Last news in Fakti

24 Август, 2021 20:38 11 442 8

Как се прави леща?

  • леща-
  • как се прави-
  • рецепти

Вижте главните неща, които трябва да знаете за приготвянето на този продукт, за да зарадвате близките си с вкусни постни ястия

Как се прави леща? - 1
Снимкa: Shutterstock

Лещата е от семейство “Бобови” и е един от най-добрите естествени заместители на месото, поради високото си съдържание на протеини. Фактът, че е с малко калории, но с висока хранителна стойност, я прави чудесна храна за хора, които са на хранителен режим за отслабване.

Защо е полезно да я ядем?

Тя съдържа много хранителни вещества, които са полезни. Сред тях са:

  • Фибри;

  • Желязо;

  • Витамин В5;

  • Витамин В6;

  • Магнезий;

  • Калий;

  • Цинк;

  • Фолат;

  • Протеини.

Видове

Съществуват разновидности на това бобово растение – има с по-едри и по-дребни зърна, както и в различни цветове:

  • кафява;

  • оранжево-червена;

  • жълта;

  • зелена;

  • дори черна леща.

Как се прави леща?
Снимкa: Shutterstock

Най-популярна у нас е кафявата, но и останалите все повече навлизат в нашата кулинария. Хранителните им свойства не се различават особено, но има разлики в приготвянето на различните видове.

Как се приготвя?

Има безброй вкусни рецепти от целия свят, а и хубавото е, че те могат да се приготвят през всички сезони. За приготвянето на вкусна леща е важно първо я изчистите и измиете добре. Според сорта и вида, се вари от 15 до 40 минути.

Предлагаме ви 4 от най-популярните рецепти с леща:

Класическа супа леща

За тази рецепта за нужни 250 грама леща, морков, чесън, лук, червен пипер, чубрица, сол и олио.

Измитото и почистено бобово растение се сварява в 600 мл вода. След като омекне, се добавят нарязаните на ситно зеленчуци и около 15 минути след това се подправя с олиото и подправките. Вари се до пълна готовност.

Яхния

За приготвянето на яхния са необходими същите продукти като за супата. По желание може да се добавят сушени и печени чушки, и доматен сос. Яхнията става най-вкусна, ако е приготвена в глинен гювеч, където се смесват всички съставки и се оставя на бавен огън докато се сготви напълно.

Турска крем-супа

За нея трябва да се снабдите с 250 грама червена леща и отново морков, лук и чесън. Нужно е също и доматено пюре, червена чушка, както и малко по-различни подправки – сушен риган, джоджен, кимион и куркума. Те придават екзотичен вкус на ястието.

Почистете и нарежете на ситно зеленчуците, а след това ги задушете с малко зехтин. Към тях прибавете измитата червена леща и 600 мл вода. Всичко се вари около 15-20 минути, след което може да се пасира за по-голяма гладкост.

Преди поднасяне разтопете 50 грама краве масло и прибавете червен пипер и едро смлян лют червен пипер, с които да поръсите топлата супа.

Кюфтета от леща

За тази поредна вегетарианска вкусотия вземете обичайните продукти за приготвяне, като към тях трябва да прибавите и картоф, галета и яйце. Лещата се сварява с моркова, картофа, лука и чесъна, след което се отцеждат от излишната вода и се добавят яйцето и галетата.

Добавят се необходимите подправки и всичко се разбърква много добре. От сместа се оформят кюфтенца и се оставят за 30-тина минути във фризера да стегнат. След това могат да се изпържат на тиган или да се изпекат на фурна.
Това са главните неща, които трябва да знаете за приготвянето на този продукт, за да зарадвате близките си с вкусни постни ястия.

Това са главните неща, които трябва да знаете за приготвянето на този продукт, за да зарадвате близките си с вкусни постни ястия.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Lentils

    1 8 Отговор
    Лещата не е полезна.
    Боб и нахут по-добре.
    Първата е по-киселинна, докато вторите са алкални храни.
  • 2 Пръц

    5 2 Отговор
    От лещата се прави Пръц,а кюфтетата са след това.
  • 3 Виталия

    2 2 Отговор
    Леща тцтц 23.02.1944 нещщо гадно някъде се е случило с такова име леща😤😤😤😤
  • 4 Q2z

    3 1 Отговор
    Нещо за първа вода...бобови им се сменя поне веднъж водата.
  • 5 Наску диаманда

    3 2 Отговор
    На годината един път, може да се сетим за нея, преди по често, но и тя пречи на болен стомах, понякога, зависи от сорта...!
  • 6 Чорбанов

    2 2 Отговор
    Гъста леща чорба (за която са рецептите) е всъщност доста калорична и яко се дебелее от нея. Разбира се не и от разредената леща която я даваха навремето в студентските столове - тя беше предимно водица.
  • 7 Ел Греко

    4 2 Отговор
    И да ви кажа един ФАКТ. Най-добрата, най-вкусната и съответно- най-скъпата леща в света се отглежда..къде??? Ами на о-в. Лефкада бе, мамините. А рецептата за турска крем-супа всъщност е за крем супа от Лефкада. Ама нали ..пусто робско чувство..Абе, що не напраите един референдум и пак в Анаватан. Карадайъто ша ва уреди с предимство.. То май и на там сте се запътили, с 200...
  • 8 Предпочитам

    4 0 Отговор
    Една вкусна супа топчета с хубава и качествена кайма...!