Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 18:15 8 857 10

Ето кои са витамините-антидепресанти

  • витамини-
  • антидепресанти-
  • депресия-
  • здравословно хранене

Близо 5% от населението на планетата страда от депресия

Ето кои са витамините-антидепресанти - 1
Снимка: Shutterstock

Според състоянието и възрастта винаги е най-добре да се консултираме със специалист, когато сме заплашени от депресия. По последни данни близо 5% от населението на планетата страда от депресия, съобщава actualno.com. Когато става въпрос за физическо и психическо здраве, храненето и начинът на живот имат своята важна роля. По информация, поместена на сайта Boldsky, нездравословната храна, пърженото и сладкото може да предизвикат различни заболявания. Колкото по-балансирано е храненето ни, толкова по-малък е рискът за физическото и психическото ни състояние. Затова се счита, че правилното хранене може да помогне при лечение на депресията, което означава, че витамините, белтъчините и омега-3 мастните киселини могат да спомогнат да облекчаване на симптомите на депресията.

Депресията е психическо разстройство, предизвикано от химически промени в мозъка. Сред основните ѝ симптоми са - устойчиво и ярко чувство за тъга, липса на енергия, липса на интерес към каквато и да било дейност, понижаване на концентрацията, превъзбуда, промяна на апетита, прекалена мисловна дейност, стрес, суисидни наклонности.

Някои продукти могат да помогнат да предотвратяване на поява на на симптомите и лечението на много заболявания, включително и депресията. Кои са витамините - антидепресанти

1. Витамин D

Основен източник на витамин D е слънчевата светлина. Той влияе на определени невротрансмитери в главния мозък, повишавайки нивото на серотонина. Когато то се повиши симптомите на депресията могат да отслабнат. Витамин D се съдържа в жълтъците, сирената, говеждото месо, портокалите, рибата и соевото мляко.

2. Витамин B6

Храната, богата на витамин B6 подобрява работата на нервите в главния мозък и позволява да се отстрани химическият дисбаланс в мозъка. Храните, богати на Витамин B6 са пилешкото месо, рибата, пълнозърнестия хляб, бобовите, яйцата, зеленчуците.

3. Витамин B3

Ниското ниво на серотонин е основната причина за депресията, а Витамин B3 помага за поддържането на нивото му. Той се съдържа в гъбите, фъстъците, зеленият грах, рибата, пуешкото.

4. Витамин B12

Хранителният режим, богат на витамин B12 може да спомогне за подобряване на настроението, повишаването на енергията и намаляването на симптомите на депресия. Той се съдържа в месото, птичия черен дроб, рибата, млякото и млечните продукти.

5. Витамин С

Витамин С е едно от универсалните средства с огромна полза за здравето, в това число и при депресия. Според изследванията Витамин С има положително въздействие върху настроението и поддържа функционирането на клетките на мозъка. Най-добрите източници на Витамин С са портокалите, горските плодове, киви, карфиолът, броколи, доматите, спанакът и листните зеленчуци.

6. Витамин Е

Витамина E помага за намаляване на изразеността на симптомите на депресията. Той се намира във фъстъците, рибата, рибеното масло, рибата, слънчогледовите семки, листните зелени зеленчуци, бадемите и кокосовото масло.

7. Витамин B9

Витамин B9 или т.нар. фолиева киселина има много полезни свойства за организма. Тя спомага за повишаване на нивото на серотонина и допамина. Достатъчно количество от него може да се набави от лещата, фасула, граха, авокадото, спанака, бамята и цитрусите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мечо

    5 17 Отговор
    мнoгo ce дaдe cвoбoдa нa рaзни лoзaн пaнoфци и тaкивa кaтo тoc кирил пeткoв кaнaцкия грaждaнин a нe ce знae дaли и тoc aceн вacилeв и тoи нe e кaнaцки грaждaнин нeгo никoи нe e прoвeрил дaли нe e cлучaинo кaнaцки грaждaнин ------решението е номер 32 на машината за ред вав хауса
  • 2 няма такива

    4 2 Отговор
    30 водка или литър вино на гладно идва дюшеш

    Коментиран от #4

  • 3 Русский

    5 1 Отговор
    Страдам от депресия от години. Не се обръщах към лекарите, вярвам, че депресията има своя причина и че е необходимо да се премахне причината. не ми се връзва личният живот, затова съм депресиран.

    Коментиран от #7

  • 4 Русский

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "няма такива":

    Да, само от алкохолът е лош сън. Взимам "Новопассит", добро лекарство.
  • 5 Уса

    5 0 Отговор
    Тук са 50% от населението и съвсем легално ги друсат

    Коментиран от #6

  • 6 Русский

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Уса":

    Бил съм в България много пъти, имате добри лекарства.
  • 7 един от многото

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "Русский":

    Ами тези всичките витамини В6 ; В12 ; В3 и В9 са все водки (седмично)!
  • 8 У пештерите

    1 1 Отговор
    Са тез депредснти, еж, еж, еж..... флюбения.... дано са наядеш и за другия свят...!
  • 9 гълъбица Гица

    0 0 Отговор
    Това соево мляко си го пийте вие!
  • 10 Дике

    2 0 Отговор
    Тези витамини нямат нищо общо с лечението на депресията! И няма как да я излекуват! Абсолютно фалшива информация!