54 93188

Стойте далеч от прословутата норвежка сьомга

  • норвежка сьомга-
  • сьомга-
  • норвегия-
  • токсини-
  • опасна-
  • вредна-
  • здраве

Ето няколко причини защо да го правите

Стойте далеч от прословутата норвежка сьомга - 1
Снимка: shutterstock

В ерата на здравословното хранене всички знаем колко важна е чистата и разнообразна храна. Една от храните, които задължително трябва да присъстват в менюто ни е рибата. Тя е много полезна и дава на организма ни вещества, които не можем да си набавим от други храни, или поне не в нужните количества. И това е факт.

Месото на сьомгата е спрягано за едно от най-полезните, но е изключително важно то да е чисто и прясно. Мастните киселини, които се намират в червената риба, са полезни за кожата, косата и мозъка. Цялата истина за норвежката сьомга ще ви смае.

Норвежката сьомга, специално отглеждана във ферми за риба, е също толкова пълна с хормони, препарати и антибиотици, както пилешкото месо, например.

Снимка: shutterstock

Стойте далеч от прословутата норвежка сьомга

Ето 5 причини защо е по-добре да се обърнете към диво уловена сьомга, ако е, разбира се, спрямо вашия бюджет:

1. Антибиотици

Предвид, че се отглеждат на много по-малко място в сравнение с открития океан, рибите в рибарниците, са често изключително натъпкани една в друга, като по-този начин могат да заболяват по-често и да се заразяват. Тук идва ред на антибиотиците, които се използват регулярно и после вие ги консумирате с рибата.

2. Високи нива на живак

Всички риби имат потенциален риск да пренесат живак на трапезата ви. Докато обичайно няма особен проблем да консумирате внимателно и в модерация, имайте едно наум, ако обичате често да хапвате риба, а тази отглеждана във ферми има обичайно по-високи нива на живак от тази която е диво уловена.

Снимка: shutterstock

Стойте далеч от прословутата норвежка сьомга

3. Диоксини

Потенциално опасни вещества, които погълнати в голямо количество, могат да предизвикат сериозно натравяне. Норвежката сьомга във фермите е възможно да съдържа по-високи нива от дивата, въпреки че според експерти, по-рядка консумация на норвежка сьомга (3-4 месечно), не би следвало да крие потенциални опасности за организма. Ако обаче обичате да хапвате през ден - два, то е добре да помислите дали не натрупвате много токсини в тялото си.

4. Рибата във фермите, всъщност е оцветена в розово

Всъщност сьомгата, която виждате най-често, е хранена с гранули, съдържащи "карофил", който е изкуствен оцветител, за да може нейното месо да изглежда такова, каквото е на дивата риба. Реално на изкуствено отглежданите сьомг, цветът е сивкав и не толкова апетитно изглеждащ за обикновения потребител, затова се оцветява изкуствено.

5. Плуват в тесни пространства, често в собствените си екскременти

Предвид, че реално се отглеждат в голям "аквариум", често си плуват в собствените отпадни продукти, което, разбира се, само по себе си означава, че създава предпоставка за образуване на патогенни организми. А именно и затова се включват антибиотиците като добър начин да се справят с този проблем.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 172 гласа.

Свързани новини

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    321 14 Отговор
    Без това 30 кинта за кило риба нямам :)
  • 2 оня с магарето

    194 23 Отговор
    Да ама е "само" 36лв. килото и за това се харчи като топъл хляб
  • 3 ТОВА ДА ГО ЧЕТАТ ДИЕТОЛОЗИТЕ

    237 12 Отговор
    А НИЕ ЩЕ СИ ЯДЕМЕ РИБА АМА ЦАЦА ОТ КАМЕН БРЯГ🐋🐳🐋🐳🐡

    Коментиран от #15, #45

  • 4 пенсионер

    220 12 Отговор
    С тези пенсии ще ходим да си я ловим дива в Норвегия !

    Коментиран от #34, #84

  • 5 Факт

    232 7 Отговор
    Информацията е стара и добре известна на който го вълнува какво яде. Преди години гледах документален филм как се отглежда "евтината" сьомга и повече не съм я хапвал.

    Коментиран от #31, #70, #71

  • 6 наум

    173 9 Отговор
    За съжаление е вярно

  • 7 Пучо Капучо

    114 8 Отговор
    Във Факти имат чудесно чувство за хумор...да се чудиш за кое са загрижени повече - за здравето на хората или за цената на сьомгата?
  • 8 Истината

    53 126 Отговор
    Тоя който е писал статията си няма хабер от света . Норвежката сьомга е морска сьомга . От рибарниците е съвсем друга и не е с името норвежка

    Коментиран от #17, #19, #21, #46, #62

  • 9 Абе , ФАТКИ

    55 8 Отговор
    Тук у форума само пенсионирани трудоваци бе , ква сьомга ви гони ... Само дожа ..
  • 10 Мдаа

    85 21 Отговор
    Има толкова по хубава риба,хем прясна и по евтина-лефер,калкан,чернокоп,ципура,лаврак...дори един шаран или каракуда ги харесвам повече.Дива сьомга не съм консумирал,може би има по добър вкус!
  • 11 Пулчо съм ази

    17 15 Отговор
    На пичилфшиту читстиуту ут туотуоту!!!???

    Коментиран от #83

  • 12 Реалиста

    98 7 Отговор
    кой ви плаща да копирате такива статии бре ? дива сьомга къде има в българия, а и кой ще я различи .....
  • 13 Алооо журналята

    92 6 Отговор
    "... да консумирате внимателно и В МОДЕРАЦИЯ"???!!!!??? Що за слабоумие? Не можете ли да пишете на български?? А именно, "умерено" в конкретния случай.
  • 14 √(n&Варна)

    59 11 Отговор
    И без тази статия си стоя далеч от такава "риба".
    Берекет версин – през септември и октомври уловът на сафрид, чернокоп, барбун и зарган беше много добър по нашето крайбрежие.
    Само паламудът дето малко се загуби, ама той е на периоди.
  • 15 ШИШИ

    54 8 Отговор

    До коментар #3 от "ТОВА ДА ГО ЧЕТАТ ДИЕТОЛОЗИТЕ":

    Аз затова и отслабнах...!Щото отказах тая скъпарска сьомга и преминах на цаца...!Сиромашия брат,какво да ви кажа...
  • 16 1234

    98 7 Отговор
    Наловил съм си зарган , залагам на рибата от нашето море .Мисля , че хората трябва да се хранят с храната от района от който са .Ние сме си в България и трябва да си ядем нашите храни включително и морските

    Коментиран от #22

  • 17 Тъпчо

    78 13 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Точно за норвежка я продават и имам позната която се подложи на диета с такава сьомга и влезна в болница с натравяне от живак. Вече не е същия човек

    Коментиран от #81

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Кво се чудиш...?!

    31 7 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Поредният автор,загубен в превода...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 да питам

    38 5 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    И ако е отглеждана в Норвегия , как ще се казва ? Я разясни .
  • 22 Госあ

    39 5 Отговор

    До коментар #16 от "1234":

    Точно така !!! Дали някой от полуграмотната буржоа ще се сети да го каже на коктейлите в Глазгоу ?!
  • 23 Дивата сьомга

    43 4 Отговор
    Няма нищо общо с евтината й имитация. Месото на дивата е стегнато и ароматно, другата е отврат.
  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    40 4 Отговор
    Сега се събудих....Днес се преуморих!Сьомга е основен Заподозрян за причинител на рака ,който ни дойде до главата.Синът ни много ядеше от нея там и казват Лакса и е много скъпа.Той ...вярва ,че я опушват на дърва ,а не ....чрез някаква химия....МНОГО е вредна и за джоба и за всеки орган особенно дебело черво и стомах!Тези подробности не ги бях чел,но достатъчно е да и видя цвета....Преди години му говорих,още преди да се разболее ,че това не трябва да го яде защото има нещо неестественно в нея,той явно чел за дивата сьомга......
  • 25 Делта вариант

    32 5 Отговор
    Със скумрията същото. Фермерската е по-пъстра и вкусът и не ми допада. Трудно се различават
  • 26 Не бе

    30 2 Отговор
    Просто е добре да е дива, а не изкуствено отгледана, особено ако е замразена !

    Коментиран от #28

  • 27 нема кинти

    32 2 Отговор
    Нема кинти, нема няма кинти
    Май нема да си купа бентли...

    не ме занимавайтъе с неква риба , която за порция струва колкот 20 банички.
  • 28 аа Гений

    47 1 Отговор

    До коментар #26 от "Не бе":

    И къде ще я намериш? Имаш риболовна яхта и време да пътуваш до Северно море или скаутите, които изкопуват всяка унция за продан ти я носят в хлаилна чанта с хеликоптер?
    Истинската сьомга струва 90 лв килото, пич. И не се намира на нашия пазар.
  • 29 Германеца

    16 5 Отговор
    Аз си взимам цяла риба по 8 евро килограма - филе 11 евро. Без пари. Те май на пътя я намират.
  • 30 Хляб и риба

    35 1 Отговор
    Трябва да хвърлят не изядената храната в морето и свободната риба да има храна за да се размножава в световния океан свободно а не в рибарници Сега не изядената храна я дават на Прасетата в свинефермите Както е казал народа хубавите ябълки свинете ги ядат
  • 31 Селяк

    27 3 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    И аз съм го гледал този филм, и ме потресе. Да не говорим колко сьомга изхвърляха която беше болна с тумори и какво ли не - с тонове изхвърляха. Ако ям сьомга тя е само диво уловена (ако намеря такава) иначе не пипам сьомга.
  • 32 Янко

    14 4 Отговор
    Шотландската сьомга е диво уловена .
  • 33 Слави с очилата

    11 0 Отговор
    Много подробно описа за нея... яде се, но не се прекалява....!
  • 34 Рошко

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "пенсионер":

    С тези пенсии, не можеш стигна до Норвегия
  • 35 Брейй..!

    13 1 Отговор
    Ама не му е време за пътуване, маалата обиколи целия свят, да не би да имат много пари, само да е здрав човек, къде иска може да отиде с една торба ляп на рамо и един бидон вода...!
  • 36 В.В.П.

    36 5 Отговор
    Тая ,сьомга,е уникално отвратителна,..Със всичката храна в света,положението е същото.Свинско ,пиле,риба,телешко ..Козето месо е най чисто ..Козата е в движение ,нон стоп.
  • 37 Дребен бакалин от Кнежа

    47 6 Отговор
    През "Лидъл" Западът си пробутва всичко! Законно!
  • 38 Коментара

    60 0 Отговор
    Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ-ъъъъъ описаното в статията важи за всички видове риба отглеждани в подобни рибарници ....ципури, лавраци итн.
  • 39 Ко Видко

    24 3 Отговор
    как не са се сетили да я инжектират с ваксина и да я пуснат на промоция ... очакваме новини че фармацефтичните компании са придобили фермите

    Коментиран от #63

  • 40 Я па я

    9 2 Отговор
    Сьомгата е много хубава , но гледам не се купува много.Колко му е да се обере пресно умрялата сьомга от реките и готово.
  • 41 КРАДЦИ

    16 1 Отговор
    ВСЪЩНОСТ НОРВЕЖКАТА СЬОМГА МОЖЕ И ДА И ОТ МНОГО ДРУГИ МЕСТА И ДА Е МНОГО ПО ОТРОВНА И ЛАЙ - НЯ - НА !
  • 42 dddd

    18 2 Отговор
    Така и от цацата на бетономорието ако не искате да ходите с диария и още други работи

    Коментиран от #48

  • 43 Стара чанта

    38 1 Отговор
    А, щот кренвирши, салами, меса, плодове, зеленчуци, вода, въздух, почва ... - всичкото е от чисто, по- чисто и екологично ?! Човечеството затъва в собствените си ..... !
  • 44 Чико

    17 6 Отговор
    На дивата сьомга месото не е червеникаво а почти кафяво.!!!
  • 45 Боко

    30 1 Отговор

    До коментар #3 от "ТОВА ДА ГО ЧЕТАТ ДИЕТОЛОЗИТЕ":

    С този азотен тор цацата ще стане голяма като сьомга!
  • 46 ама наивен

    22 4 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Мислиш, че търговците няма да турят името "норвежка сьомга" на кулктивираните като прасета рибоци?
    Много правилно е казано в статията - бягайте от "норвежката сьомга" - такава у нас няма, но по магазините си стои точно това име.
  • 47 съвет

    12 2 Отговор
    Купувайте черноморска или беломорска риба с доказан произход - което ви е по-близо. Може и от двете опции.
  • 48 абе

    16 1 Отговор

    До коментар #42 от "dddd":

    Бъркаш ги нещата. Ти говориш за липсата на хигиена, а не за качество на продукт.
    Цацата е нисък клас риба, но е много по-полезна от всичко замразено. Разбира се, по добре е лефер, чернокоп. сафрид, калкан, кефал, акула.... По възможност да не са периготвени в гранясала мазнина от гнусър с ниска заплата... Това са екологично чисти деликатеси. Ама защо ли ви ги хваля, само ще им дигнете цените.
    Купи си някой път от магазин, зареждащ директно от рибарите и няма да искаш да помиришеш друга риба докато си в Бг. Ако отидеш другаде - там ще има други рибари, продаващи друга прясна риба и там тя ще е най-добрата.
    Ако си софиянец, може да купиш и средиземноморска прясна риба - също е ок.
  • 49 2323232323

    26 1 Отговор
    А защо се продават тогава. Къде е контрола на Запад за които толкова се ширят легенди.

    Коментиран от #65

  • 50 Дядо

    22 1 Отговор
    Прабаба ми умря на 106години. Не знам да е яла сьомга. И узрели домати не е яла като малка. Тогава в България са ядяли само зелени домати печени на жар с малко олио и лук. Риба "речна" е яла два до три пъти годишно. Солена хамсия около стотина грама годишно.

    Коментиран от #64

  • 51 Той

    21 1 Отговор
    То ако се замислим прехвалената сьомга била бъкана с ........, ми то и нашето така добре наречено Черно море е тоалетната на цяла Европа, значи де що антибиотици, пестициди, отпадни води, тежки метали се оттичат според сезона, всичо иде по Дунав и храни рибките от нашето крайбрежие. И да четете и да не четете все отрови излиза че ядете. Но това е истината. Даже и поговорката най-хубвата риба е тази дето си ч хващаш сам, май не е валидна по нашите ширини. Писана е за ескимосите май, те друга риба няма и как да кусат. Ако уловиш ядеш, ако не уловиш ближеш висулките!!!

    Коментиран от #57

  • 52 НикогаПовечеСДС-Чума

    16 5 Отговор
    Ал Фашагата и ДрагалЪФския гърбат Ай дук не набиват такива работи,а наблягат на робската българска кръв, която смучат вече 32 г., откакто СДС-шайката изкорми държавицата ни .
  • 53 Гришата

    29 1 Отговор
    "норвежка "сьомга се отглежда в рибарници даже и в България както ядем смилянски боб от Китай
  • 54 Бахари Захаров

    19 1 Отговор
    А да не си мислите, че лаврака и ципурата, дето ги отглеждат изкуствено са истински? Купувайте си само истинска пасажна риба.

    Коментиран от #56

  • 55 хе хе

    15 1 Отговор
    Имаше сговор във форума. Но се появил един собственик на развърник за "норвежки" сьомги и почнал да цъка минуси :)
  • 56 има начин

    13 0 Отговор

    До коментар #54 от "Бахари Захаров":

    Направо от рибарите трябва или от магазин, ко9йто зарежда само от рибари, Има такива.
    Фермерските рибоци са много по-зян от прасетата. По-добре яжте кифтета.
  • 57 до той

    6 3 Отговор

    До коментар #51 от "Той":

    Глупости.
    Има си екоилогични данни - чети ги.
    Черно Море е по-чисто от Дунава в пъти, ама в Европа папакат дунавска риба.
  • 58 Потурко

    35 0 Отговор
    За съжаление дива сьомга, екологично чисто месо и еко храна се доставя само на милионери и милиардери с въздушен транспорт в специални еко опаковки! Всички останали от простолюдието се тровим с боклуци от германските вериги и не само!
  • 59 Йоко - понко

    11 0 Отговор
    Всички, останали риби отглеждани във рибарници са също толкова вредни. Дивите риби също не са много полезни, защото океаните и моретата са замърсени. Да не забравяме че всяка гътка въздух ни доближава до края.
  • 60 Потник

    9 0 Отговор
    Ееее голяма работа каките с джуките супер много е хапват
  • 61 гост

    7 0 Отговор
    Нали не ядем боклуците на ЕС и не се горят в ТЕЦ още по-големи отрови,та норвежката сьомга ще ви умори? Браво!
  • 62 Живак

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Истината":

    Статията е много точна сьомга от аквакултура баш норвежка.бъкана с какви ли не смески , химия , антибиотици . Същото както във птицеферма и др .подобни.
  • 63 Еко фарма

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Ко Видко":

    Хм вече го правим .
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 ТОЧКАТА

    11 0 Отговор

    До коментар #49 от "2323232323":

    ,,----КЪДЕ КОНТРОЛЪТ НА ЗАПАДА!!!!защо я пеодава!,,,!!!!ООООО,КОНТРОЛЪТ ГО ИМА!!!!!!Само че за ,,ТЯХ,, !!!!И под ,,ТЯХ,, разбирам-ГЛОБАЛНИЯТ ЕЛИТ!!!!!!!НЕ хората от запада!!!!защото те също са ,,консуматори,,!!!!!...същите бройлери като в аквафермите за сьомга!!!!!
  • 66 Баце

    6 0 Отговор
    Това се знае, но мисля, че ще е по-лесно ако се изброят храните, които са естествени и без всички тези Е-та и разни други отрови.
    Списъкът едва ли ще е по дълъг от една страница.
    От градината и двора на село е най-сигурно, ама никой не ще на село.
  • 67 Сатъра на Хана

    5 3 Отговор
    Сьомгата от Бритиш Колумбия е същата ,
    ......
    СКАРИДИТЕ ОТ КИТАЙ СА СЪЩИТЕ ПОНЕЖЕ СА ПРЕСНОВОДНИ ,
    ......
    А ТУЛАПИЯТА РИБА Я ПУСКАТ ДА ЯДЕ ПУПУТО НА СКАРИДИТЕ
    ......
    НАЙ-ЧИСТИТЕ РИБИ СА В АТЛАНТИЧЕСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ НА КАНАДА , КАМЧАТКА И АЛЯСКА И СЛЕД ТОВА АНТАРКТИКА
  • 68 факт

    7 1 Отговор
    Няма риба която да не е заразена рибата живее у реки където има заводи ядрени инсталации изхвърлят се всякакви отпадъци и тн в океана има нефтени разливи боклуци и химикали от кораби радиация и тн.
  • 69 Саабри Канчадския Крап

    4 0 Отговор
    Милено ,я напиши за черния хъйвер ,да почета пинизи ,ми хи хи
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 протестър

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Има го филма на сайта на дейли мошън, но не мога да го публикувам тук, понеже ми изтриват коментара с линка, сърдете се на политиката на факти.

    Коментиран от #72

  • 72 Саабръй

    1 1 Отговор

    До коментар #71 от "протестър":

    На кое да са сърдим ?
  • 73 Сашето

    3 12 Отговор
    Вече 15 години цялото ми семейство , всеки 2 дни от седмицата се храним със тази ,червена риба и защо до сега никой от нас е нямал проблеми,а може би трябваше са се оцветим, като нея ,това са пълни групости, за мен цената е нормална, иначе нямаше толкова години да си угаждами ,нямам проблем и всеки ден да ям от това филе, гарнирано прясна салата,лимонче със картофки и бяло винце.

    Коментиран от #75, #76, #87

  • 74 Фер Хойген

    7 2 Отговор
    Българска каракуда на керемида и толкоз.

    Коментиран от #77

  • 75 Ехоо

    3 2 Отговор

    До коментар #73 от "Сашето":

    Саше бе сашко много се изписа в тоя сайт и нищо казано ни от теб ни от останалите просто влезнете в ютуб и гледайте на воля кеф ти на английски кеф ти италиянски на какъвто език сакаш особенно италиянците ревът и показват лайнивата гръцка ципура и лаврак заливат им пазара с евтина и отровна риба толкова се гледа в гърция че цяла европа зареждат с тоя боклук че и конкурират и им продават и на турците кадето много ме учуди.Да ви е сладка отровата!!!
  • 76 виж сега

    5 0 Отговор

    До коментар #73 от "Сашето":

    Проблем наистина има.
    От хора живеещи в чужбина съм чувал, че по-добре детето да се натъпче с бонбони, отколкото с фермерска риба. Хранели рибоците с най-вредните смески, живеели с мръсна вода и пр. По-добре яжте кифтета. Рибата - само от рибар!
  • 77 да бе

    3 0 Отговор

    До коментар #74 от "Фер Хойген":

    Може, ако искаш да свалишп 50 кила като пеевски.
    Как ще ядеш тази костелива риба на керемида, бе?
    Тя само за чорба става.
    Освен туй, много ясно от кой гьол си я хванал!
  • 78 който схванал

    6 0 Отговор
    Не пишете общи приказки ами разберете едно - култивираната сьомга (вкл и норвежката не само родната) е сред най-вредните храни на пазара. Пълна е с токсини, защото я хранят с гадни искуствени смески и я отглеждат в мръсна вода на тясно пространство.
    Да, естествената дива риба е за предпочитане, но това е в дефицит.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Живко

    4 0 Отговор
    За останалите не знам, но живакът е много повече в дивата риба. Рибите трупат живак в моретата и океаните. Ако е отглеждана в язовир - няма от къде да го намери просто.

  • 81 Умчо

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Тъпчо":

    Сигурен ли си, че диетата и не е вкючвала големи количества друга риба, примерно риба тон? Натравянията с живак се случват при прекаляване с дива риба.
  • 82 ЕХОООО

    3 0 Отговор
    Сьомга див улов цена 180 лв. ..... А , разликата е видна

    Коментиран от #86

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 potreba

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "пенсионер":

    А бе , колко ти е пенсията ,че можеш да се разхождаш до Норвегия ?
    Да не си некой заслужил борец против фашизма и капитализма ?
  • 85 Студопор

    2 0 Отговор
    Това го знам от две години. Истинската сьомга е по-близка по цвят до скумрията. Червената сьомга е изкуствено отгледана и "оцветена".
  • 86 Без ДДС

    2 0 Отговор

    До коментар #82 от "ЕХОООО":

    За 180 лв няма да ти дадат и опашката.
    Никакъв шанс в България някой да си набави от пазара дива сьомга.
  • 87 Е, тука вече

    0 0 Отговор

    До коментар #73 от "Сашето":

    много лъжеш. Пълни глупости си написал.
  • 88 Всичката риба

    0 0 Отговор
    от океани и морета е с живак и олово, а от развъдниците - с хормони и антибиотици. Ясно е. То никоя храна вече не става за ядене и няма чист въздух за дишане. Хайде живейте с кеф и си мислете, че сте здрави.