Last news in Fakti

5 Ноември, 2021 15:15 7 211 12

Полезно ли е за здравето киселото зеле

  • кисело зеле-
  • здравословно-
  • бактерии

Потърсете прясно кисело зеле, за да усетите ползите

Полезно ли е за здравето  киселото зеле - 1
Снимка: Shutterstock

Да предположим, че имате кисело зеле в менюто си днес, какво точно имате в чинията си? Здравословно ли е киселото зеле? И да, и не. Вярно е, че киселото зеле има много добри качества, но и някои отрицателни, пише actualno.com. Не можете да ядете твърде много от него.

Защо е така и каква е ползата от зеле в менюто? Какво е кисело зеле? Киселото зеле всъщност е бяло зеле. Към бялото зеле се добавят млечнокисели бактерии, което го прави по-кисело. Оттук и името кисело зеле.

Здравословно ли е? Киселото зеле съдържа млечнокисели бактерии. Тъй като киселото зеле съдържа живи млечнокисели бактерии, то има редица ползи за здравето. Млечнокиселите бактерии осигуряват по-доброто функциониране на храносмилателната система и червата. Освен това те намаляват лошите бактерии в червата и попълват добрите бактерии. В киселото зеле има състояние на живи млечнокисели бактерии. Бактериите не оцеляват в топлина. Ако искате да усетите ползите от млечнокиселите бактерии, не трябва да готвите кисело зеле. Освен това не трябва да купувате вече затоплено кисело зеле. Потърсете прясно кисело зеле, за да усетите ползите.

Киселото зеле съдържа много витамин С.

Киселото зеле съдържа 25 мг витамин С на 100 грама. Хората в зряла възраст, според Центъра за хранене, имат нужда от 75 мг витамин С на ден. Така че ако изядете 100 грама кисело зеле, това ще бъде 33,3% от препоръчителното дневно количество.

Киселото зеле съдържа много витамин К

Калцият прави костите здрави, но след това трябва да влезе и да остане в костите. Тук на помощ идва витамин К. Той гарантира, че калцият остава в костите и не влиза в кръвоносните съдове.

На какво трябва да обърнете внимание, когато ядете кисело зеле?

Въпреки че киселото зеле има много ползи за здравето, не бива да прекалявате. Това е така, защото съдържа и много натрий (натрият е минерал в солта). 100 грама кисело зеле съдържат 600 мг натрий. Това е значително количество, като се има предвид, че центърът за хранене препоръчва да се консумират 1,5 грама и максимум 2,4 грама. Затова не бива да прекалявате с киселото зеле, тъй като натрият е силно свързан с развитието на високо кръвно налягане.

Видове кисело зеле

Кисело винено зеле - Името подсказва кисело зеле с вино. Към киселото зеле е добавено 2% вино. Това е за подобряване на вкуса и по този начин намаляване на киселинността.

Билково зеле - Към билковото кисело зеле се добавят билки и евентуално зеленчуци. Това могат да бъдат например моркови, чушки и праз.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха

    24 0 Отговор
    Не знам за здравето но чисти яко кюнците
  • 2 Чук и Гек

    8 1 Отговор
    Киселото не е лошо, но вкиснатото не става.
  • 3 Ицо

    13 1 Отговор
    Хубаво е, но от него много се п.ъ.р.д.и

    Коментиран от #5

  • 4 Лост

    10 0 Отговор
    Я дайте някое английско изследване, че това е една от най-вредните храни. Или ще го пуснете след два часа.
  • 5 Един шофьор

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ицо":

    И хубава миризма прави.
  • 6 Кочо

    5 2 Отговор
    Преди 9 септември изчезна котката и чак когато зелето стигна дъното на кацата, разбрахме къде е изчезнала! Много полезно беше и никой не се разболя същата зима.....

    Коментиран от #7, #12

  • 7 Историк

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кочо":

    Ако е истина горкото коте.
  • 8 оня с магарето

    2 1 Отговор
    И това е установено от учени в държава, която никой не прави кисело зеле
  • 9 Другарко Найденова

    2 1 Отговор
    Недейте така, такива, спомени ми нахлуха в главата, с едни парцали...!
  • 10 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор
    Киселото зеле е много, много полезно.Основното да бъде така полезно е,че минава през Ферментация и е балсам за стомаха.Киселото зеле е най добрия пробиотик!Много е полезно в борбата на организма срещу злокачествени образувания!
  • 11 Дявол

    6 0 Отговор
    Само с подходящо питие!
  • 12 ...

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кочо":

    Как може да съществува толкова изродско същество като теб?