Last news in Fakti

12 Март, 2013 15:53 2 303 5

С коприва срещу пролетната умора

  • коприва

 

Билкарите наричат копривата не случайно малка аптека, която лекува почти всичко. Това не е случайно, тъй като тя е съкровищница на витамини, минерали, органични киселини и други полезни вещества. Нейните фитохимикали се съдържат в микроскопичните власинки върху листата на копривата. При допир те освобождават три вида киселини – мравчена, лимонена и ябълчна, които причиняват парене и сърбеж.

"Копривата е много полезна с енергията, която ни дава. При първите слънчеви лъчи, тя вече е поникнала. Това означава, че тя е аптека със слънце. Тя вкарва в нас директна слънчева светлина", обясни д-р Мария Папазова в „На кафе” по Нова телевизия.

Копривата е много близо и до бобовите култури по белтъка, който съдържа. Въглехидратите се съдържат предимно в стръковете на копривата, а в листата се съдържат вещества като калий, фосфор, натрий и редки витамини като K и D.

Сред лечебните качества на копривата са:

- Пречистването на лимфата и кръвта

- Предотвратяването на анемия

- Стимулирането на кръвотворната функция

- Благотворно действие върху имунната система

- Спомага много при борбата с пролетната умора

- Лекува артрит

- Изключително полезна при алергии и възпаления

„Копривата влияе върху всякакви органи и системи, защото този коктейл вещества всъщност влияе върху основните тъкани, органи и процеси в човешкия организъм. Все едно влиза едно влиза едно малко оркестърче, което спомага организма да спре да пее фалшиво след зимните месеци”, обясни д-р Папазова и допълни, че всяка част от копривата е изключително полезна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фанети Мазакура

    1 0 Отговор
    Убу!
    Ама не разбрах, как да я ползваме-да са жулим с нея, или да я рупаме?
  • 2 опитен

    2 0 Отговор
    жулиш булката по задницата. хем после ще ошета къщата.
  • 3 капитен

    0 0 Отговор
    ако е толкова полезна и хубава що не я ядат кучетата и вълците?
  • 4 ИРАКЛИ

    0 1 Отговор
    Копривата е дар от БОГА!......Голямато съдържание на желязо в нея
    тонизира всеки човек и останалите глупендри,които пишат глупости
    във форума!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.