1 Септември, 2011 13:29 1 359 0

Отслабването: На първо място са добрите навици!

  • отслабване
Отслабването: На първо място са добрите навици! - 1
BGNES

Вярно е, че все повече изследвания показват еднозначно: повечето диети не дават желания резултат. Някои хора наистина отслабват, но само временно – след края на ограниченията те бързо възстановяват предишните си килограми, а в някои случаи дори добавят още някой отгоре, съобщава dieti.info.

Не бързайте обаче да обвинявате самата диета. Причината може да не се окаже в нея, а във вредните и нездравословни навици, които имате. Успехът на много диетични планове зависи най-вече от... сивото ви вещество. Т.е. от това какво знаете и как го прилагате, за да постигнете желания резултат.

Прочетете коментарите по-долу и преценете кои се отнасят до вас. Може би тези дилеми просто се нуждаят от правилното ви решение.

 

Склонни сте да придавате прекалено голяма “сила” на храната

А тя не може да ви накара да я изядете. Много хора вярват, че шоколадът буквално ги заставя да го изядат. Всъщност човек трябва просто да има силата да казва НЕ.

 

Смятате, че има добри и лоши храни

Не е вярно! Храната не може да има човешки характеристики. Тя е просто храна – мазна, солена, нискомаслена, богата на фибри и т.н. Изборът се очаква да е от Вас.

 

Смятате, че диетата е нещо, което “трябва да започна”

А съответно в някакъв момент и да спрете? Мнозина си мислят: “Ще започна диета и като сваля 10 кг, може да спра”. Това е идеалната рецепта за провал, защото почти сигурно веднага ще си върнете предишното тегло и ще си останете само с отрицателните емоции от лишенията. Диетата е начин на хранене – всеки ден, а не “докато сваля тези излишни килограми”.

 

Вярвате, че ще отслабнете без да се движите

Възможно е и практиката го показва. Но тя също така сочи, че диета без движение е напълно излишна – килограмите се връщат отново и то много скоро.

 

Ядете едни и същи плодове и зеленчуци всеки ден

Това е все едно да попълвате само 4 числа във фиша на тотото и да се чудите защо не печелите шестица. Само разнообразното хранене (включително изборът на различни плодове и зеленчуци)...... може да осигури на организма достатъчно фитохимикали, т.е. хранителни вещества,които да задоволят нуждите на тялото.

 

Смятате, че всички мазнини са вредни

Всъщност част от тях дори са препоръчителни – например омега-3, които се съдържат най-много в рибата, ядките и семената.

Наистина избягвайте обаче трансмазнините и ограничете (не спирайте!) употребата на пълномаслени млечни продукти и по-мазно месо.

 

Смятате, че пиете твърде много калории

Ако вярвате, че чаша сода е вредна, а сокът или спортната напитка не, помислете пак. Сокът съдържа същото количество калории (или дори повече) от чашата сода. Вместо което и да е от изброените по-горе по-добре изяжте един плод. Спортните напитки обикновено съдържат голямо количество захар. Вместо тях пийте вода и яжте плодове.(а)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА