Last news in Fakti

7 Октомври, 2021 18:05 4 055 8

Археолози откриха най-стария чифт ски

  • ски-
  • най-стария чифт ски-
  • най-старите ски-
  • археолози-
  • норвегия-
  • запазени

Известни са фрагменти от ски и скални рисунки на 8000 години

Археолози откриха най-стария чифт ски - 1
Снимка: shutterstock

Археолози откриха най-стария чифт дървени ски в Норвегия, съобщи сп. Science.

Ските са на 1300 години. Те са добре запазени, включително и връзките от брезово въже и кожа. Дълги са 187 см, а широчината им е 17 см.

През 2014 г. норвежките археолози откриват първата ска на планината Дигерварден, където е стояла в леда 1300 години. Тъй като ските са на чифтове, учените наблюдавали мястото през лятото с надежда да се появи и втората. След седем години търпението им се отплатило - на 5 м видели втората ска. Тя е по-добре запазена, вероятно защото е била по-дълбоко в леда, обяснява в блога си археологът Ларс Холгер Пило, който е участвал в експедицията.

Това е най-старият чифт ски, а и най-добре запазеният. Известни са фрагменти от ски и скални рисунки на 8000 години, но не и с непокътнати свързващи части, които да показват как са прикрепвани.

Ските са използвани за превоз. Поправяни са многократно - признак, че са били ценни и подмяната им не е била лесна. Те не са идентични - вероятно са взети от различни чифтове.

Какво се е случило на притежателя на ските, археолозите не могат да кажат. Възможно е той да ги е загубил, докато е ловувал, или е бил ранен и не е можел да се спусне с тях по склона. В този случай ледът може да крие още изненади.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джамбаза

    17 3 Отговор
    На 1300 години?
    Това са ските на Хан Аспарух с които е минал Карпатите, а после продал на норвежки мигрант.

    Коментиран от #6

  • 2 Тва е

    9 2 Отговор
    Дъска от кораба на Ной бе невежи...
  • 3 Раданч Татлъту

    14 4 Отговор
    Това са ските на Лили Иванова!🥳👧👍

    Коментиран от #5

  • 4 Мюмюн

    2 3 Отговор
    Ба.х.ти лажцити тези-парвити ски са опутребявани вав нашта прарудина-индиа. Преди пет иляди гудини там е било кат канада-пулувината щати са били пални сас бахър и сняг, другити пулувина жега кату у арабистан. Ама некву природну явление, катаклизам, бетствие упустушило половин индиа и нашти прарудитили са трагнали насам кам еуропата. Ас знам мойту рудусловно дарво-пруизлизам ут щата Утар Прадеш, ут симействуто на богат махараджа. Затуй убичам металити и златуту...наследствено е. 👳‍♂️👑💰
  • 5 Лили Иванова

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Раданч Татлъту":

    Това са мои неща . Сега ме изкараха няколко години по стара
  • 6 Гого

    4 5 Отговор

    До коментар #1 от "Джамбаза":

    Не,на Лили Иванова са-още си ги търси
  • 7 Авторемонтна статията

    1 1 Отговор
    Братиньо преди да пишеш глупости виж че са с Кандахари питай чича ти Гогол кога е измислен кандахара
  • 8 Северна, държава

    5 1 Отговор
    Та, си е нормално там да, открият първите ски, а не първото колело...!