3 Ноември, 2021 16:56 11 012 11

Най-добрата температура за сън

  • сън-
  • спане-
  • температура

Твърде високата или твърде ниската температура в стаята може да доведе до смущения в съня

Най-добрата температура за сън - 1
Снимка: Shutterstock

Ако стаята, в която спите, е твърде гореща или студена, можете да забравите за добрата почивка. Някои имат навика да спят с широко отворени прозорци дори през студения сезон, докато други „запушват“ всички пукнатини, страхувайки се и от най-малкото течение, пише actualno.com.

Каква е най-добрата температура в спалнята за здравословен сън?

Изследвания по тази тема бяха проведени едновременно в няколко чуждестранни научни центъра и експертите стигнаха до заключението: за пълно възстановяване през нощта тялото ни се нуждае от така нареченото състояние на термонеутралност.

Около 30% от населението на света страдат от безсъние. Еднa от причините: неподходяща стайна температура. Тук ще разберем как температурата влияе на съня и какви показания на термометъра могат да се считат за идеални. Ето как изглежда това на практика:

- ако спите без одеяло и топла пижама - например през лятото, тогава в стаята трябва да има плюс 30 - 32 градуса;

- ако облечете любимата си пижама и се увиете в одеяло, тогава оптималната температура за спалнята е 16 - 19 градуса по Целзий.

През отоплителния сезон нашите апартаменти средно се затоплят до 22 - 24 градуса. Ето защо, за да поддържате "правилната" нощна атмосфера, е препоръчително не само да проветрявате стаята през нощта, но и да оставяте прозореца леко отворен. Хормонът мелатонин се произвежда по-добре при по-ниски температури, казват експерти. Нарича се хормон на съня, както и на младостта и здравето. Тъй като именно мелатонинът регулира работата на цялата ендокринна система на тялото, хармоничния ход на нашия биологичен часовник, а също така е отговорен за силния имунитет.

Но за да заспите по-бързо, без да се мятате и да не броите овцете, и да спите добре, трябва да се съсредоточите върху повишаването на производството на мелатонин в организма. Ако успеете да се мушнете в леглото и да заспите преди полунощ, тогава смятайте, че сте късметлия: доказано е, че най-активният, оздравяващ и подмладяващ ефект на мелатонина се проявява между 12 и 4 часа сутринта.

Като цяло, за да се поддържа добър имунитет, както и добра почивка за мозъка, учените и лекарите съветват да спите 7,5 - 8 часа. Разбира се, по-кратък период на сън може да е достатъчен за някого, но за обикновения човек това е средната продължителност на съня, която все още се счита за най-добра.

Каква температура е подходяща за възрастни и деца над две години

Оптималният индикатор е между 16 и 19°C. Това се дължи на температурата на човешкото тяло. През деня тя се променя според циркадните ритми. Ако режимът ви не е нарушен, то вечер, когато вече ви се спи и се приготвяте за лягане, телесната температура започва леко да намалява поради вазодилатация. И ще продължи да пада през цялата нощ, достигайки най-ниска точка около 5 сутринта.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Виталия

    25 1 Отговор
    За мен като жена най-добрата температура е мъж в леглото и да я мери отвреме навреме с термометърът

    Коментиран от #5, #6

  • 2 сила

    3 1 Отговор
    ако съм бездомен клошар тогава какво,как да регулирам ......
  • 3 Градусник

    10 0 Отговор
    22-19 градуса е най-комфортната температура за човешкото тяло при всякакви условия - сън, басейн, спорт... каквото се сетите!

    Коментиран от #4

  • 4 Виталия

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Градусник":

    Особено викаш като рипне жилата на живако😂. Това в кръга на шегата, естествено
  • 5 Онзи

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Виталия":

    Мойта за това ме търси зимата да съм по-близко.
    Аз съм естествен нагревател с постоянна мощност.
  • 6 БЕЛОВЕЦА

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Виталия":

    Дано си имала късмет,да си си взела здрав термометър...Щото Китайските ментета лесно се чупят.

    Коментиран от #8

  • 7 Стойчу

    1 1 Отговор
    Да каже.... я не знам, живея в коптор, според любовника и....!
  • 8 Виталия

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "БЕЛОВЕЦА":

    Ах ти😂
  • 9 гост

    6 0 Отговор
    Защо все забравям да премеря температурата в леглото , кога си лягам с комшийката, след като излиза топла , топла от банята ?
  • 10 ПРАВИЛА НА ЕС

    6 0 Отговор
    ЯКО ЛЪЖЕТЕ!!! ПРИ НОВИЯ СТАНДАРТ НА ЕС И НОВАТА ЦЕНА НА ГАЗТА, ЕС ПРЕПОРЪЧВА ДА СПИТЕ ПРИ 10 ДО 12 ГРАДУСА НОЩНА ТЕМПЕРАТУРА А ДЕНЕМ ДА ПОДДЪРЖАТЕ 15 ГРАДУСА. ТАКА КАЗА ОНАЯ РЪКОМАХАЩАТА Урсула фон дер Лайен. ЩЕ ТРЕБЕ ДА ЗЕЛЕНЯСАТЕ ДО ПОСИНЯВАНЕ. ДА СИ КУПИТЕ КАПИШОНИ ЗА ГЛАВАТА И ВЕЧЕР ДА СИ ГИ СЛАГАТЕ. КОГАТО СЪВСЕМ ЗЕЛЕНЯСАМЕ ЩЕ СМЪКНАТ ТЕМПЕРАТУРАТА НА 5 ГРАДУСА!!!!
  • 11 Дени

    3 2 Отговор
    Някъде отдавна съм чел нейде че оптималната температура на въздуха за човешкото тяло е +17С°.
    И тогава човек е най-активен при тази температура в смисъл че не му влияе по някакъв начин за своите действия!