Last news in Fakti

22 Септември, 2021 19:31 4 080 11

Учени обясниха необичайния състав на атмосферите на Нептун и Уран

  • слънчева система-
  • уран-
  • нептун-
  • планета-
  • наука-
  • космонавт

Астрономи дават обяснение защо двете планети са по-различни от останалите в Слънчевата система

Учени обясниха необичайния състав на атмосферите на Нептун и Уран - 1
Снимка: Shutterstock

Учени от лабораторията "Лагранж" в Ница, Франция, предлагат обяснение за странния състав на атмосферите на Уран и Нептун, пише Физ.орг, предава БТА.

Известно е, че двата газови гиганта съдържат много по-малко амоняк в сравнение с други планети в Слънчевата система. Същевременно те имат в изобилие други компоненти на първичния облак от газ и прах, от който са се формирали обектите в Слънчевата система, например метан. Астрономите отдавна търсят обяснение за това разминаване.

Авторите на настоящото изследване предлагат свое разрешение на загадката. Според тях планетите или са се зародили в особена зона, бедна на амоняк, или съдържат този газ в специфична форма.

"Космическата сонда "Джуно" показа, че на Юпитер амонякът е в изобилие, но като цяло е много по-надълбоко от очакваното", пишат изследователите.

Оказва се, че амонякът на Юпитер е заключен в ледени сфери. Тези сфери се образуват по време на бури благодарение на способността на амоняка да втечнява кристалите воден лед при много ниски температури, около минус 90 градуса Целзий. Експерименталният модел показва, че подобни "градушки" са с внушителни размери и могат да достигнат килограм.

Потъвайки, сферите могат да пренасят амоняк в дълбоките слоеве на атмосферата, където се улавят под основата на облаците. Учените предполагат, че същите процеси протичат на Уран и Нептун.

Изследването показва, че на тези планети процесът на формиране на амонячни градушки може да е още по-активен. В резултат на това запасите от амоняк се съхраняват на големи дълбочини, недостъпни за изследователските устройства. За да бъде проверена тази теория обаче, е необходимо да се изпрати апарат, който да вземе проби от атмосферите им.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    16 5 Отговор
    А как връви ваксинацията на тея планети?🐵🐵🐵

    Коментиран от #4

  • 2 Газовете винаги

    4 1 Отговор
    Са едно особено понятие....!
  • 3 карл сейгън

    5 2 Отговор
    Доста неадекватно обяснение,тъй като температурата в дълбоките слоеве на газовият гигант Юпитер са като на повърхността на Слънцето,а радиацията е ужасяващо висока.Иначе в горните слоеве градушките са със размери на футболни топки.
  • 4 мунчо

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "Раданч Татлъту":

    Върви добре,както на дъръвници като тебе.
  • 5 СлаФчо Космонавта

    8 2 Отговор
    Ех учени, недоучени...! Защо не вземете да обясните произхода на Ковид-19 а сте се хванали да обяснявате необяснимото!?! Питам, за един приятел както казват мъдрите сънародници.
  • 6 Питай Слафчо

    2 2 Отговор
    Със питане се отива до Диарбекир на стоп...!

    Коментиран от #8

  • 7 Урантия

    2 2 Отговор
    В атмосферата на Уран има толкова голямо количество обогатен уран-235, че даже са кръстили планетата на името на елемента.
  • 8 Питай Бойко

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Питай Слафчо":

    А с пипане и до G-точката

    Коментиран от #10

  • 9 Анонимен

    2 2 Отговор
    Това ако им палнеш клечката ще стане бая голям взрив.

    Коментиран от #11

  • 10 Не мога,

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Питай Бойко":

    Дърта съм и неграмотна... разкажи ми ти..аз, съм по приказките цел живот, за, Али и шпекувия най добре..!
  • 11 Ал химик

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Едва ли, за подобна реакция е необходим кислород.