Last news in Fakti

28 Август, 2021 19:17 27 083 16

8 любопитни факта за Черно море, които може би не знаете

  • черно море-
  • факти

Въпреки всички мистерии, свързани с Черно море, факт е, че то е голяма туристическа атракция почти целогодишно

8 любопитни факта за Черно море, които може би не знаете - 1
Снимкa: Shutterstock

Черно море, наричано в миналото Евксински понт, е един от големите водни басейни и известно вътрешно море. Крайно море на Атлантическия океан, разположено между Източна Европа и Западна Азия, то е било легендарно векове наред.

Морето е популярно не само заради името си, което предполага, че то има доста враждебна природа, но и заради редица особености, които са доста необичайни.

Много дълго време то е наричано „враждебно море“ и това се е дължало на трудностите в навигацията. Древните моряци считали Черно море за трудно за плаване място, тъй като бреговете му били населявани от диви племена. В допълнение, аноксичното естество на водата в Черно море, благодарение на която процесът на разграждане е много бавен в най-долните водни слоеве, е станало повод за няколко зловещи легенди, които му носят още по-мрачна слава, съобщава marineinsight.com.

Разбира се, времената се менят и някогашният труден за навигация воден басейн се е променил. Той е дом на богата и красива флора и фауна и на над 10 малки острова. Сега Черно море е популярна туристическа дестинация.

Освен това има много интересни факти около Черно море, които привличат морските ентусиасти. Вижте най-любопитните от тях:

1. Разположение

Разположено на на 436 400 квадратни километра, Черно море се намира в Евразия, заобиколено от Европа, Кавказ и Анадола. Страните, които граничат с него, са България, Румъния, Турция, Украйна, Русия и Грузия.

С максимална дълбочина от 2212 м, в това вътрешно море се вливат няколко големи реки като Дунав, Южен Буг, Днепър, Риони и Днестър. Черно море е свързано със Средиземно море чрез Босфора и след това чрез Мраморно море и Дарданелите. Преди Средиземно море то е свързано още с Егейско и Критско море.

2. Името

Едно от най-малко известните неща е произходът на името на морето. Има много теории за това как морето е получило точно това име. Според някои, преди да бъде наречено „Черно“, водното тяло е било познато като „враждебно море“, най-вече заради наличието на диви племена по бреговете.

През вековете морето е било наричано по различен начин от отделните народи, но точно това название, което остава най-известното, се смята, че е дадено през Средновековието от турски моряци.

Има и други хипотези, предлагащи няколко причини за произхода на името. Според едно твърдение, бурите през зимата карали водата да изглежда черна и затова моряците го нарекли така. Друга теория изтъква, че потопените във водата предмети се покриват с черна утайка след известно време. Откриването на такива предмети може да е станало причина за това име.

3. Аноксична вода

Един от най-интересните факти за Черно море е неговата аноксична вода. По-точно, има значитетелна липса на кислород във водата. Черно море е най-големият меромиктичен воден басейн в света. Това означава, че горните слоеве на водата, богати на кислород, не се смесват с долните дълбоки слоеве. Така дълбините нямат пряк контакт с кислорода от атмосферата.

В резултат 90% от обема на Черно море е заето от бедна на кислород вода. Ето защо в дълбините на Черно море не само няма особено кипящ живот, но и потъналите кораби от древността са се запазили невероятно добре.

4. Пристанище на Ноевия ковчег

Според много морски геолози, Черно море е било езеро със сладка вода преди около 7000 години, когато заради покачване на нивото на Средиземно море в него нахлуват морски води. Във връзка с това мнозина смятат, че придошлите води са всъщност Потопът, за който се разказва в Библията.

Историите твърдят, че Ноевият ковчег заседнал на склоновете на планината Арарат в Турция, когато потопът свършил. Често археолозите спорят по този въпрос, но поради липсата на солидни доказателства тази част от историята на Черно море продължава да е сред най-обсъжданите.

5. Устойчиво ниво на водата

Нивото на водата в Черно море е едно и също поради липсата на значителни приливи и отливи. Заради това няма отклонения в нивото на водата, което го прави тихо и спокойно на повърхността.

Плуването в Черно море е възможно, макар че усещането е по-различно, отколкото в други водни басейни. Заради особености като високото ниво на минерали и сол, обикновено обектите се носят по водата.

6. Екзотични острови

В Черно море има няколко малки острови. Те са около 10 и пазят удивителна флора и фауна. Сред островите, които са разпределени между България, Румъния, Украйна, Турция и т.н., е Змийският остров, разположен до делтата на Дунав.

Българският остров Свети Тома също е известен като змийски заради присъствието на множество сиви водни змии, които го обитават и се хранят с риба във водите около него.

Други известни острови са Света Анастасия, Березан и Гуресун, Свети Кирик и Джарългач. По-важното е, че те се превръщат в големи туристически атракции.

7. Зловещи слухове

Един от най-интересните и страховити факти е вярването, че мъртвите обитават водите на Черно море. Останките на кораби и хора и други предмети, които по принцип се разлагат, все още могат да бъдат открити на морското дъно, векове след като са потънали.

8 любопитни факта за Черно море, които може би не знаете
Снимкa: Shutterstock

Колкото и интригуващо да звучи това, научното му обяснение е аноксичната същност на най-долните водни слоеве, която забавя разпада изключително много. Оттам и наличието на тленни останки във водата. А точно този феномен е причината за създаването на много мрачни слухове за него.

8. Туристическа атракция

Въпреки всички мистерии, свързани с Черно море, факт е, че то е голяма туристическа атракция почти целогодишно. Със своите планини и красиви брегове, страните около Черно море привличат пътешественици и морски ентусиасти. Освен с красотата си, то привлича и със своята история и археология. Всяка година голям брой круизни кораби минават от там.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роза

    53 1 Отговор
    "Морето много дава,но и много взема от теб!"Това съм чула от хора,чиито професии по един или друг начин са свързани с морето.Морето е едно богатство,което трябва да пазим,а не да го превръщаме в клоака за отпадъци!

    Коментиран от #9

  • 2 Човека Коза

    67 9 Отговор
    Морето ни е много хубаво. Селяндурите обаче с,рат. Фасове, шишенца, кърпички. От Варна съм, когато ходя на плаж и видя някой мизерник откачам. Последно накарах една дебеланка да си изчисти всичката мизерия преди да си замине, на мъжа и стана толкова неудобно, че я изчака отстрани, а тя се просълзи. Хора, вие си тръгвате, мизерията ви остава.
  • 3 Зловещи слухове

    54 6 Отговор
    Това, че в миналото бреговете на морето са били населени с "диви племена", не се е променило много и досега.
  • 4 devil

    20 4 Отговор
    Венелино любов моя снимала си арката на нос Калиакра до село Българево ади следващата ти статия да разкаже за четиридесете девойки дето има паметник на носа и се водят легенди за тях проучи малко за Българево за Гагаузите ако имаш нужда от помощ за инфо ще ти струва една усмивка
  • 5 Jacques Yves Moineau

    31 4 Отговор
    8 любопитни факта за Черно море, които може би не знаете....Черно море е туристическа атракция! Интересен факт! Не го знаех...
  • 6 Лее-леее,

    9 15 Отговор
    кой пусна тая кукувица да си. пише глупостите ?!? Статията е като свободно съчинение от петокласник за още по-слабо образовани. Не пише за главния проблем, високото съдържание на азот под 60м, опасността от мегавзрив и пр...

    Коментиран от #7

  • 7 Гост

    25 1 Отговор

    До коментар #6 от "Лее-леее,":

    Не е азот,а сероводород от гниене на микроорганизми,има и термални извори от пропукването на земната кора от тежеста на водата придошла от средиземно море..и т.н.
  • 8 Йозеф

    28 1 Отговор
    И най-важното - хиляди тонове фекалии, изтичащи директно от колекторите на курортите ни без пречиствателни станции. Всичко това прилива го връща към брега.
  • 9 Турист

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "Роза":

    Милионите,които почиват и се къпят къде се изхождат?
  • 10 Бг Туриста

    11 2 Отговор
    Интересно...особенно племето, обитавало Западните му брегове, съществува и до днес. И много обича да си краде четките за зъби. А и благодарение на същите тези изброени реки, Черно море се е пръврнало в клоаката на Европа.
  • 11 Ицо

    3 1 Отговор
    Аз в статията факти не прочетох. Само предположения, догатки, и хипотези. Поредната статия, на която съдържанието не кореспондира със заглавието.
  • 12 Шаран БГ

    2 0 Отговор
    С унищожението на доста къмпинги, единствено удоволствие за любителите на крайморската природа остана тъй нареченото "диво къмпингуване " И то е добро, ако не са огромното количество боклуци , които оставят. Всичките скачат и играят обидени. НО тръгнете в края на септември от град Бяла , Варненско по брега до устието на река Камчия. От време на време навлизайте в сушата на 100-200 метра и ще разберете за какво става дума .Особено южно и северно от Черни нос /Карадере и Караач/ И това не е от днес, от тази година.. Дори когато имаше по брега къмпинги, за "дивото къмпингуване" винаги се намираха хора и то известни в културните и политическите среди. И винаги оставяха много "култура" след себе си !!
    Написаното по горе не е за специалисти и многознаещи, а за широката публика, .......Така , че дръжте се , моряци !!
  • 13 Тома Неверни

    5 0 Отговор
    2. Аз ли нещо не схващам? Евксинопонт означава "гостоприемно море", а не "враждебно".
    5. Солеността на черноморската вода е кажи-речи наполовина от средната в Световния океан. Т.е. "обектите" ще се "носят по водата" малко по-трудно, отколкото, да речем, в Средиземно море.
  • 14 ИВАН

    1 0 Отговор
    За съжаление и от космоса се вижда коя е помийната яма на Европа, повече какво има да се знае, нима това не е достатъчно
  • 15 маун

    0 0 Отговор
    всички дрискат и пишкат вътре
    а иди на плаж
    все едно да целунеш някой г...з
  • 16 Анонимен

    0 0 Отговор
    Факт 5 - Науката гледа по друг начин на това твърдение. Соленоста на черно море (споменатата наситеност на минерали и соли) е едва 17.3 промила в сравнение на средната соленост на останалите водни обекти от Световния океан със средна соленост 35 промила. Така че истината е точно обратна, Черно море е със значително по-слаба соленост.