Last news in Fakti

16 Ноември, 2021 12:30 2 777 3

Защо птиците в Амазония мутират?

  • амазония-
  • птици-
  • мутация-
  • приспособяване-
  • проучване

Заради глобалното затопляне се смаляват, но крилете им се удължават

Защо птиците в Амазония мутират? - 1
Снимка: shutterstock

Климатичните промени са повлияли на физиологичната мутация на птиците, обитаващи горите на Амазония, пише сп. Science Advances, позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Авторите му от университета на Луизиана са анализирали данни за 15 000 птици, уловени през последните 40 години. Направеният анализ е показал, че за няколко поколения птиците са се смалили и са изгубили средно 2 процента от общото си телесно тегло. В същото време крилата им са станали по-дълги.

Според учените подобни изменения свидетелстват за променените условия на заобикалящата среда. Чрез намаляване на телесното си тегло птиците са адаптират към сухия и горещ климат. Те също така се избавят от ненужното натоварване на крилата, в резултат на което полетът им става по-енергийно ефективен.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Друг

    12 0 Отговор
    проблем : за последните 50 години голяма част от човечеството също мутира! Забелязва се втърдяване на главите, намаляване на умствените и физически способности и нарастване на апетита, нарастване на способностите и податливостта за баламосване, както и на егото и на задните части!
  • 2 Gen Gurko

    5 1 Отговор
    Спрете се малко бе, зелени затоплистки малоумници! Имайте страх от Бога!
  • 3 БАЙ Х@Й‼

    9 1 Отговор
    Група туристи от България се загубили в джунглата на Амазонка! Били открити благодарение на папагали Ара ... псуващи на майка 😀😀😀