4 Април, 2013 14:37 4 720 1

Лъснете ли темето, отидете на лекар

  • плешивост-
  • сърце

 

Оказва се, че плешивостта подсказва за здравословен проблем. Последните научни данни сочат, че мъжете с голо теме страдат по-често от заболявания на сърцето.

При оплешивяващите, рискът да страдат от коронарна болест на сърцето е с 32% по-висок, пише Би Би Си. Освен очевидното неудобство от загубата на коса, мъжете с плешиво теме имат и по-слабо сърце, в сравнение с другите, облагодетелствани с гъста коса. Това показват данните на японски учени, изследвали 37 000 мъже.

Все пак, рискът е по-малък, отколкото е при пушачите и страдащите от затлъстяване, успокояват учените.

„Обърнете внимание на талията си, не на косата“, е съветът на Британската сърдечна организация към мъжката част от населението.

Преждевременното оплешивяване е проблем, засягащ за голяма част от мъжете. Статистиката сочи, че половината от всички тях страдат от загуба на коса след 50-годишнината си, а 80% след като навършат 80 години.

Плешивостта, сама по себе си не е причина за коронарно заболяване, казва д-р Ямада от Университета в Токио.

Той е категоричен, че е налична взаимозависимост между плешивостта по темето и заболявания на сърцето, но тя е несравнимо по-малка от зависимостта от пушенето, затлъстяването, повишените нива на холестерол и кръвното налягане.

Учените все още нямат обяснение каква е причината, но съветват младите мъже, които имат косопад да обърнат специално внимание на начина си на живот, за да избегнат сърдечните проблеми в бъдеще.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кик

    0 0 Отговор
    проблемът от високите нива тестостерон който се превръща в дехидростестостерон и по слабите корени се губят..стресът също е важен фактор