1 Октомври, 2021 11:29 2 576 8

Топенето на полярния лед изкривява земната кора

  • топене на ледовете-
  • земна кора-
  • изкривяване-
  • глобално затопляне-
  • климатични промни

Когато ледът изчезне, кората отдолу се променя - подобно на възглавница от мемори пяна

Топенето на полярния лед изкривява земната кора - 1
Снимка: shutterstock

Топенето на полярния лед изкривява земната кора. Тази промяна на формата е фина и се случва на много далече от ледените щитове.

Учените наблюдават промяната като част от изследванията, за да разберат как изменението на климата ще повлияе на морското равнище. Изследването на изкривяването също е важно, тъй като учените трябва да могат да коригират това движение на земята, когато измерват други видове геоложки процеси, пишат авторите на изследването в августовския брой на списанието Geophysical Research Letters.

Когато ледът изчезне, кората отдолу се променя - подобно на възглавница от мемори пяна, когато се отдръпне ледникът, кората отдолу, вече освободила се от товара си, бавно се издига обратно нагоре. Това се нарича глациоизостазия и наистина е много бавен процес. В някои региони с голяма географска ширина земята все още се възстановява от отстъплението на ледената покривка в края на последния ледников период.

Но сега полярните региони губят лед с нарастваща скорост поради изменението на климата. От 2000 до 2010 г. загубата на лед от Антарктида, Гренландия и планински ледници се е увеличила с 60% в сравнение със загубата на лед между 1990 и 2000 г., според документ, публикуван през 2020 г. в The Cryosphere.

Това стопяване влияе върху формата на кората, точно както загубата на лед в края на ледниковия период. Но повечето изследвания са фокусирани върху промените на кората точно под и около ледените щитове. Дори когато изследователите изучават по-далечни ефекти, те се фокусират върху вертикални промени във формата на кората. Но движението на кората след загуба на лед е триизмерно, което означава, че се измества и хоризонтално.

Софи Кулсън от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико, която провежда изследването, докато е в Харвардския университет, решава да направи глобален 3D поглед върху въздействието на загубата на лед през 21-ви век. Тя и нейните колеги използват сателитни данни, събрани между 2003 и 2018 г., за да открият малки движения в кората, сравнявайки тези промени със загубата на лед в Антарктида, Гренландия и ледниците с голяма географска ширина.

Те откриват, че в много случаи хоризонталното движение на кората изпреварва вертикалното движение (издигането). Движението се оказва много зависимо от това колко лед се губи всяка година, но както в годините с големи, така и с ниски загуби, по-голямата част от Северна Америка се движи по-скоро хоризонтално, отколкото вертикално. Хоризонталното пълзене, предимно на север, достигна своя връх през 2012 г. до 0,45 милиметра. В годините с ниски загуби това движение е средно около 0,1 мм за целия континент.

В началото на 2000-те години ледът бързо се оттегли от Антарктическия полуостров и от Западна Антарктида, но Източна Антарктида увеличава леда си. Това увеличение и загуба в крайна сметка се осредняват по отношение на земната кора, така че по-голямата част от деформацията е ограничена до относително малка площ в южната част на Тихия океан. Северното полукълбо е в друга ситуация. Загубата на лед от северните географски ширини е свързана със средно 0,4 мм хоризонтално - предимно на север - движение всяка година в Северното полукълбо. Това включва до 0,3 мм движение в Канада и САЩ и до 0,2 мм в Европа и Скандинавия.

Тези цифри може да изглеждат незначителни, но те се събират с времето. И това изкривяване може да повлияе на бъдещите загуби на лед.

"В някои части на Антарктида, например, възстановяването на кората променя наклона на скалата под ледената покривка и това може да повлияе на динамиката на леда", коментира Кулсън пред Harvard Gazette. По-стръмният наклон означава по-бърз поток от лед към морето.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    11 1 Отговор
    Затова има само един начин това да се спре - яко ваксиниране 500 милиона оцелели и край на глобалното затопляне

    Коментиран от #3

  • 2 Чъки

    7 0 Отговор
    И косата ви държи главата на място иначе ще извръкне в Космоса!
  • 3 Громек

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Жоро":

    Чичо Бил Гейтс да не си прописал на бг език?
  • 4 вес

    6 1 Отговор
    Матрял за блондинки ли е това ))))

    Коментиран от #5

  • 5 яко ни лъжат

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "вес":

    това ТЪПАТА ГРЕТКА ЛИ ГО КАЗВА!???? И НАЩЕ МИСИРКИ БЪРЗАТ ДА ПИШАТ ГЛУПОСТИ!!!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Ивайло

    3 1 Отговор
    Пак пробутват някакви глупости!!! Сравнена с масата на планетата Земя, масата на полярния лед е нищо!!! Какво влияние може окаже на земната кора??? Същото което кашон ще окаже на преминаващ върху него тир!!!
  • 8 Сиганина с акордеона

    5 0 Отговор
    Къде е земната кора, къде е полярния, лед, скоро близкия ни тротоар беше,, разкопан,, сега пак, това е непрекъснато, строителните фирми, заради един обект ли го правят това, дървета с големи корени, същото.... полярния лед им пречел...