Аржентина, където с №10 са известни Марадона и Меси. Има и тениски с личен автограф от Дейвид Бекъм и покойния баскетболист Коби Брайънт.

С любовта си към спорта е известен и руският президент Владимир Путин. За него се знае отдавна, че свързва почивката с динамичните спортове – запален е по хокея, рафтинга, ездата, кара ски, почитател е и на риболова. Майстор е по джудо и самбо: „Практикувам джудо от 13-14-годишен без прекъсване”, споделя Путин. Той обаче има и слабост към музиката. „В свободното си време, ако имам възможност, я слушам с удоволствие. И имам добри приятели музиканти. Обичам да слушам интересни и добри записи.”

Владимир Путин показа на практика артистичната си страна, когато през 2017 г. по време на посещение в Пекин, докато чакаше колегата си Си Дзинпин, посвири на пиано, а през 2010 г. на благотворителен концерт, на който присъстваха още Шарън Стоун, Кевин Костнър и Жерар Депардийо, изпълни песента Blueberry Hills на американския певец Fats Domino. Путин е известен и с това, че обича животните. Има четири кучета, участва в научни проекти, свързани с фауната, председател е на Настоятелството на Руското географско дружество и активно се занимава със защитата на редки видове. Животинските видове под негово лично покровителство са амурски тигър, бял кит, полярна мечка и снежен леопард, пише на сайта на Кремъл.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обича ездата. За връзката между хората и конете тя казва:

„Ако погледнете децата, които имат коне, тогава знаете, че няма по-добър начин да станат отговорни. Малчуганите, които имат пони, знаят, че могат да захвърлят колелото в ъгъла или три дни да го вали дъжд. Но когато понито погледне с големите си кафяви очи в студ или в жега те се грижат за животното. В младостта конете ни учат на смирение, защото тогава искаме да победим на всяка цена, ядосваме се, ако не се случи и искаме да се наложим със сила. Но ако продължим с търпение и дружелюбие, лоялност и спокойствие към животното, тогава постигаме целта си. Конете са в хармония с природата и ни учат на уважение към нея.”

Докато е тийнейджър, семейството на Урсула фон дер Лайен издава сингъл и групата е представена от бащата на фон дер Лайен – бившият министър-председател на Долна Саксония Ернст Албрехт.

А германският канцлер Ангела Меркел, която е в края на политическата си кариера, ще има повече време да се отдаде на хобитата си. Не се знае много за личния живот на една от най-влиятелните жени на изминалото десетилетие, но се твърди, че харесва операта и футбола, както и че има кулинарен талант. Известна била с картофената си супа, руло Стефани и кекс със сливи. От малка пешеходните походи в планината са нейна страст: „Правеха ме много щастлива, защото, да, изкачването нагоре е изтощително, разбира се, но пък можеш да изчистиш ума си и да не слезеш със същите мисли, с които си се качил, а да се съсредоточиш върху себе си, собственото си аз.”

Как си почиват световните лидери

Президентът на Франция Еманюел Макрон има слабост към изкуствата. На първо място той е запален любител-пианист и още през 2014 г., когато пое поста министър на икономиката, псевдонимът му е бил „Моцарт на Елисейския дворец”. В интервю за сайта ClassiqueNews.com през 2017 г. казва:

„Свирил съм много на пиано и когато имам свободно време сега също свиря. Специални за мен са произведенията на Роберт Шуман – притежават художествени образи и чувства, които не намирам никъде другаде. Обичам и Ференц Лист – този голям, модерен европеец, но едновременно с това свързан с големите традиции. Искрата на неговите произведения свети и днес след толкова много години.”

Силна страна на френския президент е и литературата. Предизвикан от журналист той успя по памет да изрецитира първите реплики на Алцест от пиесата „Мизантроп” от Молиер. Макрон е почитател и на седмото изкуство. Като ученик е искал да стане актьор и е първият френски президент появил се във филм, който беше излъчен извън конкурсната програма на фестивала в Кан през 2018 г. В него той не влиза в чужд образ, а се появява изненадващо по време на спор между двама режисьори как точно трябва да заснемат сцената с него.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Биби

    12 0 Отговор
    Я cпортувaм минaвaне c 200
  • 2 А наш Боко

    17 0 Отговор
    Кърка, шмърка и се прави на световен лидер пред Мата Хари (в минало време,де)
  • 3 Буци

    12 0 Отговор
    Я спинкам, оти ми е чисто подсъзнанието. Гачели ше каже някой имам нещо в тая куха кратуна.
  • 4 Aлфа Вълкът

    4 12 Отговор
    На първата снимка, две руси женички и зад тях мюсюлмани с черни бради, бъдещето на РФ.

    Коментиран от #5

  • 5 пешо

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Aлфа Вълкът":

    тия, на заден план, са пазителите на южните подстъпи на русия. покрай другото ввп ги праща от време на време на разни "деликатни" мисии - грузия, аВганистан и другаде. за да има ред.
    а това, какви са щенията на някои омега палета - техен проблем.

    Коментиран от #10

  • 6 Седесарят.

    9 3 Отговор
    От всички най голям е , Путин..!!!.Другите,са имитатори.правят супи, спомнят си как карат ,Шелби,някои свират на пиано,понякога...Ноо,,Путин кефи!!.

    Коментиран от #9

  • 7 Карл Маркс

    12 0 Отговор
    А Боко обичаше да краде
  • 8 Ммм...да

    8 0 Отговор
    Нашите тулупи спортуват крадене.Най-популярния спорт в България през последните 30 години.
  • 9 Aлфа Вълкът

    2 3 Отговор

    До коментар #6 от "Седесарят.":

    Да, но и той омекнал вече на тия години като теб, трябва ви някой от тия с черните бради да свърши работа.
  • 10 Aлфа Вълкът

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "пешо":

    Много си грамотен пешо! Браво, че си написал и името си с малка буква.
  • 11 БОКОКРАД

    1 0 Отговор
    НЯМА ПОЧИВКА ЗА БОЙКО И КРАЖБИТЕ !