Last news in Fakti

28 Октомври, 2021 17:45 4 486 10

Ето кога ястието може да се превърне в отрова за организма

  • приготвяне-
  • храна-
  • здравословно-
  • отрова

Как никога не бива да приготвяме храната си

Ето кога ястието може да се превърне в отрова за организма - 1
Снимка: Shutterstock

Почти всеки човек има специално отношение към храната. Тя е един от начините да се поглезим, но зависи много от това как я приготвяме, пише actualno.com. Важно е да сме запознати с тънкостите и спецификите на термичната обработка, ако искаме организмът ни да усвоява полезните съставки от ястията, които поднасяме на трапезата. Запомнете, че начинът, по който приготвяме храната, оказва сериозно влияние върху свойствата ѝ. Има дори случаи, в които ястието може да се превърне в отрова за организма, ако не сме спазили основните препоръки за термична обработка.

Лекари и специалисти са единодушни, че ако редовно консумираме пържено месо и пържени в олио зеленчуци, можем много да си навредим. Разбира се, не става въпрос за похапване на такова блюдо веднъж в месеца, а системна консумация. Много по-добре е, вместо да пържите зеленчуците, да ги задушавате. Този начин на готвене, освен, че е полезен, е и здравословен. Вероятно по-голямата част от домакините съвсем несъзнателно го правят или с цел да спестят от растителната съставка. В нея обаче се натрупват опасни канцерогенни вещества, които е възможно да отключат сериозни заболявания в бъдеще. Отново става въпрос за системно приготвяне на храната по този начин. Ако допуснете тази грешка веднъж, не е голям проблем. За да се грижите по подобаващ начин за здравето си, никога не допускайте това в готвенето. Задушавайте храната и помнете, че по този начин тя е най-полезна и организмът успява да усвои всички полезни свойства от нея. Специалистите съветват още нещо – забранете си приема на алкохолни напитки по време на хранене. Те също допринасят за увеличаване риска от заболявания. Винаги отдавайте особено внимание на храната, която поднасяте на масата. Не само изборът на продукти е важен, но и начинът, по който ги приготвяте. Ако искате да се радвате на крепко здраве, бъдете активни и спортувайте!


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Малко

    16 4 Отговор
    простотии днес , че и тази !
  • 2 треса

    10 2 Отговор
    Яжте тиква изящия на 14.11.2021 г.и всичко ще е на ред със стомаха!
  • 3 Ками

    1 2 Отговор
    Когато не знаете какво сте брали в гората.
  • 4 NikNay

    3 6 Отговор
    Пасете трева от ливадата и пйте яода от потока за да сте здрави и яки като биволи и почти толкова умни ..
  • 5 Николай

    11 1 Отговор
    Как ли китайците са оцелели
  • 6 За, стари хора

    5 1 Отговор
    Месо и захар, забранени и млат младеш..... ще при паднат като,, кокошката,,...!
  • 7 Тоалетна хартия

    13 1 Отговор
    Едната ми прабаба стигна 92год. Другата 98год. Преживяли са всичко, от турско до втората световна война. Готвеха с мас и обичаха всичко да е много мазно.....Правеха месото на жар, правеха пушени неща..... Заврете си статията в.....Човк се разболява от нерви и претиснения!!!

    Коментиран от #8

  • 8 Наистина си,, парцал,, от 4 клас

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "Тоалетна хартия":

    Как се, пише,, притеснения,, лъжкиньо..!?

    Коментиран от #9

  • 9 Тоалетна хартия

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Наистина си,, парцал,, от 4 клас":

    Това ли ти е проблема, как съм написъл претиснение....???? Всксиниран ли си или си такъв по рождение ???!!

    Коментиран от #10

  • 10 Ти често ли ползваш ТХ..?!

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Тоалетна хартия":

    Ваксинирана съм, за което. трябва,, а, за другото да му мислят онези като тебе..... проблеми винаги има, докато има такива като,, вас,,....!