29 Август, 2021 18:41 7 414 11

Гответе ориза само така

  • ориз-
  • приготвяне-
  • готвене-
  • храна

Оризът съдържа арсен, но неговото количество може значително да намалее, ако сварите ориза по определен начин

Гответе ориза само така - 1
Снимка: shutterstock

Всички обичаме да си хапваме вкусно и да опитваме нови и нови кулинарни изкушения. Има обаче храни, които са вечната класика и са идеалната гарнитура на всяко ястие, като няма значение дали то е месно или зеленчуково. Оризът е именно такава храна, като може да се приготви по различен начин, както на вас ви харесва.

Оризът съдържа арсен, но неговото количество може значително да намалее, ако сварите ориза по определен начин, съобщава вестник Daily Mail, цитиран от сайта Една.бг. Специалистите от университета в град Шефилд провериха по експериментален начин как точно се случва това и са стигнали до заключението, че варейки по този начин ориза, съдържанието на опасния арсен намалява значително. Процентово концентрацията му се намалява с до цели 75%, ако го варите правилно.

Учените добавят, че оризът трябва в началото да се постави за около 5-6 минути във вряла вода, а после тя да се смени с нова, като накрая приготовлението на вкусната гарнитура да завърши под капак на ниска температура.

По този начин се намалява значително концентрацията на арсен, а и оризът става много по-плътен и вкусен. Сравнявайки белия и кафявия ориз, следва да добавим, че вторият е по-подходящ, ако сте на диета например, тъй като е по-здравословен. За сметка на това при първия може да се премахне повече арсен, ако го готвите по този начин.

Важно е да разбирате, че арсенът е много опасен канцероген, който е класифициран в група 1. По естествен начин той се натрупва в зърнената култура, като това се дължи на факта, че се разтваря във водата, а както знаем, оризът се отглежда в наводнени полета. Този канцероген се съдържа в доста големи количества в почвата и съответно преминава от нея и в ориза. Именно затова е добре да готвите ориз по този начин, тъй като така ще намалите значително концентрацията на арсен.

Трябва да се храните здравословно, но също така е важно да се интересувате от степента на полезност на всяка една храна. По този начин ще се грижите за здравето си, но и ще се чувствате много по-бодри и енергични, тъй като арсенът е много опасен канцероген, а така ще можете да намалите неговата концентрация в продуктите, които консумирате.

Виж и какви са всички уникални и полезни свойства на ориза:

Оризът съдържа витамини от групата В, важни за нервната система.

Съдържа важни аминокиселини, спомагащи за образуването на нови клетки.

Оризът е полезен за белите дробове. Влияе добре на стомаха и пречиства червата.

Спомага бързото лечение при ангина, грип и пневмония.

Препоръчва се при болести с бъбреците.

Оризът възстановява биохимичния баланс в човешкия организъм.

Съдържа магнезий, който намалява кръвното налягане.

Една порция ориз съдържа 120 калории и почти никакви мазнини.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    37 2 Отговор
    Само да попитам колко тона ориз трябва да се изяде на ден за да може арсена в него да навреди???
  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 0 Отговор
    БЛАГОДАРЯ
  • 3 Потник

    2 9 Отговор
    Да ми пръд3ш на к/Ра като хапнеш от ориза!!!
  • 4 Лорчето

    9 4 Отговор
    Я пълнат с ориз ...

    Коментиран от #9

  • 5 Хорхе

    43 1 Отговор
    Те азиатците, затова живеят по 100 години, защото постоянно са на арсен.
  • 6 Гуан от Виетнам

    19 4 Отговор
    Аз много обицам ориз и всицко прави с ориз - маца с ориз, куце с ориз, плъх бандаба с ориз. много обицам ориз ям, ам, ам, ам.
  • 7 Много поучителна статия!!

    17 1 Отговор
    Истината е че всичко това е вярно..само ще добавя че с предварително варене излизат и химикалите и торовете..ориза не се отглежда като преди 100 години!няма нищо органично 😇
  • 8 плюс минус

    15 1 Отговор
    Прилагам принципа, че ако ми се прияде някаква храна, това значи, че организмът ми има нужда от него.
  • 9 Ето, че не знаеш Хермес

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Лорчето":

    Като предлагаш помия, пиле с ориз най върви, и то пълнено, нито баба, нито дядо, може да се чувства, като пиле нежно и крехко, та си говори, като си нямаш друга работа...... един дол дренки сте, деца не обича, но дядовци и младежи да.....!
  • 10 Провинциалната софиянка

    4 0 Отговор
    Всичко е с отрови ,въздуха също
  • 11 мамун

    1 0 Отговор
    сгответе си пиле по гръцки
    направо е цицка
    ориза между другото