Last news in Fakti

23 Септември, 2021 22:30 5 477 7

Как да се справим с ревността?

  • ревност-
  • завист-
  • любов-
  • връзка-
  • партньор

Ревността е една от най-честите причини за неуспеха на връзките, колкото и да се обича двойката

Как да се справим с ревността? - 1
Снимка: Shutterstock

Ревността е едно от най-нормалните и често срещани човешки чувства, което се проявява най-вече спрямо партньора, с който сме във връзка, но и в редица други случаи, касаещи близки хора и дори предмети. Тя е тихият убиец на отношенията, най-вече ако е в особено големи размери.

Ревността може да се появи не само в личните отношения, но и в професионалните, в приятелските, семейните. За да се справите с нея, трябва да поработите върху усъвършенстването на емоционалната си интелигентност, като най-напред разпознаете ревността, разберете механизмите ѝ и се научите да управлявате емоциите си.

При много хора ревността се проявява като завист. Ревността и завистта са много сходни емоции, но между тях все пак има съществена разлика. Когато изпитвате ревност, вие съзирате човек или обстоятелство да бъдете обичани, да получавате внимание, пълна отдаденост от партньора ви или друг човек в живота ви.

Когато изпитвате силна ревност, реакциите ви могат да доведат до влошаване на отношенията ви с човека, към когото изпитвате ревност, особено във връзката.

Ето някои начини да се справите с ревността и проявленията ѝ.

Признайте, че изпитвате ревност

Едно от най-трудните неща е да осъзнаете, че сте ревниви. Признаването на ревността пред самите себе си е първата стъпка към справянето с това отровно чувство. Преди всичко е важно да осъзнаете, че ревността не ви прави лош човек. Тя просто предизвиква лавинообразна поява на много широк спектър от емоции, които ви терзаят вътрешно, а в даден момент придобиват и външно проявление чрез реакции, думи. Отричането на факта, че ревнувате, ще ви попречи да се справите с това чувство, което ще отрови връзката ви с времето. Ще ви постави в омагьосан кръг, който ще доведе до ескалиране на напрежението между вас и партньора ви.

Определете неизказаните ви чувства и нужди

Вероятно не съществува връзка, която да е изцяло открита и в която и двамата партньори да изказват всяка своя нужда и мисъл. Когато в съзнанието остават потиснати и неизказани мисли и чувства, може да се появи ревност към трети човек. Ако се чувствате недостатъчно оценени, обгрижени, обичани и получаващи вниманието, от което имате нужда, ревността може да се загнезди в съзнанието ви и да ви глозга постоянно. За да се справите с това, можете да се опитате да изясните най-напред пред себе си нещата, от които имате нужда, но които не изказвате пред партньора си. Искреността в отношенията помага до голяма степен за туширане на ревността и справянето с нея.

Говорете за чувствата си с подходящите хора

Когато споделяте такава деликатна информация, каквато са чувствата и емоциите във връзката, трябва задължително да го правите пред точните хора. Ако говорите за ревността, потиснатите емоции и нуждите си със странични хора, това потенциално може да навреди на връзката ви. Обърнете внимание най-вече на партньора си и бъдете честни и искрени с него. Прозрачността лекува отношенията.

Предпазвайте се от взимане на необмислени решения и прибързани изказвания

Винаги, когато сте афектирани, реакциите ви могат да са твърде необмислени и това да ви накара да кажете неща, за които ще съжалявате. Пребройте до 10, вдишвайте дълбоко и се опитайте да се успокоите преди да кажете нещо, което може да влоши ситуацията. Гневът и ревността не са добри съветници в моменти на афект. Вероятността да съжалявате след това е голяма. Ако успеете да култивирате желанието си да реагирате при всеки повод за ревност, ще ви е по-лесно да живеете в хармония преди всичко със самите себе си, а след това и като част от връзката с партньора ви. Изразяването и задоволяването на личните нужди са активни дейности, в които участие взимат и двамата партньори. Преодоляването на ревността във връзката ще подсили доверието помежду ви и ще ви накара да се почувствате по-самоуверени.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пръц

    6 5 Отговор
    Както казват футболистите:
    "Живота продължава".Тури си го на КРА и гледай да ти е готино.Няма смисъл да се тровиш заради някаква Орва
  • 2 Турай си я

    7 0 Отговор
    на къра.
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 8 Отговор
    Мнoгo прoблeми идвaт oт мoнoгaмиятa..., нo тaкa cмe възпитaни, чe дoри дa мoжeш дa ocигуриш дoбър живoт нa някoлкo жeни, трябвa дa ce зaдoвoлиш c EДНA, тъй кaтo мнoгoжeнcтвoтo в Бългaрия e нeзaкoннo. Cтaритe мoми пък нaпрaвo къcaт cърцeтo...
    Проблемът е в МОНОГАМИЯТА. Жена ти знае, че тя официално е единствената и си вдига "акциите"....
  • 4 Честито

    4 7 Отговор
    Лесно: стойте до жена си, ама си имайте една...две...или колкото искате приятелки. Най-добре ще е, ако едната чудесно готви, другата прекрасно се държи с вас и ви угажда, а третата направо да ви разглобява от страстен sex. Няма да има никаква ревност, а само кеф, кеф, кеф....кеф.
  • 5 мнее

    7 1 Отговор
    вcякa женa рaно или къcно ще зaпочне дa търcи подходящ cериозен мъж,че коя ще е тaзи която ще иcкa дa е винaги любовницa
  • 6 Мръсния Фикри

    3 1 Отговор
    Първо, кого да ревнуваш, второ има и по от мен, които мислят, че са ревниви, това не е ревност, това е простащина, това е, свинщина,...... на стари години, почти всички чувства се притъпяват...... има други по важни неща от това, за което да се мисли, но за младите, да съществува, но и тук, при тези доста променени времена, нещата се променят, става всичко,, грозно,,......!
  • 7 Абе Стойчу

    1 0 Отговор
    В студенските години, къде беше младежа, че да не правиш толкоз разходи, да обедняваме...аз знам къде беше....но ти не знаеш, дали...!!?