Last news in Fakti

11 Октомври, 2021 14:15 7 062 17

На този ден: Айнщайн разкрива възможността за създаване на атомна бомба

  • атомна бомба-
  • айнщайн-
  • рузвелт-
  • писмо

Айнщайн описва това в писмо до Рузвелт

На този ден: Айнщайн разкрива възможността за създаване на атомна бомба - 1
Снимка: Shutterstock

1939 г. американският президент Франклин Рузвелт получава писмото на Алберт Айнщайн и други учени за възможността да бъде произведена атомна бомба, съобщава trafficnews.bg

Още на 2 август 1939 г. Айнщайн пише първото си писмо до американския президент Рузвелт, с което му разкрива възможността за създаването на атомна бомба от германците и го увещава Америка да предприеме по-нататъшни действия, които да стимулират разработките. Няколко години по-късно Айнщайн съзнава ролята си в този исторически момент и дълбоко съжалява.

Бойните действия станали причина за ускоряване на всички военни разработки, а накрая атомната бомба била изпробвана на практика за първи път, поразявайки Хирошима и Нагасаки.

Ето и текстът на писмото на Айнщайн:

Сър:
Част от последната работа на Е.Ферми и Л.Силард, която беше сведена до знанието ми посредством ръкопис, ме кара да предполагам, че елементът уран може да се превърне в нов и важен източник на енергия в най-близко бъдеще. Някои възникнали аспекти на ситуацията предполагат бдителност и при необходимост - бързи действия от страна на Администрацията. Ето защо смятам, че е мой дълг да привлека вниманието Ви към следните факти и препоръки.

В хода на последните четири месеца се стигна до тази вероятност чрез работата на Жолио във Франция, както и на Ферми и Силард в Америка, че може би е възможно да се изгради верижна ядрена реакция с голяма маса уран, чрез който огромна мощност и големи количества нови елементи, подобни на радий, ще бъдат произведени. Сега вече е почти сигурно, че това ще бъде осъществено в най-скоро време.

Този нов феномен ще доведе и до изобретяването на бомби, а можем да допуснем, макар и с по-малка сигурност, че извънредно мощни бомби от този вид могат да бъдат направени по този начин. Една единствена бомба от този вид, пренесена от кораб и взривена на пристанище, може убедително да разруши цялото пристанище заедно с някои прилежащи територии. Така или иначе, такива бомби може да се окажат твърде тежки за транспортиране по въздух.

Съединените Американски Щати притежават само бедни уранови руди в ограничени количества. Има добра руда в Канада и бивша Чехословакия, но най-важният източник на уран е в Белгийско Конго.

Предвид тази ситуация може да помислите за желателно да се поддържа постоянен контакт между Администрацията и групата физици, работещи по верижните реакции в Америка. Един от възможните варианти за Вас би бил да възложите задачата на човек, който има доверието Ви и който вероятно би могъл да съдейства като неформален фактор. Задачата му би могла да съдържа следното:

а) да стигне до правителствените департаменти, които да държи в течение за по-нататъшното развитие и да придвижи напред препоръките за правителствено действие, отделяйки специално внимание на проблема за опазването на доставената за САЩ уранова руда.

б) да се засили експерименталната работа, която понастоящем е провеждана в рамките на бюджетите на университетските лаборатории, чрез набиране на средства, ако такива са необходими, посредством неговите контакти с частни лица, които желаят да направят своя принос за каузата и може би също като получи съдействие от индустриални лаборатории, които разполагат с необходимото оборудване.

Разбирам, че Германия всъщност е спряла покупката на уран от Чехословашките мини, които е завзела. От това, че Германия е трябвало да предприеме толкова ранно действие може да се подразбере, че синът на германския зам.-министър на външните работи фон Вайцзекер е прикачен към института Кайзер-Вилхелм в Берлин, където част от американската работа по урана е подновена.

Искрено ваш,
Алберт Айнщайн


На 11 октомври 1994 г. орбитата на „Магелан” е занижена за последен път и на следващия ден връзката с апарата е загубена. Счита се, че след още един ден апаратът частично е изгорял в гъстата атмосфера, като някои части може би са достигнали до повърхността.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Врагове

    19 2 Отговор
    Всяка злина в света е измислена от евреин, тази също!
  • 2 Щилян и орк. Рамщайн

    15 1 Отговор
    Айнщайн и брат му Франк.... Франкенщайн
  • 3 Ник Щайн

    13 3 Отговор
    Нищо хубаво от един Щайн и САЩайн .
  • 4 Хаджи Генчо

    6 4 Отговор
    Ако Хитлер беше успял да направи атомна бомба, англосаксонският свят щеше да говори немски, а славяните щяха да са в резервати.

    Коментиран от #6

  • 5 Гаргамел

    16 0 Отговор
    Вие четете ли преди да побликувате нещо ФАКТИ???? Въпроса е риторичен



    Иcкрeнo вaш,
    Aлбeрт Aйнщaйн

    Нa 11 oктoмври 1994 г. oрбитaтa нa „Мaгeлaн” e зaнижeнa зa пocлeдeн път и нa cлeдвaщия дeн връзкaтa c aпaрaтa e зaгубeнa. Cчитa ce, чe cлeд oщe eдин дeн aпaрaтът чacтичнo e изгoрял в гъcтaтa aтмocфeрa, кaтo някoи чacти мoжe би ca дocтигнaли дo пoвърхнocттa.

    Коментиран от #8

  • 6 Илия /пророк/

    2 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хаджи Генчо":

    А Али Генчо нямаше да се роди ..
  • 7 Немски

    18 1 Отговор
    евреин . Пищят десетилетия за Холокоста , а мълчат за стотиците хиляди невинни жертви в Хирошима и Нагасаки , както и последствията и страданията на толкова японци и до днес !

    Коментиран от #9

  • 8 ХА ХА

    12 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гаргамел":

    Ти пък , последният текст е пряко свързан с писмото ,но е само за избрани разбирачи .
  • 9 пешо

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Немски":

    и самите японци, които иначе лакомо са отворили г.ъ.з за "северни територии", са подвили опашка най-робски.
  • 10 Годфри

    4 1 Отговор
    САЩ планирали да взривят Луната с ядрена бомба по време на Студената война като демонстрация на сила, показват тайни американски документи, цитирани от британския в. "Дейли Телеграф".
    Американските военни създали тайния проект, наречен "Изследване на научните полети до Луната" или "Проект А119", с надеждата, че СССР ще бъде сплашен, виждайки избухването на ядрената бомба от Земята. Това щяло да даде на САЩ силно необходимия им морален тласък, след като руснаците успешно изстреляха в орбита изкуствения спътник "Спутник" през 1957 г, разказва физикът Ленард Рейфел, който участвал в проекта.
    САЩ планирали да използват атомна бомба, защото водородната бомба била прекалено тежка. Планирането включвало изчисления на астронома Карл Саган, който по това време току що завършил университета, предава БГНЕС.
    Военните обаче се отказали от идеята, която трябвало да бъде осъществена през 1959 г., заради опасения от неблагоприятни последици за Земята, ако експлозията се провали.
    Документите по проекта били пазени в тайна близо 45 години и американските власти никога не са потвърждавали официално, че провеждат подобно изследване.
  • 11 Нанфо

    6 0 Отговор
    Вреден човек.
  • 12 лео

    9 0 Отговор
    Айнщайн е дребен еврейски мошеник.никога нища не е откривал .откраднал е от патентното бюро в Берн откритието на фр.учен и след години го публикува от свое име
  • 13 Такъв не се е родил

    3 1 Отговор
    Страхотен, но колкото полезен за човечеството, толкова и вреден, пък нищо, никой няма да усети.. може би...!

    Коментиран от #16

  • 14 Gucci x Balenciaga : Une collaboration

    3 2 Отговор
    Все още е гениален, със сигурност зловещ, но блестящ,всеки човек един ден ще трябва да отговаря за действията си пред Бог. Айнщайн
    разкрива човешката лудост, някои мъже са още по -луди и са готови да използват всички средства, с които разполагат, за да постигнат своя край, да защитят и запазят своите интереси ..Алберт Айнщайн беше прав по съществен момент: човешката глупост дава доста добра представа за безкрайността.
  • 15 Знаещ

    1 2 Отговор
    Тоя на снимката е Гейоргии Димитров .Комуниста .
  • 16 Госあ

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Такъв не се е родил":

    Нищо полезно не е излязло от този плагиат. Трябвало е да замине по направление към банята.

    Коментиран от #17

  • 17 Не изкарвай хората прости

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Госあ":

    По евтин ток, откъде щеше да има, едно от нещата....