В ерата на здравословното хранене всички знаем колко важна е чистата и разнообразна храна. Една от храните, които задължително трябва да присъстват в менюто ни е рибата. Тя е много полезна и дава на организма ни вещества, които не можем да си набавим от други храни, или поне не в нужните количества. И това е факт.
Месото на сьомгата е спрягано за едно от най-полезните, но е изключително важно то да е чисто и прясно. Мастните киселини, които се намират в червената риба, са полезни за кожата, косата и мозъка. Цялата истина за норвежката сьомга ще ви смае.
Норвежката сьомга, специално отглеждана във ферми за риба, е също толкова пълна с хормони, препарати и антибиотици, както пилешкото месо, например.
Ето 5 причини защо е по-добре да се обърнете към диво уловена сьомга, ако е, разбира се, спрямо вашия бюджет:
1. Антибиотици
Предвид, че се отглеждат на много по-малко място в сравнение с открития океан, рибите в рибарниците, са често изключително натъпкани една в друга, като по-този начин могат да заболяват по-често и да се заразяват. Тук идва ред на антибиотиците, които се използват регулярно и после вие ги консумирате с рибата.
2. Високи нива на живак
Всички риби имат потенциален риск да пренесат живак на трапезата ви. Докато обичайно няма особен проблем да консумирате внимателно и в модерация, имайте едно наум, ако обичате често да хапвате риба, а тази отглеждана във ферми има обичайно по-високи нива на живак от тази която е диво уловена.
3. Диоксини
Потенциално опасни вещества, които погълнати в голямо количество, могат да предизвикат сериозно натравяне. Норвежката сьомга във фермите е възможно да съдържа по-високи нива от дивата, въпреки че според експерти, по-рядка консумация на норвежка сьомга (3-4 месечно), не би следвало да крие потенциални опасности за организма. Ако обаче обичате да хапвате през ден - два, то е добре да помислите дали не натрупвате много токсини в тялото си.
4. Рибата във фермите, всъщност е оцветена в розово
Всъщност сьомгата, която виждате най-често, е хранена с гранули, съдържащи "карофил", който е изкуствен оцветител, за да може нейното месо да изглежда такова, каквото е на дивата риба. Реално на изкуствено отглежданите сьомг, цветът е сивкав и не толкова апетитно изглеждащ за обикновения потребител, затова се оцветява изкуствено.
5. Плуват в тесни пространства, често в собствените си екскременти
Предвид, че реално се отглеждат в голям "аквариум", често си плуват в собствените отпадни продукти, което, разбира се, само по себе си означава, че създава предпоставка за образуване на патогенни организми. А именно и затова се включват антибиотиците като добър начин да се справят с този проблем.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 zeus
21:47 31.10.2021
2 оня с магарето
21:48 31.10.2021
3 ТОВА ДА ГО ЧЕТАТ ДИЕТОЛОЗИТЕ
Коментиран от #15, #45
21:50 31.10.2021
4 пенсионер
Коментиран от #34, #84
21:52 31.10.2021
5 Факт
Коментиран от #31, #70, #71
21:54 31.10.2021
6 наум
21:54 31.10.2021
7 Пучо Капучо
21:59 31.10.2021
8 Истината
Коментиран от #17, #19, #21, #46, #62
22:00 31.10.2021
9 Абе , ФАТКИ
22:02 31.10.2021
10 Мдаа
22:02 31.10.2021
11 Пулчо съм ази
Коментиран от #83
22:03 31.10.2021
12 Реалиста
22:05 31.10.2021
13 Алооо журналята
22:08 31.10.2021
14 √(n&Варна)
Берекет версин – през септември и октомври уловът на сафрид, чернокоп, барбун и зарган беше много добър по нашето крайбрежие.
Само паламудът дето малко се загуби, ама той е на периоди.
22:10 31.10.2021
15 ШИШИ
До коментар #3 от "ТОВА ДА ГО ЧЕТАТ ДИЕТОЛОЗИТЕ":
Аз затова и отслабнах...!Щото отказах тая скъпарска сьомга и преминах на цаца...!Сиромашия брат,какво да ви кажа...22:20 31.10.2021
16 1234
Коментиран от #22
22:20 31.10.2021
17 Тъпчо
До коментар #8 от "Истината":
Точно за норвежка я продават и имам позната която се подложи на диета с такава сьомга и влезна в болница с натравяне от живак. Вече не е същия човекКоментиран от #81
22:21 31.10.2021
18 Този коментар е премахнат от модератор.
19 Кво се чудиш...?!
До коментар #8 от "Истината":
Поредният автор,загубен в превода...22:36 31.10.2021
20 Този коментар е премахнат от модератор.
21 да питам
До коментар #8 от "Истината":
И ако е отглеждана в Норвегия , как ще се казва ? Я разясни .22:42 31.10.2021
22 Госあ
До коментар #16 от "1234":
Точно така !!! Дали някой от полуграмотната буржоа ще се сети да го каже на коктейлите в Глазгоу ?!22:56 31.10.2021
23 Дивата сьомга
23:03 31.10.2021
24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ
23:31 31.10.2021
25 Делта вариант
23:56 31.10.2021
26 Не бе
Коментиран от #28
00:27 01.11.2021
27 нема кинти
Май нема да си купа бентли...
не ме занимавайтъе с неква риба , която за порция струва колкот 20 банички.
00:42 01.11.2021
28 аа Гений
До коментар #26 от "Не бе":
И къде ще я намериш? Имаш риболовна яхта и време да пътуваш до Северно море или скаутите, които изкопуват всяка унция за продан ти я носят в хлаилна чанта с хеликоптер?Истинската сьомга струва 90 лв килото, пич. И не се намира на нашия пазар.
00:43 01.11.2021
29 Германеца
02:54 01.11.2021
30 Хляб и риба
03:40 01.11.2021
31 Селяк
До коментар #5 от "Факт":
И аз съм го гледал този филм, и ме потресе. Да не говорим колко сьомга изхвърляха която беше болна с тумори и какво ли не - с тонове изхвърляха. Ако ям сьомга тя е само диво уловена (ако намеря такава) иначе не пипам сьомга.06:32 01.11.2021
32 Янко
07:02 01.11.2021
33 Слави с очилата
07:28 01.11.2021
34 Рошко
До коментар #4 от "пенсионер":
С тези пенсии, не можеш стигна до Норвегия07:45 01.11.2021
35 Брейй..!
07:55 01.11.2021
36 В.В.П.
08:07 01.11.2021
37 Дребен бакалин от Кнежа
08:13 01.11.2021
38 Коментара
08:20 01.11.2021
39 Ко Видко
Коментиран от #63
09:11 01.11.2021
40 Я па я
09:39 01.11.2021
41 КРАДЦИ
09:58 01.11.2021
42 dddd
Коментиран от #48
10:11 01.11.2021
43 Стара чанта
10:24 01.11.2021
44 Чико
10:57 01.11.2021
45 Боко
До коментар #3 от "ТОВА ДА ГО ЧЕТАТ ДИЕТОЛОЗИТЕ":
С този азотен тор цацата ще стане голяма като сьомга!11:03 01.11.2021
46 ама наивен
До коментар #8 от "Истината":
Мислиш, че търговците няма да турят името "норвежка сьомга" на кулктивираните като прасета рибоци?Много правилно е казано в статията - бягайте от "норвежката сьомга" - такава у нас няма, но по магазините си стои точно това име.
11:53 01.11.2021
47 съвет
11:54 01.11.2021
48 абе
До коментар #42 от "dddd":
Бъркаш ги нещата. Ти говориш за липсата на хигиена, а не за качество на продукт.Цацата е нисък клас риба, но е много по-полезна от всичко замразено. Разбира се, по добре е лефер, чернокоп. сафрид, калкан, кефал, акула.... По възможност да не са периготвени в гранясала мазнина от гнусър с ниска заплата... Това са екологично чисти деликатеси. Ама защо ли ви ги хваля, само ще им дигнете цените.
Купи си някой път от магазин, зареждащ директно от рибарите и няма да искаш да помиришеш друга риба докато си в Бг. Ако отидеш другаде - там ще има други рибари, продаващи друга прясна риба и там тя ще е най-добрата.
Ако си софиянец, може да купиш и средиземноморска прясна риба - също е ок.
12:13 01.11.2021
49 2323232323
Коментиран от #65
12:14 01.11.2021
50 Дядо
Коментиран от #64
12:31 01.11.2021
51 Той
Коментиран от #57
12:32 01.11.2021
52 НикогаПовечеСДС-Чума
12:41 01.11.2021
53 Гришата
12:47 01.11.2021
54 Бахари Захаров
Коментиран от #56
13:06 01.11.2021
55 хе хе
13:07 01.11.2021
56 има начин
До коментар #54 от "Бахари Захаров":
Направо от рибарите трябва или от магазин, ко9йто зарежда само от рибари, Има такива.Фермерските рибоци са много по-зян от прасетата. По-добре яжте кифтета.
13:08 01.11.2021
57 до той
До коментар #51 от "Той":
Глупости.Има си екоилогични данни - чети ги.
Черно Море е по-чисто от Дунава в пъти, ама в Европа папакат дунавска риба.
13:22 01.11.2021
58 Потурко
13:25 01.11.2021
59 Йоко - понко
15:05 01.11.2021
60 Потник
16:24 01.11.2021
61 гост
16:42 01.11.2021
62 Живак
До коментар #8 от "Истината":
Статията е много точна сьомга от аквакултура баш норвежка.бъкана с какви ли не смески , химия , антибиотици . Същото както във птицеферма и др .подобни.18:11 01.11.2021
63 Еко фарма
До коментар #39 от "Ко Видко":
Хм вече го правим .18:14 01.11.2021
64 Този коментар е премахнат от модератор.
65 ТОЧКАТА
До коментар #49 от "2323232323":
,,----КЪДЕ КОНТРОЛЪТ НА ЗАПАДА!!!!защо я пеодава!,,,!!!!ООООО,КОНТРОЛЪТ ГО ИМА!!!!!!Само че за ,,ТЯХ,, !!!!И под ,,ТЯХ,, разбирам-ГЛОБАЛНИЯТ ЕЛИТ!!!!!!!НЕ хората от запада!!!!защото те също са ,,консуматори,,!!!!!...същите бройлери като в аквафермите за сьомга!!!!!18:23 01.11.2021
66 Баце
Списъкът едва ли ще е по дълъг от една страница.
От градината и двора на село е най-сигурно, ама никой не ще на село.
19:08 01.11.2021
67 Сатъра на Хана
......
СКАРИДИТЕ ОТ КИТАЙ СА СЪЩИТЕ ПОНЕЖЕ СА ПРЕСНОВОДНИ ,
......
А ТУЛАПИЯТА РИБА Я ПУСКАТ ДА ЯДЕ ПУПУТО НА СКАРИДИТЕ
......
НАЙ-ЧИСТИТЕ РИБИ СА В АТЛАНТИЧЕСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ НА КАНАДА , КАМЧАТКА И АЛЯСКА И СЛЕД ТОВА АНТАРКТИКА
20:44 01.11.2021
68 факт
20:54 01.11.2021
69 Саабри Канчадския Крап
21:07 01.11.2021
70 Този коментар е премахнат от модератор.
71 протестър
До коментар #5 от "Факт":
Има го филма на сайта на дейли мошън, но не мога да го публикувам тук, понеже ми изтриват коментара с линка, сърдете се на политиката на факти.Коментиран от #72
21:29 01.11.2021
72 Саабръй
До коментар #71 от "протестър":
На кое да са сърдим ?21:35 01.11.2021
73 Сашето
Коментиран от #75, #76, #87
22:31 01.11.2021
74 Фер Хойген
Коментиран от #77
01:56 02.11.2021
75 Ехоо
До коментар #73 от "Сашето":
Саше бе сашко много се изписа в тоя сайт и нищо казано ни от теб ни от останалите просто влезнете в ютуб и гледайте на воля кеф ти на английски кеф ти италиянски на какъвто език сакаш особенно италиянците ревът и показват лайнивата гръцка ципура и лаврак заливат им пазара с евтина и отровна риба толкова се гледа в гърция че цяла европа зареждат с тоя боклук че и конкурират и им продават и на турците кадето много ме учуди.Да ви е сладка отровата!!!02:04 02.11.2021
76 виж сега
До коментар #73 от "Сашето":
Проблем наистина има.От хора живеещи в чужбина съм чувал, че по-добре детето да се натъпче с бонбони, отколкото с фермерска риба. Хранели рибоците с най-вредните смески, живеели с мръсна вода и пр. По-добре яжте кифтета. Рибата - само от рибар!
09:41 02.11.2021
77 да бе
До коментар #74 от "Фер Хойген":
Може, ако искаш да свалишп 50 кила като пеевски.Как ще ядеш тази костелива риба на керемида, бе?
Тя само за чорба става.
Освен туй, много ясно от кой гьол си я хванал!
09:42 02.11.2021
78 който схванал
Да, естествената дива риба е за предпочитане, но това е в дефицит.
11:21 02.11.2021
79 Този коментар е премахнат от модератор.
80 Живко
14:53 02.11.2021
81 Умчо
До коментар #17 от "Тъпчо":
Сигурен ли си, че диетата и не е вкючвала големи количества друга риба, примерно риба тон? Натравянията с живак се случват при прекаляване с дива риба.14:56 02.11.2021
82 ЕХОООО
Коментиран от #86
15:19 02.11.2021
83 Този коментар е премахнат от модератор.
84 potreba
До коментар #4 от "пенсионер":
А бе , колко ти е пенсията ,че можеш да се разхождаш до Норвегия ?Да не си некой заслужил борец против фашизма и капитализма ?
11:45 04.11.2021
85 Студопор
19:19 30.11.2021
86 Без ДДС
До коментар #82 от "ЕХОООО":
За 180 лв няма да ти дадат и опашката.Никакъв шанс в България някой да си набави от пазара дива сьомга.
02:02 01.12.2021
87 Е, тука вече
До коментар #73 от "Сашето":
много лъжеш. Пълни глупости си написал.10:54 01.12.2021
88 Всичката риба
11:00 01.12.2021