Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 08:59 1 439

Съвети за транспорт и поддръжка на хладилник с фризер

  • съвети-
  • транспорт-
  • поддръжка-
  • хладилник-
  • фризер-
  • emag

Като всеки друг домакински уред, хладилникът също изисква поддръжка, която ще му осигури не само по-дълъг живот, но и ще намали разходите Ви за електричество

Съвети за транспорт и поддръжка на хладилник с фризер - 1
Снимкa: Shutterstock

Голяма част от домакинствата днес притежават хладилник с фризер, който помага храната да се съхранява още по-дълго и безопасно. Този вариант е наистина удобен, тъй като съчетанието от два уреда в един пести средства и място в кухнята, като в същото време дава възможността да съхранявате храна по два различни начина. Но като всеки друг домакински уред, хладилникът също изисква поддръжка, която ще му осигури не само по-дълъг живот, но и ще намали разходите Ви за електричество и ще пази храната свежа.

Местоположение

Вашият хладилник с фризер трябва да бъде поставен на правилното място. На първо място, трябва да е далеч от пряка слънчева светлина и на поне 20 см разстояние от фурната и съдомиялната, които биха могли да го загреят и да го накарат да черпи повече електричество за охлаждане. Не го слагайте близо и до отоплителна печка или камина или срещу климатик, който да духа директно в него. И не на последно място, оставете по 1-2 см отстояние между уреда и стената или съседните уреди и мебели. Това ще подобри циркулацията на въздух около него и ще улесни охлаждането, като в същото време ще Ви позволи лесно да отваряте вратата докрай.

Поддръжка

За да сте сигурни, че всичко с Вашия хладилник е наред, периодично се грижете за него. Проверявайте уплътненията и, ако не прилепват плътно, се погрижете да отстраните проблема. В противен случай ще се повиши разходът на енергия. Не слагайте в хладилната или фризерната част топли или горещи храни и напитки. Оставете ги да изстинат до стайна температура, преди да ги приберете.

Размразявайте редовно фризера. Когато в него се натрупа лед, ефективността му ще се понижи. Почиствайте редовно кондензатора на хладилника (решетката в задната му част), за да осигурите добра циркулация на въздуха в него и безпроблемна работа.

Транспорт

Ако смятате да транспортирате своя хладилник с фризер от магазина до вкъщи или от стария до новия си дом, трябва да спазвате няколко правила за безопасност.

Преди да започнете преместването, извадете всички рафтове от вътрешността на хладилника. Най-добре е да го транспортирате прав, добре завързан към странична стена на автомобила, но това невинаги е възможно и безопасно. Можете да го сложите и легнал, с пантите нагоре, за да сте сигурни, че вратата няма да се отвори в движение. За по-голяма сигурност намерете начин да закрепите вратата, за да защитите и пантите.

Когато сложите уреда на новото му място, изчакайте поне половин час, преди да го включите, за да сте сигурни, че маслото се е разпределило правилно в компресора. При по-старите модели изчакайте няколко часа.



Свързани новини