Last news in Fakti

11 Март, 2013 09:35 3 579 0

Google си спомни за Дъглас Адамс

  • дъглас адамс-
  • google

Ако бе жив, на 11 март 2013 г. британският писател Дъглас Адамс (Douglas Adams) – автор на култовата поредица "Пътеводител на галактическия стопаджия" (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy) – щеше да навърши 61 години. Ако бе жив, Адамс щеше да може да види с очите си един от най-добрите Doodle-и на Google, посветен на годишнината му, което е възможно за потребителите на най-голямата интернет търсачка в света само и единствено на тази дата.

Интерактивен и анимационен, Адамсовият Doodle на Google си струва всяка секунда от четирите минути, необходими за да бъде видяно всичко, сътворено от неговия създател. Той включва много от емблематичните за творчеството на Адамс елементи, коментира avtora.com.

Чашата чай, например, е референция към втория му роман за Дирк Джентли "Дългият мрачен следобеден чай на душата" (The Long Dark Teatime of the Soul), докато хавлията е нещото, определено от самия Адамс като "най-полезното, което един междузвезден стопаджия може да притежава".

Особено забавни и вълнуващи за милионите почитатели на "Пътеводителя" по цял свят са анимираните сцени, които се "включват" чрез многократни кликвания върху устройството, на чийто дисплей са изписани думите Don't Panic ("Без паника" в българската версия на Google) - същите, които човек ще открие изписани "с големи приветливи букви" на корицата на "Пътеводителя" ("който вече е изместил великата Енциклопедия Галактика като настолна съкровищница на целокупното знание и мъдрост").

Дъглас Адамс е роден през 1952 в Кеймбридж, Англия, където се завръща през 1971 г., когато започва обучението си в St John's College в Кеймбриджкия университет. От там той взима бакалавърска степен по английска литература през 1974 г.

Още в Кеймбридж Дъглас Адамс се включва в комедийния клуб Footlights, чиито членове се приемат единствено с покани, като не получава такава веднага, както му се иска. По време на представления на Footlights в Лондон през 1974 г. той прави впечатление на Греъм Чапман (Graham Chapman) – един от шестимата членове на сюрреалистичната комедийна група Monty Python, и двамата за кратко работят заедно, припомня avtora.com.

Адамс написва скеча Patient Abuse, включен в епизод 45 на Monty Python, и участва в създаването на друг, включен в албума на Monty Python and the Holy Grail. Той се появява за кратко и в четвъртия сезон на Monty Python's Flying Circus (в епизоди 42 и 44).

През следващите няколко години Адамс работи на различни места, за да се издържа, като инцидентно пише комедийни скечове за радиото и телевизията.

"Пътеводител на галактическия стопаджия" се появява през 1977 като идея за сатиричен научнофантастичен радиосериал, който Адамс и продуцентът Саймън Брет предлагат на една от радиопрограмите на BBC.

В писането на някои от първите епизоди участие взима и Джон Лойд (John Lloyd), с когото си партнират в написването на два половинчасови епизода на анимационния сериал на Джефри Кели Doctor Snuggles - The Remarkable Fidgety River и The Great Disappearing Mystery.

Сериалът се излъчва с голям успех през март и април 1978 и е последван от няколко продължения. През 1979 е издаден и първият роман от поредицата, включваща още четири части: Ресторант на края на Вселената (The Restaurant at the End of the Universe, 1980), Животът, Вселената и всичко останало (Life, the Universe, and Everything, 1982), Сбогом, и благодарим за рибките (So Long, and Thanks for all the Fish, 1984) и Почти безобидна (Mostly Harmless, 1992).

През 1991 Адамс се жени за Джейн Белсън, а единственото му дете – Поли Джейн Рокет Адамс – се ражда на 22 юни 1994 г. и осиротява напълно на 7 септември 2011 г. след смъртта на майка си. През 1999 семейството се премества от Лондон в Санта Барбара, Калифорния. Дъглас Адамс умира от инфаркт на 11 май 2001 в Монтесито.

Навръх първата годишнина от смъртта му излиза книгата The Salmon of Doubt (Сьомгата на съмнението. Последно стопиране през галактиката), включваща негови разкази, есета и писма, както и 11-те глави от неговия последен, недовършен роман със същото заглавие, първоначално замислен като ново допълнение към поредицата му за Дирк Джентли.

Приживе Адамс става известен и като природозащитник и любител на бързите коли, компютърните игри, Apple Macintosh и китарите (оставя колекция от 24 китари). Музиката, която в най-голяма степен повлиява на творчеството му, с тази на Pink Floyd и Procol Harum. Що се отнася до религиозните му вярвания, самият Адамс се определя като "радикален атеист".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА