ФАКТИ.БГ
 • бункер-
 • сталин-
 • бункер сталин-
 • русия-
 • втора световна война-
 • секретно-
 • град самара

Най-секретният бункер от Втората световна война се озова на най-неочаквано място

Той е дълбок 37 метра – приблизително колкото 12-етажна сграда, и не може да бъде поразен от бомба

Публикувана: 22 Октомври, 2021 20:30
18 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 24616
 • Най-секретният бункер от Втората световна война се озова на най-неочаквано място - 1
  Снимка: shutterstock
 • ШРИФТ ПЕЧАТ
  Вашата оценка:
  Оценка 4.2 от 63 гласа.

  На 28 май 1990 г. жителите на един адрес в руския град Самара останали като гръмнати, след като там бил открит един от най-укрепените и дълбоки бункери от Втората световна война.

  Как този бункер се е озовал там?

  Бункерът на Сталин се намира в двора на адрес ул. „Фрунзе“ 167 зад една почти незабележима табелка. Ако не знаете, че е там, можете да минете много пъти покрай сградата и да не разберте.

  В момента в тази сграда се помещава Самарската държавна академия за култура и изкуство, а някога там е бил Областният комитет на КПСС.

  Заради недоброто състояние на отбраната в покрайнините на Москва, на 15 октомври 1941 г. Държавният комитет по отбрана на СССР приема постановление №801 „За евакуация на столицата на СССР Москва“. За резервна столица е избран град Куйбишев (така се е казвала Самара по времето на СССР). Той се намира на безопасно разстояние от фронта, но не прекалено далеч, за да може от там да се ръководи армията и икономиката.

  Градът има развира транспортна инфраструктура, а също така е и надеждно защитен от авиацията и диверсиите на противника. Той се намира на хълм, на запад от него е река Волга и Самарският лък.

  За да евакуира Сталин, на 21 октомври 1941 г. държавният комитет по отбрана издава таен указ „За изграждане на убежище в Куйбишев“ – Обект №1. През февруари започва изграждането на бункера под сградата на Областния комитет.

  На 37 метра под земята е създаден обект, който трябвало да стане резервен щаб на върховния главнокомандващ. На територията на вътрешния двор, където започнало строителството, се намирала сградата на комитета, общежитие за служителите му, правителсвен хотел и централа на НКВД. Тук не можело да влязат външни хора.

  Снимка: shutterstock

  Най-секретният бункер от Втората световна война се озова на най-неочаквано място

  Времето за строителство е невероятно по днешните стандарти – едва 9 месеца, като се има предвид, че 597 души са работили само на ръка, с кирки и лопати, за да не вдигат шум и да не разсекретят обекта. Бункерът е умалено копие на московската метростанция „Аеропорт“, само че с вертикална шахта. Работата е извършена от бригадите на „Метростой“, но се носят легенди, че работници от ГУЛАГ са участвали в строителството, след което те са разстреляни. Няма документални сведения за това.

  Бункерът е дълбок 37 метра – приблизително колкото 12-етажна сграда. Това е най-дълбокия разсекретен бункер от това време. За сравнение – бункерът на Хитлер е 16 метра, а Чърчил и Рузвелт имали само два етажа.

  Снимка: shutterstock

  Най-секретният бункер от Втората световна война се озова на най-неочаквано място

  Това е и най-защитеният бункер, защото при попадение на най-мощната бомба от въздуха от това време той няма как да бъде унищожен заради пластовете земя, бетон и пясък.

  На всеки от етажите имало служебни помещения – за охрана, складове, техническа поддръжка. Сега там има тематични изложби.

  Снимка: shutterstock

  Най-секретният бункер от Втората световна война се озова на най-неочаквано място

  Бункерът е оборудван и с масивни стоманени врати под налягане, които не позволяват преминаването на газ и вода и са способни да издържат натоварване до 10 тона на квадратен метър. Има автономна система за регенерация на въздуха и собствена електроцентрала на дизелов генератор. Изчислено е, че тук може да се живее напълно самостоятелно 5 дни.

  Най-интересната част се намира на приземния етаж. Тук са офисът на Сталин, конферентна зала, комуникационна зала, малка трапезария и бани.

  Този бункер крие много тайни и за него се носят различни легенди.

  Снимка: shutterstock

  Най-секретният бункер от Втората световна война се озова на най-неочаквано място

  Бил ли е самият Сталин тук? Няма документално потвърждение за това, което не е изненадващо, тъй като във военно време никой не бил писал за това. След разсекретяването на бункера се появиха хора, които сякаш са участвали в изграждането му – те познаваха твърде добре с устройството му. Някои твърдят, че Сталин е правил корекции по времена строителството и лично е приел бункера.

  Всички помещения ли са разкрити? Всеки, който е влизал, ще отбележи, че бункерът е твърде малък. Освен това кабинетът на Сталин има 4 блокирани врати, за които гидовете твърдят, че са фалшиви. Според тях тези врати са служели за сплашване на хората, които идвали да се срещат със Сталин в бункера.

  В съседство с бункера на Сталин се намира този на Калинин – Обект №2. Той започва от сградата на операта и балета и завършва при щаба на Приволжкия военен окръг. Той многократно превъзхожда първия. Въпреки че няма официално потвърждение за това, би било странно, ако тези два бункера, разположени в непосредствена близост един до друг, не са били свързани помежду си.

  Русия

  Поставете оценка на статията:
  Оценка 4.2 от 63 гласа.

  Въвеждане на коментар към статията
  Име :


  Напишете кода от картинката
  Визуална кептча
  Коментар:
  Коментари към статията
  честен ционист
  1 Отговор
  Бункерите не се правят за противоракетна защита, а за спиране на народната любов.

  Оценка:
  -58 +31

  Майна
  2 Отговор
  Този път новите ФАШИСТИ ДА СЕ ОГЛЕЖДАТ ЗА БУНКЕРИ ...ЗАЩОТО РАЗПЛАТАТА ЩЕ Е СТРАХОВИТА

  Коментиран от #7


  Оценка:
  -15 +77

  Грульо
  3 Отговор
  Влезнах да видя дали бункера не е в зайчарника и за снимки с шкафове. :D

  Коментиран от #8


  Оценка:
  -10 +46

  Ироничен
  4 Отговор
  За да познават устройството, не е задължително за са участвали в строителството. Достатъчна е поддръжката.

  Оценка:
  -2 +47

  В е л и к и я
  5 Отговор
  В началото на войната Сталин се е криел в бункер , а в края Хитлер ..ама като гледам този на Хитлер е било по скоро бърлога ....!

  Оценка:
  -9 +48

  Либия и Русия
  6 Отговор
  граничат...та бункерите не учудват...!

  Оценка:
  -15 +7

  ИМПЕРИАЛИСТ
  7 Отговор

  До коментар #2 от "Майна":


  „Смърт на фашизЪма свобода на народа!“
  „Петилетката в съкратени срокове!“
  “Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари”

  Оценка:
  -25 +28

  Болярин
  8 Отговор

  До коментар #3 от "Грульо":


  И какво намери ? Само снимка и името Грульо - нали !!?

  Оценка:
  -1 +9

  Между другото
  9 Отговор
  Самара също е старинен български град !

  Коментиран от #10


  Оценка:
  -3 +34

  Сталин
  10 Отговор

  До коментар #9 от "Между другото":


  Мачтай си

  Коментиран от #12, #17


  Оценка:
  -19 +3

  Абракадабър
  11 Отговор
  Ний пък си помислихме , че е бункера на ВОЖДА с чекмеджетата злато и евро ! Пък той бил на Сталин. Явно са сбъркали нещо !

  Коментиран от #15


  Оценка:
  -9 +18

  1111
  12 Отговор

  До коментар #10 от "Сталин":


  Ми там се е намирала Волжка България бе бастун червен!

  Коментиран от #14


  Оценка:
  -3 +27

  Едуард Петров-Едо
  13 Отговор
  Не ли много странно, да ни занимавате с вехтошарски теми, подходящи единствено за маргинализирани типове и ХЕДОНИСТИ, за които девизът: Ден да мине, самун да загине! - е като Манната Небесна за Мойсей и еврейския народ, който между другото 40 години броди в пустинята, преди да влезе в Обетованата Земя! Изглежда Историята се повтаря и Новото е добре забравено Старо! А МОЖЕ ДА СЕ ПОДХВАНЕ ТЕМАТА ЗА БЪДЕЩОТО ПО-ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ! И всеки да може да дава своето виждане! Считам, че Президентска Република, както е в САЩ и някой други държави, би било добро начало и след кратък период, МОЖЕМ ДА ПРЕМИНЕМ КЪМ Пряка Демокрация ПО ПОДОБИЕ НА Швейцария, с Референдуми под егидата на Президента! Намален Парламент от 80 - 100 Депутата! Задължително гласуване! Въпросите за обсъждане се предлагат от Инициативни комитети, съставени от всички прослойки по ясен и открит начин! ,,Много са проблемите на Българския Народ и Държава, но с Божията Помощ ще се освободим от всички тях!" Амин!

  Оценка:
  -7 +21

  0101
  14 Отговор

  До коментар #12 от "1111":


  Тя и майката на Петър Велики е от Волжска България! ФАКТ!

  Оценка:
  -0 +16

  Не се кОси
  15 Отговор

  До коментар #11 от "Абракадабър":


  Мисленето не ти е силната страна.Нормални разсъждения за 80 процентов.

  Коментиран от #18


  Оценка:
  -1 +4

  Ю.кортес
  16 Отговор
  На впутин бил на 160 метра дълбочина

  Оценка:
  -1 +4

  И там е
  17 Отговор

  До коментар #10 от "Сталин":


  Ушито знамето на Българското Опълчение. Или си спал в часовете по история. За Самарското знаме чул ли си?

  Оценка:
  -1 +7

  Кося се
  18 Отговор

  До коментар #15 от "Не се кОси":


  Нали не си се БОЙКОВИЗИРАЛ много , че така остро реагираш за МИСЛЕНЕТО ? Споко бе , усмихни се !

  Оценка:
  -1 +6

  ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


  ТОП 5