Last news in Fakti

2 Ноември, 2021 17:45 4 103 19

Ето кое ще ви помогне да виждате зъболекаря си по-рядко

  • устна хигиена-
  • зъболекар-
  • здраве

Следните 10 трика за зъбна грижа могат да ви помогнат никога да не срещнете зъболекар

Ето кое ще ви помогне да виждате зъболекаря си по-рядко - 1
Снимка: Shutterstock

Може и да се шокирате да научите това, но зъбите не се поддържат от само себе си. Освен това са ключови за здравето ви, а често остават пренебрегвани. Всъщност здравите зъби са ключът към доброто здраве. И това не е никак случайно, пише обекти;. Трябва да се грижим добре за зъбите си. В крайна сметка имаме само два чифта, а единия го губим до 12-годишна възраст. Вторият ни е дотогава, докато се грижим добре за него.

Следните 10 трика за зъбна грижа могат да ви помогнат никога да не срещнете зъболекар:


1. Добавяйте мляко на кафето и чая си.

За да поддържате зъбите си свежи и искрящи, най-важно е да обръщате внимание какво слагате в устата си. Петната по емайла се получават от химичния състав на храната. Киселинните храни нараняват емайла, а храните с високо съдържание на танин – като кафе и чай – променят нивото на pH в устата. За да балансирате нивото на pH, яжте храни, богати на калций веднага след киселинните. Сипете мляко в кафето си или чая си, за да отслабите киселинността им. Добавете кашкавал или сирене към доматения сос.

2. Хапвайте ананас.

Ананасът е единствената храна, която съдържа съединението бромелаин, което е отличен пазител на емайла и защитник на зъбите от петна. Освен това има силно антиоксидантно действие.

3. Не избелвайте зъбите си.

Противно на това, което тръби модната индустрия от екрана, не е вярно, че зъбите ви трябва да бъдат бели. В естествения си вид с времето придобиват цвят на слонова кост. Освен това не всички зъби изглеждат по един и същ начин. Все пак функцията им не е да ви красят. Избелването на зъбите отслабва сериозно емайла. А нарани ли се веднъж емайлът, няма връщане назад. Затова избягвайте и избелващи пасти за зъби. Вместо това използвайте такива с флуорид – ключов за зъбната ни хигиена.

4. Поддържайте добро количество слюнка в устата си.

Слюнката помага да предпазвате зъбите си, като постоянно ги „плакнете“ и по този начин отстранявате лошите бактерии, а същевременно заздравявате емайла с калций и фосфор. Ако не отделяте достатъчно слюнка зъбите ви „се изсушават“ и новото но pH в устата се променя. Пийте възможно най-много вода и дъвчете дъвки, за да стимулирате слюноотделянето. Сухотата в устата е също страничен ефект от прием на прекалено много лекарства – като антидепресанти например.

5. Пийте със сламка.

Изглежда, че на зъбите влияе не само какво пием, но и как го пием. Начинът на прием на течности оказва влияние и върху цялостната устна хигиена. Ако имате навика да отпивате големи глътки и да си държите течността в устата, рискувате сериозно да навредите на емайла си, защото излагате по-дълго време зъбите си на захар и киселина. В този смисъл газираните напитки в кенчета са възможно най-лошият избор. Съветваме ви да пиете със сламка, за да намалите максимално взаимодействието между течността и зъбите.

6. Мийте си зъбите преди лягане.

Миенето на зъбите два пъти на ден е важно, но ако трябва да избирате по някаква причина, направете го преди лягане. Сънят е времето, в което не преглъщате и не „плакнете“ устата си. Следователно производството на слюнка е значително понижено. Всичко това увеличава риска от сухота в устата и образуване на кариес.

В допълнение, много хора, които си мият редовно зъбите, допускат грешка, като не отделят достатъчно време за това. Две минути е абсолютният минимум. Изплюйте всеки остатък от пастата. Изплаквайте често, но не и докато четкате зъбите, защото по този начин изхвърляте целия флуорид.

7. Не забравяйте за конеца за зъби.

След като сте измили зъбите си, е желателно да минете и с конец. Между зъбите винаги остават остатъци от храна, които с времето развиват бактерии и водят до проблеми. Четката не може да достигне навсякъде, колкото и да се мъчите. Ако имате затруднения с използването му, помолете вашия зъболекар да ви покаже техника как да почиствате зъбите си с конец.

Имайте предвид, че около 40% от зъбната плака е именно между зъбите.

8. Не натискайте прекалено, докато четкате зъбите.

В никакъв случай не прилагайте голяма сила, докато четкате зъбите си, защото в противен случай рискувате да травмирате венците, а така зъбите ви ще станат прекалено чувствителни. Електрическата четка би била подходяща, защото тя има таймер и контролира силата на натиска. Не прекалявайте и с времетраенето на четкането, защото това също не е полезно.

9. Стискане на зъбите и скърцане

Стискането на зъбите и скърцането е сериозна работа. Ако скърцате със зъби, докато спите, това застрашава зъбния ви емайл и предразполага зъбите към рушене. Възможно е да счупите някой зъб или нищо чудно да имате нужда от коронки съвсем скоро. Силно ви препоръчваме да спите с протектор и да се консултирате със зъболекаря си. Протекторът ще ви помогне да стискате силикона, вместо зъбите си. Помислете дали това не се дължи на стрес или друг психологичен проблем.

10. Четкайте езика.

Много хора не обръщат никакво внимание на езика, когато стане дума за устна хигиена. Само че езикът е голям развъдник на бактерии. Когато на го почиствате, това може да доведе до лош дъх, а и други по-сериозни здравословни проблеми. Видът на един здрав език е: розов, без да има по себе си червени, бели или жълти участъци. С редовно четкане лесно ще отстраните от езика мъртвите клетки и остатъците от храна.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зъбари ООД

    13 2 Отговор
    Празен портфейл и зелен сертификат със сигурност, ще помогнат да го виждате по-рядко!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сттттт

    5 2 Отговор
    Купете си зъбен душ.

    Коментиран от #6

  • 4 Зъболекарите

    1 1 Отговор
    Ко ше едат, на Стойчу, месата ли...?!
  • 5 Гого

    10 1 Отговор
    Последно не му платих,извинявайте ама 220 лв.за пломба???-Така че въобще повече няма да се видим
  • 6 Скръндза

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сттттт":

    Имам си клизма в къщи, ще използвам нея 😂😂😂
  • 7 Простичко е

    6 1 Отговор
    Профисионално почистване веднъж в годината, два пъти профилактичен преглед. Задължително миене вечер преди лягане за здраве, сутрин за свеж дъх.
  • 8 Freedom Fighter

    10 2 Отговор
    С флуорида "малко" послъгвате, това е веществото, което най-добре въобще да го няма в пастите, не напразно има възрастови ограничения на пастите. Флуоридът е силно токсичен и макар и в такива ниски дози след ежедневно ползване оказва неблагоприятно влияние върху организма. Ако не може да се снабдите с натурални пасти взимайте поне детски в, които няма флуорид. Ползите от флуорида са силно съмнителни, но вредите са ви гарантирани. Естествено, че ако питате зъболекарите си за това ще ви отговорят, че това са конспирации.

    Коментиран от #9

  • 9 Ганьо всичко знае

    2 5 Отговор

    До коментар #8 от "Freedom Fighter":

    Естествено,че ти знаеш повече от зъболекарите!

    Коментиран от #10

  • 10 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ганьо всичко знае":

    Като спрях да ги мия с паста, cлeд 2 (две) години престанаха абсолютно всички проблеми със зъбите ми! Интересното е, че пародонтозата се появява през 20-те години на ХХ век, след масовото навлизане в употреба на четките и пастите за зъби...Cъжaлявaм, чe дълги гoдини ce ocлaнях нa дoктoри и зъбoлeкaри зa здрaвeтo cи, нo "пo-дoбрe къcнo oткoлкoтo никoгa"....

    Коментиран от #11

  • 11 Ако не е тайна

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    И със какво замести пастата?

    Коментиран от #12

  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ако не е тайна":

    Рeдoвнo ги чиcтя c кoнци зa зъби и дървeни клeчки зa зъби. Мия ги c чeшмянa вoдичкa c ръкa...Вaжнo e пocтoянcтвoтo, нaпиcaл cъм, чe прoблeмитe изчeзнaхa cлeд "двe гoдини"...Здрaвeтo e oт Гocпoд, нo ce иcкa cмeлocт зa дa пoвярвaш. "Рeчe Бoг: дa cътвoрим чoвeк пo Нaш oбрaз, (и) пo Нaшe пoдoбиe" (Бит. 1:26). Чoвeшкият oргaнизъм e eднa cлoжнa cиcтeмa c гoлeми възмoжнocти зa caмoрeгулирaнe, нo зa бeдa, ниe нeпрeкъcнaтo нaрушaвaмe бaлaнca кaтo бoгoтвoрим дoктoритe и ce ocлaнямe нa фaрмaцeвтичнaтa прoмишлeнocт нa кoятo вcъщнocт cмe крaйнoтo звeнo.

    Коментиран от #13

  • 13 Доктори, кой боготвори...?!

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Наистина си империалист, щом пишеш неща, просто да напишеш ей така, ако не е сложна тази система, ти ще си тогава само една,, мумия,, да пиши, каквото желаеш, но дразнят някои неща, които един прост човек четейки това, ще те мисли, че си най големия умник, не само тебе, онази, бурия та,, дето БГ не знае, на,, англичанка,, се прави и за флуора пише, че да ползваме детски пасти, спокойно може да се мият,, кастанети,, с тях.....!

    Коментиран от #14

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Доктори, кой боготвори...?!":

    Май настъпих някой от ЛАПАЧИТЕ по мазола? Пардън гсподине!

    Коментиран от #15

  • 15 Лапачите са, до тебе

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    90 %мадам.....!

    Коментиран от #18

  • 16 Един

    0 0 Отговор
    Ами елементарно :нямате зъби - не ви трябва зъболекар!
  • 17 Лисицата

    1 1 Отговор
    Трябва ни, разбира се, може венците да се възпалат.... от много работи от щифтове, от кокали, от болести, от, от, от.....не се прави на,, важен,, защото тук също много мога, да пиша..!
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Лапачите са, до тебе":

    Е добре, пардън 90%мадам.
  • 19 мамун

    0 0 Отговор
    когато си поставите изкуствени тогава